România se pregăteşte pentru un nou recensământ al populaţiei şi locuinţelor, a anunțat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha. . Ultima cercetare de acest fel a avut loc în anul 2011.
”Recensământul pe care trebuie să îl facem anul viitor este impus de legislația europeană. Din 10 în 10 ani se face. Faptic, noi astăzi avem undeva la 286.000 de locuitori în Bistriţa-Năsăud şi scriptic suntem la 330.000 de locuitori. (…) Ceea ce trebuie să facem cu recensământul e recenzie pe clădirile de locuit, cu date despre gospodării şi despre persoane”, a precizat Stelian Dolha.
În luna februarie a acestui an, Guvernul a reglementat, prin OUG, desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor în anul 2021, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit OUG nr. 19/2020, recensământul are ca obiectiv producerea de statistici oficiale naţionale şi europene, sub forma unor indicatori statistici, privind numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei rezidente, a structurii demografice şi socio-economice, date referitoare la gospodăriile populaţiei, precum şi la fondul locativ, condiţiile de locuit ale populaţiei şi clădirile în care se situează locuinţele.
Conform aceleiași ordonanțe de urgență, fac obiectul recenzării:
- persoanele cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, cu reședința obișnuită în România;
- persoanele cu cetățenie română, cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;
- persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic;
- gospodăriile și nucleele familiale;
- clădirile de locuit;
- clădirile cu altă destinație decât cea de locuit, dacă există cel puțin o locuință în acestea;
- locuințele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;
- spațiile colective de locuit.
Recensământul se desfăşoară etapizat în perioada iulie – noiembrie 2021, momentul de referinţă al recensământului fiind data de 1 mai 2021.
Cetăţenii români îşi vor putea completa online formularele de recenzare, urmând ca cei care nu vor face acest lucru să fie recenzaţi după modelul clasic, prin interviuri faţă în faţă.
Reamintim că ultimul recensământ al populației și locuințelor din România s-a desfășurat în anul 2011.
Foto: Facebook Recensământ România