Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi de 216.000 de lei în urma celor aproape 8.000 de controale efectuate la nivel naţional în luna decembrie a anului trecut.
Au fost controlate unităţi din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar şi a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor şi fructelor.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ”controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislaţie şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 126 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 216.000 lei”.
La nivelul județului Bistriţa-Năsăud, amenzile se ridică la 15.200 lei.
”Neconformităţile constatate şi sancţionate au fost:
- agregate de frig neigienizate;
- lipsa sursei de apă caldă;
- nu se respectau criteriile de compatibilitate la depozitarea produselor alimentare;
- lipsa echipamentelor de protecţie;
- lipsa dezinfectanţilor;
- produse alimentare fără elemente de identificare la comercializare” se arată în comunicatul ANSVSA.
De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Sursa foto: www.roaliment.ro