Președintele Uniunii Salvați România Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, s-a arătat nemulțumită de faptul că autoritățile competente nu reușesc să ia toate măsurile necesare pentru a proteja victimele cazurilor de violență domestică. În opinia deputatului este extrem de important să se acorde atenție acestor victime și să se introducă brățările electronice ca o modalitate de protecție a victimelor împotriva agresorilor.
”Am atras atenția, recent, într-o declarație politică în Parlament, doamnei Carmen Dan că nu își face datoria, că nu acordă bugetul necesar introducerii brățărilor electronice. Ironic, în luna martie s-a întâmplat din nou o crimă.În Sighetu Marmației a murit o tânără mamă de 26 de ani cu doi copii. Din păcate, statul nu este capabil să protejeze mamele care sunt într-o continuă stare de asediu. Adică această mamă s-a dus să anunțe, ca și cum ar fi fost cronica unei morți anunțate. S-a dus să anunțe că a fost agresată, iar cei de la Judecătorie nu i-au dat niciun sprijin. Prin urmare este nevoie de aceste brățări electronice, introducerea lor, buget și mai ales o campanie națională de informare, conștientizare și sensibilizare a opiniei publice. Educație, dar în același timp și înăsprirea legii”, a spus Iurișniți.
Totodată, deputatul precizează că în acest final de săptămână se va afla la Brașov, unde va participa la un marș pe tema sprijinirii victimelor violenței domestice, acțiune ce va fi organizată de mai multe asociații naționale. ”Apoi voi lucra împreună cu aceste organizații care sunt specializate în acest domeniul pentru înăsprirea pedepselor în acest sens. Agresorii trebuie să fie mult mai atenți pe viitor. Dacă ai o legislație mai aspră, poate ești mai atent pe viitor și nu îți ucizi femeia cu care ai un copil sau pe care ai părăsit-o. Deci nu există nicio scuză în acest sens. E ca și cum am accepta ca tot la 5 zile, o femeie să moară. Din acest punct de vedere încă suntem o societate în Evul Mediu. Anul trecut au fost 87 de victime, dintre care 12 copii. Peste 200.000 de plângeri atestate. Să nu mai vorbim de cele care nu există pentru că nu toate victimele se duc la Poliție să anunțe lucrurile abominabile care se întâmplă”, a mai adăugat Cristina Iurișniți.
Deputatul bistrițean s-a arătat nemulțumit și de faptul că la nivelul județului Bistrița-Năsăud nu există un centrul pentru protejarea victimelor.
https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/1170451956450759/
”Instituțiile noastre sunt destul de lente, reacționează ca melcul. Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a emis încă din 2016 un ordin privind costituirea unei comisi județene privind egalitatea de șanse între femei și bărbați și în domeniul acesta este evident că lupți și împotriva violenței față de femei. Însă, doar de acum, de la finele anului 2018 s-au trezit că este nevoie să se mobilizeze. Echipa intersectorială a fost constituită doar în 19.12.2018. Nu este posibil. Deci tu doar acum, după câteva modificări legislative, precum ordinul de protecție, ti-ai dat seama că este nevoie de comisie care să se ocupe de aceste victime ale violenței. Mi se pare o lipsă de interes a autorităților locale în acest sens și le reamintesc că suntem județul care nu are un centru de primire a victimelor și în doi ani, conform legii, acest cenrtu va trebui să existe. E foarte important ca autoritățile municipale, locale să se pună la aceeași masă și să nu mai trimită de la unul la altul responsabilitățile. Toate autoritățile locale trebuie să lucreze pentru înființarea acestui centru. Doi ani de zile au termen, deci dacă în 2020 nu avem acest centru de primire a victimelor violenței, ei nu vor respecta legea. Deci termenul limită este până în 2020, iar în județul Bistrița-Năsăud, conform adresei pe care tocmai am primit-o, nu există niciun centru pentru victimele violenței domestice. DGASPC B-N poate oferi potecție cuplului mamă – copii, în cazuri extreme, cazuri de urgență”, a mai adăugat Iurișniți.
Trebuie precizat că la nivelul municipiului Bistrița s-au purtat deja discuții în vederea dezvoltării unui centru socio–medical pentru victimele violenţei domestice, așa cum Ziar de Bistrița a arătat AICI.