Consiliul Județean a organizat o Gală de Excelență, în cadrul căreia a acordat diplome și premii. Practic, această gală ete o invenție alui Radu Moldovan prin care iese la rampă, la final de an.
Evenimentul a început la ora 10 la Hotel Metropolis și a durat până la ora 13! Radu Moldovan a fost amfitrionul acestei gale pe care tot el a inventat-o. Pe scurt, s-a citit Laudatio pentru cetățenii de onoare ai județului, după care premianții au ținut discursuri.
Osanale pentru un titlul inventat de Radu Moldovan! Ce au spus cetățenii de onoare ai județului!
Mitropolitul Andrei! Propunerile vin din partea Protopopilor Vidican, Dâmbu și Zinveliu plus o solicitare din partea lui Mircea Buta.
Mitropolitul a avut un discurs intitulat „Hristos, pomul nostru de Crăciun!” și a făcut o paralelă între pomul binelui și răului din mijlocul Raiului, Mântuitorul Hristos și pomul de Crăciun, prezent în casele tuturor în preajma sărbătorilor. Mitropolitul Andrei a schimbat perspectiva bradului de Crăciun , brad care îl poate reprezinta pe Mântuitorul Hristos. Discursul Înaltului prelat a fost presărat de mai mute versete din Biblie, care prefigurau întruparea Domnului!
Ioan Manci – general în rezervă, lector Univ. de Istorie și Filosofie din Cluj. Propunerea vine din partea Asociației Cadrelor Militare în rezervă, a Asociației Veteranilor de Război, a Asociației Naționale Cultul Eroilor și a Brigăzii 81 Mecanizată.
Acesta a amintit despre cariera sa militară și despre faptul că nici nu visa să devină general, la momentul în care a plecat din localitatea natală. Pe final, a mulțumit administrației județene pentru premiul acordat și i-a amintit pe cei 3 nepoți ai săi, cu care generalul se mândrește.
Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române. Propuneri: Mircea Mureșianu extensia UBB din Bistrița- Năsăud , Mircea Buta (pe persoană fizică) și Manea Angelo (consilier județean PSD, inspector școlar).
Președintele Academiei Române a vorbit despre importanța mediului universitar din Cluj în istoria României și despre calitatea învățământului superior de- a lungul timpului. În discursul său prin care a impresionat audiența, Ioan Aurel Pop a amintit și despre Unirea Românilor.
Cristian Bodnar – specialist în IT, cercetare la Universitate Cambridge . De curând a primit un premiu internațional și a fost promovat de presa locală și adăugat la lista cetățenilor de onoare ai județului. Propunerile de acordare a titlului vin din partea profesorilor Ioan Pop Rus Marinela, Vasile Filip și – Colegiul Liviu Rebreanu .
Cristian Bodnar a spus că se simte mândru că e bistrițean și face parte dintr-o comunitate așa frumoasă. Tânărul câștigător al Premiului Nobel junior a spus că îi pare rău că România se află pe o pantă descendentă și se îndepărtează de valorile Europene prin Ordonanțele pregătite pentru amnistie și grațiere, ultmele manevre de control al justiției. Radu Moldovan a înghițit în sec și pe parcursul galei a-ncercat să-i dea replica tânărului elitist, arătând că România are și valori și a dat exemplu pe asistenții maternali pe care i-a premiat.
Ștefan – Vasile Dărăbuș, (Maramureș) Director Home and Hopes for Chidren – fundația pe care o conduce a dat în folosință mai multe case de tip familial în Năsăud și Bistrița. Propunerile vin din partea DGASPC, Primăria Orașului Năsăud, Primăria Comunei Teaca.
Ștefan Vasile Dărăbuș deține un doctorat în Analiză Literară, a avut un discurs în care a spus că are o colaborare excelentă cu administrația județeană. Vasile Dărăbuș continuă proiectele fundației Hope and Home for Childrens la noi în județ și în 2019 va realiza încă 2 case de tip unifamilial.
Liviu Petru Zăpârțan – Ambasadorul României la Vatican, născut la Şieu-Odorhei. A fost propus de: Vasile Marc, consilier PNL, Conea Liviu și Gabriel Rus, profesori la Liceul Vasile Silași, Beclean.
Ambasadorul la Vatican a lipsit de la eveniment, dar a transmis un mesaj video, prin care a mulțumit administrației județene pentru distincția acordată. Acesta a amintit că deține titlul de cetățean de onoare al comunei Șieu-Odorhei.
Ioan Repede – director ROMBAT, pastor neo-protestant. Propunerile vin din partea UGIR, a Camerei de Comerț și din partea Sindicatului ROMBAT.
Vasile Bar a vorbit de la microfon despre Fabrica Acumulatorul, preluată de Ioan Repede… cel care ar fi salvat-o de la faliment, imediat după privatizare. Vasile Bar a făcut o paralelă între Bateria de Bistrița, mult mai slabă decât Bateria de București și a spus că se aștepta ca fabrica din Bistrița să dea faliment. În viziunea lui Bar, managementul lui Repede și procesul de modernizare au făcut ca ROMBAT să reziste și să devină lider de piață, în timp ce majoritatea fabricilor din Zona Industrială s-au închis.
Ioan Repede a mulțumit tuturor colaboratorilor săi, cu care a reușit să conducă fabrica ROMBAT, Liceul Logos și Centrul ONISIM (centru de integrare a persoanelor private de libertate).
Radu Moldovan a acordat premii secretarilor de primării care s-au pensionat, asistenților maternali și unui funcționar de la Consiliu Județeancare a ieșit la penise!
Diplome de excelență au primit Alexa Dragu (finalist Vocea României), Cristian Moldovan (nepotul viceprimarului, finalist X Factor) și Alin Useriu (șeful ONG-ului Tășuleasa Social).
De menționat că la nivelul municipiului Bistrița și primarul Ovidiu Crețu organizează o gală similară, care s-a organizat săptămâna trecută la Centrul Cultural Municipal.
Oricine poate face propuneri pentru acordarea acestui titlu onorific, dar într-un final totul se decide printr-o hotărâre de Cons. Județean!
Operațiunea de acordare de diplome inutile continuă la nivelul Consiliului Județean și la final de an, cetățenii de onoare ai județului primesc diplome și aplauze. Candidații pentru acest titlu sunt desemnați pe criterii relative: acei cetățeni care, prin activitatea desfăşurată, şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului Bistriţa-Năsăud în plan naţional şi internaţional. – conform HCJ nr. 143/2013.
Titlul de “Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistriţa-Năsăud” reprezintă cea mai înaltă distincţie conferită de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea şi se conferă persoanelor care, prin activitatea desfăşurată, şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului Bistriţa-Năsăud în plan naţional şi internaţional.
Titlul de cetățean de onoare al județului a fost inventat de administrația Radu Moldovan în 2014, iar în ultimii ani, o serie de personaje cu notorietate au luat acest premiu.
La finalul Galei de Excelență, laureații, directorii și oamenii cu influență din administrația județeană au servit o masă, acompaniați de duet-ul Cigu și Matilda Pascal-Cojocărița.