Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că în prezent în mai multe unități de învățământ din întreaga țară s-a dispus suspendarea parţială sau integrală a cursurilor, aproape 5.500 de elevi fiind afectați. Însă, reprezentanții ministerului au precizat că această cifră nu reprezintă numărul copiilor bolnavi. Și la nivelul județului Bistrița-Năsăud există o astfel de situație.
Potrivit Ministerului Educației, cursurile sunt suspendate parţial sau integral în Bucureşti şi în 20 judeţe din țară, printre care și Bistrița-Năsăud.
Referitor la situația din județul Bistrița-Năsăud, inspectorul școlar general Camelia Tabără a declarat că sunt suspendate cursurile la o singură clasă de la Școala Gimnazială Lucian Blaga din Bistrița.
”Este vorba despre o singură clasă de la Lucian Blaga. Conducerea unității ne-a comunicat ieri că au fost într-o sală de clasă trei cazuri. Noi am respectat procedura transmisă de Ministerul Educației, am transmis Direcției de Sănătate Publică, după care am avizat în Consiliul de Administrație. Trei zile, astăzi, mâine și poimâine, cursurile sunt suspendate la o clasă de copii – a III-a A”, a declarat Camelia Tabără.
Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinate de creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile de învățământ, Ministerul Educației și Cercetării a trimis o adresă către inspectoratele școlare județene prin care a solicitat să se transmită unităților de învățământ următoarele măsuri:
- Limitarea/suspendarea/anularea tuturor activităților care implică deplasări în străinătate. În condițiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul școlar are obligația de a informa Direcția Județeană de Sănătate Publică, anterior revenirii în țară, cu privire la destinație, durata deplasării și numele persoanei/persoanelor. Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unitățile de învățământ, certificat medical/adeverință medicală care să ateste că sunt clinic sănătoase.
- Limitarea la maximum/suspendarea organizării oricăror manifestări colective școlare sau extrașcolare (simpozioane, conferințe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau național).
Ministerul Educației și Cercetării recomandă ca activitățile planificate în cadrul Săptămânii „Școala altfel” să se desfășoare în sediul/incinta unităților de învățământ, evitând în acest mod riscul apariției unor cazuri de îmbolnăviri.