O rezolvă legal! PSD modifică legea pentru a putea construi depozite de gunoi în pădure! Doina Pană e demențială în replici: „Și depozitele de deșeuri… nu le putem transporta sute de kilometri, costă!”… S.O.S Pădurea Tărpiului – urmează celula 2!

 

Mai mulți parlamentari PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, au inițiat o propunere de lege care prevede ca autoritățile locale să poată obţine mai uşor suprafețe de pădure pentru a le transforma în depozite de deșeuri. după cum scriu jurnaliștii de la pressone.ro

Proiectul de lege a trecut de Senat și se găseşte la Camera Deputaților în procedură de urgență, iar inițiatorii vor să ajungă la promulgare în mai puțin de două săptămâni.

Au modificat un paragraf și au pus pe listă gropile de gunoi. Să aibă mână liberă pentru depozitul de la Tărpiu, propus spre realizare în inima pădurii! 

În proiectul de modificare a Legii s-a adăugat un nou amendament (față de forma adoptată de Senat), pentru a permite realizrea de gropi de gunoi în pădure. Una dintre aceste „completări” despre care se vorbește în expunerea de motive atașată propunerii legislative este completarea articolului 37 din Legea 46/2008 Codul Silvic.

 

aa3

r01-Copy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concret, articolul 37 prevede, la alineatul (1), litera e), pe care PSD îl vrea completat:

„Pot fi scoase definitiv din fondul forestier național, doar cu condiția compensării acestora, fără reducerea suprafeței fondului forestier și cu plata anticipată a obligațiilor bănești, numai terenurile necesare realizării sau extinderii următoarelor categorii de lucrări și obiective:

e) surse și rețele de apă și de canalizare, surse și rețele de energie din resurse convenționale sau regenerabile, rețele și sisteme de comunicații, drumuri de interes județean și local, parcuri recreative, parcuri tematice și/sau educaționale, precum și lucrări și/sau construcții hidrotehnice și de piscicultură”.
În forma adoptată de Senat, la această listă se adaugă un nou obiectiv: depozitele de deșeuri, care se păstrează şi în amendamentele adăugate luni în Camera Deputaţilor.

 

d111

d0

 

 

 

 

 

 

Astfel, potrivit propunerii PSD,

„La articolul 37, alineatul (1), litera e) se modifică și va avea următorul cuprins:

e) surse și rețele de apă și de canalizare, inclusiv ape minerale, surse și rețele de energie din resurse convenționale sau regenerabile, rețele și sisteme de comunicații, drumuri de interes județean și local, parcuri recreative, parcuri tematice și/sau educaționale, situri arheologice înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, monumente istorice, centre de management integrat al deșeurilor, precum și lucrări și/sau construcții hidrotehnice și de piscicultură”.
Această modificare le-ar permite, deci, autorităților locale să scoată suprafețe de pădure din fondul forestier național pentru monumente istorice şi situri arheologice înscrise în patrimoniul UNESCO, dar și pentru depozite de deșeuri.

 

v51

 

 

 

 

 

 

 

Doina Pană: „Și depozitele de deșeuri… nu le putem transporta sute de kilometri, costă!”

Despre prevederea referitoare la transformarea suprafețelor de pădure în depozite de deșeuri sub patronajul autorităților locale, Pană a afirmat:

f55„Știți bine că, potrivit Codului Silvic, nu poți scoate din regim silvic o suprafață de pădure decât dacă dai la schimb de cinci ori valoarea și de trei ori suprafața. A fost bine, dar avem situații care ne blochează tare, situații de interes public – Sisteme de Management al Deșeurilor unde autoritățile publice locale nu au posibilitatea să dea valoarea și suprafața cerute, avem situri arheologice cuprinse în patrimoniul UNESCO, spețe care necesită neapărat rezolvare”.

Întrebată de ce nu ar putea găsi alte destinații pentru depozite, Doina Pană a răspuns: „Și depozitele de deșeuri… nu le putem transporta sute de kilometri, costă!”.

 

 

 

Vor să extindă depozitul în pădure! Consolidarea terenului pe care îl dețin îi costă prea mult! Locuitorii NU vor să vândă teren pentru extindere

Depozitul de la Tărpiu este administrat pe 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firmă care plătește o redevenţă trimestrială Consiliului Județean. De asemenea operatorul va constitui un Fond pentru închiderea și urmărirea post închidere a depozitului, suma minimă cu care va trebui alimentat Fondul fiind echivalentul a 2.407.553 euro fără TVA (suma estimată pentru lucrările de închidere şi suma aferentă cheltuielilor de monitorizare postînchidere).

 

pp4

v21

 

 

 

 

 

 

 

Conform raportului întocmit în septembrie 2016, depozitul de la Tărpiu este plin în proporție de 52% la sută. Asta deoarece Vitalia Servicii pentru Mediu NU a respectat procedura de depozitare. În replică, reprezentanții companiei au susținut că partea de colectare NU este realizată în parametrii optimi, motiv pentru care ei sunt nevoiți să accepte în rampă mașini cu deșeuri nesortate.

 

vv01Verzii ATACĂ: “NU vrem deșeuri în Pădurea de la Tărpiu!” Semnal de alarmă: dacă se construiește celula 2 … urmează de fapt un NOU depozit într-un cadru natural și în următorii 15 ani, gunoaiele județului vor fi “pe pădurile de la Tărpiu !”

 

 

 

 

Situația depozitului este una delicată, deoarece terenul pe care ar trebui să se construiască următoarele celule prezintă alunecări. Tocmai de aceea, proprietarii au fost contactați pentru a vinde teren în vecinătatea celulei existente, în vederea extinderii depozitului, dar refuză categoric și cer evacuarea VITALIEI. Locuitorii de la Tărpiu sunt revoltați și acuză că acest depozit le pune sănătatea în pericol și bănuiesc o conspirație între factorii politici și compania VITALIA, care până acum a reușit să impună tarife majorate și regulamente favorabile, deși are mari lacune la multe capitole.

Radu Moldovan a explicat că groapa de la Tărpiu se va extinde în vecinătatea celei existente, într-o pădure din apropiere. Probabil din aceste considerente, Doina Pană supervizează realizarea unui cadru legal favorabil pentru îndeplinirea planului propus de conducerea Consiliului Județean Bistrița – Năsăud.

 

Citiți și: 

r33

Radu Moldovan, despre EXTINDEREA depozitului de la Tărpiu: “celula a doua se construiește într-o pădure din apropiere!” Ca să NU fie mirosuri!

One comment

  1. Balan Marius - ingrijitor al statului

    cE BINE AR FI DACA V-AR ASCUNDE PE VOI ESTIA CARE DISTRUGETI natura LA MITITICA CA SA NU MAI FIE MIROSURI SI SA NE CONTAMINATI SI PE NOI CEI MULTI.

error: Content is protected !!