Via Transilvanica va străbate și Bistrița, un proiect de hotărâre care vizează aprobarea participării municipiului la realizarea acestui proiect urmând să fie aprobat de Consiliul Local.
”Primăria Bistriţa susţine şi sprijină proiectele care aduc plus valoare municipiului Bistriţa, care valorifică potenţialul turistic şi cultural al municipiului şi al judeţului, şi care pot avea impact asupra dezvoltării economice a comunităţii locale. (…) Municipiul Bistriţa se bucură de un capital bogat de resurse turistice şi are un patrimoniu cultural diversificat, mare parte dintre monumente fiind concentrate în zona centrului istoric. Traseul Via Transilvanica va pune în valoare patrimoniul material, cât şi patrimoniu cultural imaterial al municipiului Bistriţa şi va avea un rol important în dezvoltarea turismului şi va atrage un număr cât mai mare şi o gamă variată de turişti din ţară şi din străinătate. Totodată, traseul Via Transilvanica va duce la dezvoltarea unor produse turistice atractive şi oportunităţi diverse de petrecere a timpului liber, promovarea municipiului Bistriţa şi a zonelor extravilane”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi analizat de Consiliul Local Bistrița.
Lungimea traseului care va străbate și municipiul este de peste 17 kilometri.
”La fiecare kilometru de traseu vor fi amplasate borne sculptate ce sunt realizate din andezit, și care păstrează specificul locului sau poartă lucrări de artă inspirate din natură fiind achiziționate exclusiv din donații. Asociaţia Tăşuleasa Social are obligaţia a marca traseul cu borne de acelaşi format şi dimensiune, dintr-un material durabil, acestea fiind înregistrate în contabilitatea asociaţiei şi intrând în proprietatea acesteia. În acest sens, amplasarea propriu-zisă a bornelor se va face de către unitatea administrativ teritorială, prin activităţi de voluntariat ale cetăţenilor şi echipa de voluntari ai Asociaţiei Tăşuleasa Social, pe terenul şi locaţiile impuse şi puse la dispoziţie de autoritatea administrativ teritorială”, se mai arată în proiect.
Proiectul Via Transilvanica al Asociației Tășuleasa Social a fost lansat în anul 2018 și urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj lung de circa 1.400 km. Acesta va străbate 10 județe – Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. Scopul proiectului este de a pune în valoare bogățiile culturale, etnice, istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale, cât și cu ecou internațional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare.