Un bust în bronz al istoricului Nicolae Iorga va fi amplasat în fața sediului Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, dezvelirea bustului fiind programată pentru data de 24 octombrie.
Inițiativa aparține Asociațiilor Culturală ”Grigore Bradea” și ”Grigore Moisil”, care au beneficiat de sprijinul Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud pentru realizarea acestui proiect, finanţat nerambursabil din bugetul judeţului Bistriţa-Năsăud pe anul 2024.
”Obiectivul proiectului este să crească gradul de accesibilitate a populaţiei din Bistrița-Năsăud la valorile culturale contemporane și la opera sculptorului Grigore Bradea. Totodată, Asociațiile „Grigore Bradea” și „Grigore Moisil” își propun prin acest proiect să pună în valoare şi să promoveze valorile cultural-istorice ale României, cu implicații profunde în zona Bistriței și a Năsăudului”, precizează inițiatorii proiectului.
Bustul a fost realizat de sculptorul Grigore Bradea în anul 1984, a fost turnat în bornz la Turnătoria Tapoi (Cluj Napoca) și va fi amplasat în fața sediului Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.
Dezvelirea bustului va avea loc joi, 24 octombrie 2024, la ora 12.00. Cu acest prilej, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud va organiza expoziția documentară intitulată ”Iorga și Arhivele bistrițene”.
Nicolae Iorga – profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist și om politic, membru titular al Academiei Române și autor a 1.003 volume, 12.755 articole / studii și 4.963 recenzii – a vizitat de câteva ori Bistrița și Năsăudul. Tot el este cel care scos la lumină arhiva Bistriței – una dintre cele mai mari și valoroase arhive medievale și moderne păstrate în Transilvania, valorificând-o în două volume de excepție, publicate în 1889 și 1900. În 1939, Casa Argintarului din Bistrița, aflată într-o avansată stare de degradare, a fost la un pas de demolare. Nicolae Iorga, pe atunci președinte al Comisiei Monumentelor Istorice, a salvat clădirea de la demolare, insistând asupra renovării ei. Specialiștii Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud confirmă faptul că Nicolae Iorga a vizitat de câteva ori Bistrița și Năsăudul. Tot el este cel care scos la lumina impresionanta arhivă a Bistriței, exploatând-o și publicând-o în două volume de excepție.
În 2023, Asociația Grigore Bradea a donat Bibliotecii Județene „George Coșbuc” un bust George Bacovia (realizat de Grigore Bradea în 1986, în lemn. Acesta este amplasat la Casa Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu. În 2016, Asociația cultutală „Grigore Bradea” a amplasat în parcul municipal din Bistrița statuia „Fecioara”. Statuia a fost turnată în bronz la turnătoria Tapio Cluj-Napoca, are o înălțime de 3 metri, fiind modelată de Grigore Bradea în gips, în 1986.