FOTO: INCREDIBIL cum arată un drum de 1.5 MILIOANE de euro, modernizat din bani europeni. Iată de ce Colibița e marea neputință a celor de la putere!!!

Colibița este locația cu care se mândresc aleșii locali, o zonă cu potențial imens în turism, intens-mediatizată în ultima vreme. Realitatea din teren este alta: lipsesc rețelele de apă-canal, colectarea deșeurilor lasă de dorit, e haos în urbanism iar infrastructura e la pământ.

Drumul Județean 173 A are mari probleme, pe alocuri prezintă fisuri și denivelări și nereguli la sistemul de colectare. Tocmai de aceea, la fiecare ploaie torențială carosabilul este inundat.

c8c9c12

 

 

 

 

 

Drumul cunoscut drept Tăul Zânelor, (dincolo de baraj) a fost reabilitat din bani europeni, pe măsura 1.2.5 b – „Modernizarea infrastructurii rutiere forestiere in comuna Josenii – Bârgăului.”

S-au dat 1.5 milioane de euro, dar dincolo de baraj e DEZASTRU: GROPI imense și alunecări de teren – asta e situația REALĂ. Se așteaptă bani în plus pentru reparații ne-prevăzute!

Lucrările au început în primăvara anului 2014, dar au înaintat foarte greu deoarece drumul necesită lucrări complexe de consiolidare și lărgire iar bugetul este limitat. Lucrările efectuate sunt sub orice critică: drumul e plin de gropi, șanțurile sunt colmatate și prezintă denivelări, iar la nivelul parapeților terenul dă semne de alunecare.

Pe o anumită porțiune este necesară realizarea unui zid de sprijin, pe 300 de metri, care ar consolida drumul. În acest sens, s-a solicitat suplimentarea bugetului de cheltuieli diverse și neprevăzute, care însă NU poate depăși 10% din valoarea eligibilă.

c11c77c66c13

 

 

 

 

 

Valoarea eligibilă a proiectului: 1.5 milioane de euro. Licitația a fost câștigată de SC FRASINUL. Lucrarea este licitată, există un câştigător prin asocierea SC Frasinul SRL şi SC Eturom SA, reprezentată prin SC Frasinul SRL; din sat Anieş, com. Maieru, acesta fiind lider de asociere. Valoarea lucrărilor licitate este de 6.067.400 lei.

Drumul are 18 km lungime, iar o porțiune de 3 kilometri a fost reabilitat cu tratament dublu bituminos, însă cea mai mare parte a drumului a fost pietruită. FRASINUL a executat lucrarea de mântuială, ceea ce face imposibilă recepționarea drumului.

“Au fost probleme cu parapeții… se va reface consolidarea pe lucrări suplimentare, nu e vina proiectantului pentru că el a trebuit să se încadreze în valoarea eligibilă. E vorba de 300 de metri, vine turnat un zid de beton…. pe toată suprafața… acolo unde alunecă terenul. În rest, avem 18 kilometri în cei 1.5 milioane de euro, cu tratament bituminos și macadam în cea mai mare parte. De curând am fost în teren și am văzut situația… lucrarea NU va fi recepționată până nu se remediază lucrările ne-conforme… mă refer la gropi, iar în ce privește consolidarea drumului, acolo se va face din suplimentări… am înțeles că s-a aprobat deja… ar fi vorba de 300.000 de lei, bani din care se vor executa consolidările” susține Teodor Trișcă, viceprimarul comunei Josenii Bârgăului.

În acte, drumul aflat “peste baraj” aparține comunei Josenii Bârgăului, dar pădurea aparține comunei Prundu Bârgăului, iar localitatea Colibița este pe raza administrativă a Bistriței Bârgăului.
c11Fotografiile arată situația din teren și modul în care sunt gestionați banii europeni. Fără infrastrucutră și rețele de apă-canal, Colibița are șanse NULE de a deveni stațiune turistică și arată neputința celor care gestionează banul public.

2 comments

  1. Stai linistita pt ca se anunta o toamna fierbinte pt unii primari

  2. sa le fie rusine. DNA nu intervine prin judet?

error: Content is protected !!