Mai mulți părinți din localitatea Dipșa au fost prezenți la sediul Inspectoratului Școlar Județean, nemulțumiți de faptul că instituția condusă de Camelia Tabără le-a propus reducerea a 2 posturi din organigrama școlară, din septembrie 2019.
Motivul: majorările salariale din învățământ NU acoperă cheltuielile, conform ultimelor modificări legislative!
Prin modificările legislative, s-a stabilit un algoritm de calcul pentru aflarea costului/elev. Grila impune anumiți coeficienți, în funcție de zonă, tipul de unitate, zonă de temperatură, forma de învățământ. Acești coeficienți raportați la salariul profesorului și la cheltuiala cu bunurile și serviciile stabilesc costurile/elev.
Aceste calcule amestecate pot da o rată ridicată pentru comunele cu un efectiv redus de copii (chiar dacă respectiva clasă a atins pragul minim de elevi). Spre exemplu: dacă legea impune un număr minim de copii, Inspectoratul Județean poate interveni să crească acest prag, pe motiv că salarizarea profesorului titular NU acoperă costul pe fiecare elev.
Gradul profesorului și vechimea în muncă pot da un salariu ridicat care se răsfrânge direct în costul/elev. Din aceste considerente, Inspectoratele pot interveni să comaseze anumite clase, în special în mediul rural, iar profesorii titulari se văd obligați să facă naveta pentru a-și completa norma obligatorie (18 ore/săptămână).
În sistemul de învățământ, profesorii titulari NU sunt concediați, ci mai degrabă profesorii suplinitori sunt cei care au șanse să rămână fără ore. Titularii se văd obligați să-și completeze nrma cu orele rămase vacante în altă instituție și sa facă naveta, dacă e cazul.
Cu toate că numărul minim de elevi este atins, unele clase vor fi comasate pentru eficientizare. Modul în care se amestecă mere cu pere obligă Inspectoratele Județene să facă reduceri de personal și suplinitorii vor rămâne pe dinafară, iar directorii se văd obligați să dea explicații pentru eficiența sau ineficiența în care se gestionează administrarea școlilor ( datorită faptului că încălzirea, curățenia, igienizarea sunt cheltuieli suportate din bugetele locale și se regăsesc în costul per elev).
Primarul PSD Vasile „7 mandate” Găurean i-a însoțit pe părinți și a urcat la negocieri!
Aproximativ 30 de cetățeni din Dipșa au sosit la sediul ISJ, alături de primarul PSD și de directorul din localitate. Oamenii au vociferat despre proasta gestionare a bugetului școlar și despre faptul că directorul NU gestionează corespunzător resursele financiare alocate de Primărie.
În cazul scandalului de la Galații Bistriței, propunerea Inspectoratului a fost ca în comună, cele 8 clase să devină 6 clase, iar în urma negocierilor s-a ajuns la un acord: în final vor rămâne 7 clase. În concluzie, 2 clase vor fi comasate într-una singură și astfel posturile de titular vor avea catedră întreagă, fără ca învățătoarele din comună să fie nevoite să facă naveta. În schimb postul de suplinitor va pica de pe organigramă.
În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții ISJ, primarul le-a dat o veste bună și una rea: se vor face reduceri, dar numai cu 1 post, în loc de 2 posturi, cum era vorba, inițial.
Găurean: – Problema e că dacă mai scade 1 copil, la toamnă NU avem ce să facem… Dacă rămânem cu efectivul pe care-l avem, putem funcționa așa… dacă mai scade un copil…
cetățean: – Sunt prea mari cheltuielile astea..
Găurean: – Ce cheltuieli vorbești, mă?
cetățean: – astea de 36%
Găurean: – Aia e altceva… Noi, per total școală au fost cheltuieli mari pentru că sunt multe cadre care au vechime mare și au salarii mari … sunt școli unde sunt începători majoritatea, la noi cadrele didactice sunt cu studii superioare, au toate gradele.
Reporter: – De ce s-a luat măsura asta, pentru care au venit oamenii aici, să se reducă 1 post?
Găurean: – Anvelopa salarială… noi am fost depășiți în ceilalți ani și acuma, după noile precizări d-na inspector general NU își asumă răspunderea să plătim în continuare 8 posturi. Și ni s-a redus 1 post, care per total comună… la cele 4 școli nu ne mai afectează. Și am rămas 7. Oricum ni s-a redus și am acceptat dar să NU se reducă două. La localitatea Herina s-a redus, iar la Dipșa au rămas 3 învățători, la Galați, două posturi și la Herina, două posturi. Acum, s-a redus un post de la Herina… pentru că acolo era suplinitor, o învățătoare! Noi am venit mai mult pentru Dipșa unde nu putem să reducem. Acolo sunt 3 învățători la 4 clase…. și în situația în care pica unul, vă dați seama că trebuia să facă simultan 3 clase: a patra, a treia, a doua. Ce școală e aia?
Reporter: – Și la Herina NU sunt probleme dacă s-a redus?
Găurean: – La Herina nu sunt probleme… singura problemă a fost la Dipșa mai mult: învățătoarele din Dipșa locuiesc în comună, sunt de 20 de ani învățătoare: au familie, copii, casă , masă… unde s-o iei acuma pe învățătoare și s-o duci? În Tiha Bârgăului?
Reporter :- Problemele care au fost? Salariale?
Găurean : – NU ne încardam în anvelopa salarială care-i stabilită acuma? Chestia-i că totul depinde de salarii!
Depășirile de cheltuieli… că ziceau oamenii că…?
Ei nu înțeleg. Depășirile au fost per toal comună, învățători pentru că era ceva normă în plus…ne-au acceptat să funcționeze clase simultane.
Reporter: – Deci, NU era vorba de lemne, cheltuiala cu încălzirea?
Găurean: – nu mă ocup cu chestia asta… condiții au extraordinare… nu se pune problema.
Reporter: – Ați fost mulțumiți de negocieri, până la urmă?
Găurean:- Acuma, da… le-am explicat frumos care-i treaba și d-na inspector general ne-a explicat, noi am înțeles că în situația asta, rămânem…. dar dacă pică 1 sau 2 copiii, trebuie să desființăm… Mergem pe varianta să nu să plece, mergem pe varianta că poate vin din Spania, acasă… mai găsim un copil, doi…
(3) Inspectoratele școlare județene, respectiv al municipiului București și directorul unității de învățământ cu personalitate juridică, în calitate de ordonator de credite, răspund de încadrarea în bugetul aprobat pe baza costurilor standard per elev/preșcolar, pentru cheltuielile prevăzute la art. 1 alin. (2).
(4) Ordonatorul principal de credite și directorul unității de învățământ cu personalitate juridică, în calitate de ordonator de credite, răspund de încadrarea în bugetul aprobat pe baza costurilor standard per elev/preșcolar, pentru cheltuielile prevăzute
Ce zice legea despre cheltuielile cu salariile?
(5) Plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și a contribuțiilor aferente acestora se face pe baza statelor de plată ale unităților de învățământ, verificate și validate de către inspectoratele școlare județene/al municipiului București, potrivit precizărilor aprobate prin ordin comun al ministrului educației naționale, al ministrului dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene și al ministrului finanțelor publice.
(6) Atunci când, la nivelul unor unități de învățământ, sumele repartizate în baza costului standard sunt insuficiente pentru plata drepturilor prevăzute la art. 1 alin. (2), inspectoratele școlare pot efectua redistribuiri ale acestor sume între unități de învățământ de pe raza județului/municipiului București sau pot proceda la alocarea sumelor rămase nerepartizate, după caz. Redistribuirea sau, după caz, alocarea de sume rămase nerepartizate unor unități de învățământ de pe raza unor județe diferite se realizează de către Ministerul Educației Naționale.
Coeficienții stabiliți pentru calculul cheltuielilor!
(7) Atunci când, la nivelul unor unități de învățământ, sumele repartizate în baza costului standard sunt insuficiente pentru plata drepturilor prevăzute la art. 1 alin. (4), la unele unități de învățământ cu personalitate juridică, în cadrul sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate județului/municipiului București prin legea bugetului de stat, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice, cu asistența tehnică de specialitate a inspectoratelor școlare, pot efectua redistribuiri ale sumelor repartizate pe comune, orașe, municipii și pe sectoare ale municipiului București cu această destinație.
Începe HAOSUL! Majorările salariale obligă la eficientizări „politice”!
Majorările salariale din sistemul de învățământ obligă Inspectoratele să intervină pe organigramele școlilor și să ia măsuri de eficientizare, prin comasarea claselor sau desființarea unor profile (cum e cazul profilului Economic). Suplinitorii vor avea mari-probleme, iar titularii din unele școli vor fi obligați să-și completeze orele obligatorii și să predea la alte școli, făcând naveta, în unele cazuri.
Presiunea vine și pe filieră politică, unde anumiți primari cu influență în PSD reușesc să-și păstreze organigrama în școli, să NU comaseze clase și să negocieze-direct cu Inspectoratul Școlar Județean. În schimb, zonele fără influență politică vor fi vizate și ISJ-ul va tăia în carne-vie pentru a raporta la nivel central măsurile ce le-au fost impuse.