Marți, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a efectuat o vizită în județele Cluj și Bistrița-Năsăud, prilej cu care a purtat discuții cu conducerea Caselor de Pensii din cele două județe. În urma acestora, ministrul a ajuns la concluzia că este nevoie de mai mulți angajați care să se ocupe de soluționarea dosarelor privind pensiile internaționale, volumul de muncă din acest punct de vedere fiind unul mare, iar întârzierile ajungând în unele situații chiar și la 3 ani.
”În toată țara avem probleme serioase legate de întârzierea activității referitoare la calculul pensiilor internaționale. Am văzut că și în județele Cluj și Bistrița-Năsăud este nevoie de o decizie, pe care o voi și lua în scurtă vreme alături de președintele Casei Naționale de Pensii Publice, pentru a reloca, reorganiza echipa Caselor de Pensii, astfel încât la pensii internaționale să se implice mai multe persoane față de 1-2 așa cum văd că sunt încadrate în medie pe fiecare casă, având în vedere volumul mare de solicitări de la românii plecați în străinătate, mai ales din Spania”, a declarat ministrul Muncii.
https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/1113029362371173/
Ministrul Muncii s-a referit şi la situaţia privind obţinerea Formularului A1, document necesar persoanelor care se detaşează să lucreze în străinătate.
”Şi la dumneavoastră, şi la Cluj, sunt diverse persoane care ne sesizează la Bucureşti – pentru că acolo este în acest moment gestionată toată problematica legată de obţinerea acestui formular. Am discutat de încărcătura pe care o are o persoană care se detaşează să lucreze în străinătate şi el trebuie să intre în posesia acestui formular cu care se prezintă la locul de muncă din străinătate. Sunt 18 documente, multe dintre ele disponibile la alte instituţii ale statului, dar care astăzi şi solicită cetăţeanului. E vorba de documente despre societatea la care are contractul de muncă în România, informaţii pe care casa de pensii la poate găsi accesând datele de la Ministerul Finanţelor. Li se cer o serie de date oamenilor, date care pot fi obţinute de la Registrul Comerţului. Am trecut în revistă problema, eu ştiam de la Bucureşti, din informările pe care le-am solicitat, dar îmi foloseşte foarte mult să discut în teren cu cei care lucrează, cu cei care primesc solicitări şi care au cea mai clară idee vizavi de care sunt dificultăţi”, a mai precizat ministrul.
În plus, ministrul Muncii a explicat că platformele pentru calculul pensiilor internaţionale şi al pensiilor naţionale nu sunt corelate, motiv pentru care unele calcule se fac cu pixul pe hârtie, ceea ce îngreunează activitatea.
”Aceste platforme au rămas mult în urmă şi o parte din activităţile aferente calcului pensiilor se fac pur şi simplu cu pixul pe hârtie pentru că platforma nu este adaptată la nenumăratele modificări ale cadrului legal şi ne aşteaptă un nou proces de recalculare anul viitor, astfel că trebuie să ne pregătim din vreme”, a mai completat ministrul Violeta Alexandru.
Datorită faptului că există situații în care întârzierile în soluționarea dosarelor pensiilor internaționale ajung chiar și la o perioadă de 3 ani, ministrul a anunțat că personalul din cadrul compartimentului ”Pensii Internaționale” va fi suplimentat, prin relocarea de la alte compartimente.
”Sunt foarte multe întârzieri, dincolo de cererile propriu-zise. Sunt întârzieri care merg şi până la 3 ani, parte dintre ele neimputabile Caselor de Pensii româneşti, ci cauzate de comunicările dificile cu instituţiile omoloage din alte ţări. Cea mai spinoasă situaţie o avem cu Italia, acolo lucrurile sunt în întârziere şi la autorităţile italiene. Nu spun că nu avem şi noi anumite carenţe, multe dintre ele sunt banale: e vorba despre o dificultate în comunicare în limbă internaţională, dar şi probleme de documente incomplete trimise, în general, de angajatorii românilor noştri„, a mai adăugat ministrul.
Despre situația din Bistrița-Năsăud privind soluționarea dosarelor de pensii internaționale, Ziar de Bistrița a mai scris: