În an electoral, primarul Ovidiu Crețu deschide șantiere în zonele noi de locuințe. Pe bugetul anului în curs intră la modernizare mai multe străzi de pământ. Crețu plusează și promite multe-altele, pentru care a alocat bani de documentații.
La capitolul drumuri pe zonele noi de locuințe, primarul a fost atacat din mai multe poziții, acest capitol fiind o bilă neagră a administrației pe care o conduce.
8 străzi prind asfalt în 2016 :
– str. Dr.Dumitrei Vechi: execuție – 1.072.000 lei
– str. Bastionului : valoare execuție – 800.000 lei
– str. Valea Sigmirului: valoare execuție – 2.153.000 lei
– str. Tudor Jarda: valoare execuție – 1.328.000 lei ( lungimea de 530m si lăţimea de 6 m. Începe din DN17, paralelă cu canalul de desecare existent până la str. Calea Clujului – staţia de gaz.)
– str. Cocorului : valoare execuție – 870.000 lei – zona Lempeș
– str. Hunianzilor: valoare execuție – 1.164.000 lei.
Strada Grigore Pletosu – s-au obținut avizele și acordurile mai putin avizul de la Electrica, care este condiționat de deviere rețele electrice. După realizarea lucrărilor de deviere rețele electrice se va obține avizul Electrica, se va depune pentru obținerea autorizației și se vor face demersurile pentru contractare lucrări. Valoare estimată execuție – 2.4 milioane lei. Primăria a alocat jumătate din sumă pentru acest an, adică 1.3 milioane de lei.
Strada Faleză: Obiectiv de investiții propus pentru a rezolva legătura între podul Berăriei și zona Zăvoaie, care va rezolva atât amenajarea străzi din punct de vedere al circulației pietonale și rutiere ( trotuar, carosabil cu 2 benzi de circulație, canalizare pluvială, zid de sprijin necesar pentru digul de protecție și promenadă pe acesta) cât și din punct de vederea a lipsei utilităților canalizare menajeră și iluminat public. Propus la execuție suma de 1.700.000 lei.
Amenajare legatură din str. Libertății spre zona Zăvoaie, inclusiv construirea Podului Berăriei peste râul Bistrita” – contactat execuție 2015 – 4.889.838 lei, termen de execuție 18 luni. Realizat 2015 – 1.530.482 lei. Rest de executat 2016 – 3.674.000 lei din care: 2.194.000 lei buget local si 1.480.000 lei din împrumut.
Vezi lista străzilor “cu speranțe”. (Doar studii de proiectare pentru străzile cu nămol)
– secundară 7 Sigmir – proiectare suma de 135.000 lei
– Pajistei proiectare 219.000 lei. Valoare estimativă – 1.860.000 de lei
– Cristian Remus Bucur proiectare 218.000 lei, valoare estimată execuție – 661.000 lei
– Simfoniei s-au alocat 227.000 lei, valoare estimată execuție – 1.331.000 lei
– Poienii proiectare : 212.000 lei, valoare estimată execuție – 1.866.697 lei
– Răsăritului , proiectare 211.000 lei valoare estimată execuție – 1.273.634 lei
– Labirintului, proiectare 231.000 lei, valoare estimată execuție – 1.273.634,65 lei. Strada care începe perpendicular din str. Emil Rebreanu, paralela cu DN17 Unirea, prin spatele caselor existente, facilitând accesul la zona duplex-urilor nou creata, privată-deschisă circulaţiei publice, având lungimea de 470 m şi lăţimea de 5m;
– Str.Grigore Moisil. Alocați pentru proiectare 233.000 lei. Valoare estimată execuție – 2.416.000 lei.
– str. Armoniei proiectare 203.000 lei. Valoare estimată execuție – 2.922.314 lei.
– Amenajare strada Slătiniței de la km 5+172 la km 6+172 este propus pentru proiectare în 2016, suma de 232.000 lei. Valoare estimată execuție: 1.556.880 lei.
– Str. Sec.8 din localitatea componentă Ghinda, propusă, este amplasată în prelungirea DC 8 din centru pe lângă Biserica în lungime de 833 m. s-au alocat 246.000 lei, valoare estimată execuție – 2.570.246 lei.
Drumul Slătiniței se prăbușește, dar NU se intervine de urgență. Se fac doar cârpeli
Având în vedere costurile mari pe care le impune soluţiile de consolidare, s-a propus o etapizare a lucrărilor de consolidare, puternic afectat de mişcările care sau produs în corpul drumului (prăbuşirea unei benzi din carosabil). Valoarea totală a lucrării de investiţii, fără T.V.A.: 3.924.142,00 lei, respectiv 891.850 euro.
Pe anul în curs, Primăria Bistrița a ales să cârpească legătura cu cartierul Slătinița.
Consolidarea străzii Slatinita intre Km 1+300 si km 3+600. Într-o anumită zonă, pe traseul drumului către Slătinița, au apărut fenomene de alunecare a drumului. Se impun lucrări de stabilizare rezultate în urma expertizei tehnice și în 2016 s-au alocat 582.000 de lei.
Țiganii din Subcetate, scoși din nămol în an electoral
- În an electoral, Primăria Bistrița a alocat 1.515.000 lei pentru amenajare străzi, trotuare, parcaje şi alei în zona locuinţelor sociale din ansamblul de locuinţe Subcetate. Va finaliza legătura dintre strada Busuiocului și Bujorului.
Drumul către fostul C.P.L e lăsat în voia sorții
Reabilitarea si modernizarea străzii Tarpiului e marea promisiune a lui Crețu, care nu prinde modernizarea nici în acest an electoral. Sectorul delimitat intre Str Industriei și str. Valea Căstăilor este foarte circulată și se intenționează lărgirea acesteia la trei benzi de circulație, trotuare și iluminat public, în funcție de proprietatea publică.
Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare este de 232.861 lei. Primăria Bistrița a prins această sumă pe bugetul acestui an.
Drumul către nicăieri e prins la modernizare. Bani pentru cărarea de acces din Wonderland
Primăria Bistrița pompează bani în Wonderland. Propus pentru toată zona aferentă complexului: canalizare, alimentare cu apă și energie electrică, parcări, rețea străzi interioare + legătura cu exterioarul amplasamentului (catre Unirea si catre V.Ghinzii) – 117.000 lei.
Deși s-a jurat că NU va îndatora bugetul public și că va accesa fonduri nerambursabile pentru pârtia de schi, într-un final, primarul a accesat un împrumut în valoare de aproximativ 10 MILIOANE de euro. O mare parte din bani se vor îndrepta spre pârtia de schi de pe Dealul Cocoș. (4.2 MILIOANE de euro – în primă fază.)
4 străzi pe an este media asfaltărilor în mandatele lui Crețu. Zonele cu ștabi, asfaltate din prima!
Prioritate au avut străzile cu greutate. Astfel s-a modernizat strada unde are casă Ovidiu Crețu, Radu Moldovan, Monica Pop, diverși directori din Primărie sau oameni de partid cu influență.
În ultimii 8 ani, prioritare au fost străzile pe care stau greii din primărie. Ovidiu Creţu deţine o vilă pe strada Moşilor , stradă care modernizată în 2011.
Strada George Enescu unde locuieşte arhitectul – şef Monica Pop a fost asfaltată în același an.
Strada Turnului a fost asfaltată. În zonă unde locuieşte Ioan Găzdac fost director la acea vreme în primărie).
Strada „Radu Moldovan” – DC 8C este singurul drum din municipiul Bistriţa care a obţinut finanţare de la bugetul de stat, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, asta în condiţiile în care Bistriţa are zeci de drumuri de pământ. DC 8 C cuprinde total strada Valea Rusului şi parţial străzile Viile cu Pomi, Ulmului şi Gorunului.
Pe lângă Radu Moldovan, în zonă mai dețin proprietăți Cristian Parasca, șeful de la Finanțe, ofițeri de la S.R.I. și alți oameni cu influență.
Strada strategică Tanko – Tănase. Strada Livezi, o fundătură în zona Tărpiului, a prins asfaltul din mai multe considerente: primarul este în relații apropiate cu Dan Tanko, om de partid și Dumitru Tănase șeful Eurocompozite.
Proiectul “Amenajare străzi în zonele noi de locuinţe din municipiul Bistriţa” inițiat în 2011, cuprinde un număr de 27 străzi. Iată lista străzilor pe care Crețu a promis că le asfaltează: str. Miron Cristea, str. Viile cu Pomi, str. Remus Cristian Bucur, str. Labirintului zona Viişoara – str. Armoniei, str. Dinu Lipati, str. Gheorghe Dima, str. Valea Sigmirului, Aleea Răsăritului, Aleea Orizontului, Aleea Trifoiului, str. Tudor Jarda, str. Sergiu Celibidache; zona Subcetate – str. Drumul Dumitrei Vechi, str. Bradului, str. Caisului, str. Castelanului, str. Vasile Lucaciu, str. Nucului, str. Bastionului, str. Huniazilor, str. Poienii; str. Cocorului, str. Valea Căstăilor, str. Secundară 8 Ghinda.
Nici măcar în 2016, Crețu NU a reușit să bifeze lista străzilor de pământ din primul mandat, dar lansează noi promisiuni și studii de sertar pentru restul drumurilor. Fără un master-plan pe acest segment și fără surse de finanțare, zonele noi de locuințe rămân înglodate. În schimb, primarul a girat investiții gen Wonderland, Parc Industrial Sărata pentru care a luat bani din bancă și a îndatorat bugetul public al Bistriței.
Cu 2 mandate la activ și o medie de 4 străzi pe an, Ovidiu Crețu dovedește că a gestionat greșit zonele noi de locuințe și pierde masiv voturile din cartierele cu vile și din localitățile componente
Mincinosi si comunisti. Nu sunt in stare sa pietruiasca si ei spun ca vor asfalta. Cred ca ne mai pacalesc?
Sa le fie rusine. Abia astept sa vina la cersit voturi pe strada
Si la mine pe Independentei, langa pizzeria TUNIGHT, nu o fost instare de 8 ani sa faca o parcare ecologica cu dale gaurite . Este vorba de o asa zisa zona verde care este arator, tosanit de rotile masinilor care vin la papa. Am dus tabel cu 30 semnaturi, de la agenti economici, care dau o gramada de bani administratiei care nu-i baga-n seama. RUSINE CRETU !