Primăria Bistrița intenționează concesionarea prin licitație publică a două puncte termice pentru amenajarea unui punct liturgic (de către greco-catolici) și a unui centru social (de către ortodocși).
Punctul Termic nr.6 este situat în zona Restaurantului „Cuantic” (în spatele Școlii Generale nr. 3) și este dorit de greco-catolici în vederea amenajării unui punct liturgic. Celălalt punct termic este situat lângă calea ferată pe strada Colibiței, are aproximativ 500 de metri pătrați și este dorit de ortodocși pentru amenajarea unui centru social.
Primăria Bistrița a schimbat în mai multe rânduri destinația unor puncte termice, însă fără a amenaja vreo astfel de construcție până acum. Ambele puncte termice și-au schimbat destinația în 2015, în urma unei ședințe ordinare în care au avut loc discuții aprinse pe marginea acestui subiect.
Greco-catolicii vor să țină slujbe în punctul termic! Primăria scoate la licitație obiectivul: cine dă mai mult ia totul!
La ședința ordinară din iunie 2015, greco-catolicii și-au trimis un consilier pentru a explica doleanțele cultului:
Domnul Doru Hodoş – consilier parohial al Parohiei „Intrarea în biserică a Preasfintei Fecioare Maria”: vă mulţumesc pentru ocazia pe care mi-o oferiţi să sprijin comunitatea parohiei din care fac parte. Vă vorbesc în calitate de consilier parohial şi aş vrea să-i răspund domnului consilier prin câteva cuvinte, completându-l pe domnul consilier Toniuc. Punct liturgic presupune un mic spaţiu în care o parte a comunităţii noastre să poată participa la liturghii duminicale sau zilnice şi asta vine să răspundă unei nevoi pe care comunitatea noastră religioasă o are, nu atât o nevoie liturgică, dar răspunde şi unei nevoi din punct de vedere social. Parohia noastră este găzduită de Parohia Bistriţa I în biserica de lângă Winmark.
În partea de sus a oraşului nu avem un spaţiu de cult, am găsit această ocazie pe care o considerăm potrivită, ca cei care locuiesc în partea de sus a oraşului să poată participa mai uşor la liturghii şi-n acelaşi timp să oferim Asociaţiei Caritas care are un potenţial deosebit în acest domeniu, să se întărească şi să-şi dezvolte activităţile. Acesta ar fi răspunsul la întrebarea dumneavoastră şi aceasta ar fi şi rugămintea din partea comunităţii noastre, din partea consiliului local să sprijiniţi acest proiect de hotărâre. Vă mulţumesc!
Consilierii locali au votat proiectul, însă au scos aliniatul „care se referea la spaţiu pentru desfăşurarea de activităţi sociale” în aceeași locație.
Greco-catolicii dețin o Biserică în zona Winmarkt și una peste Podul Budacului și au revendicat Biserica de la Coroana. Conform recensământului din 2011, în oraș sunt 1.964 de greco-catolici.
Se scoate la licitație: cine dă mai mult poate ține slujbe în punctul termic!
În ședința ordinară din iunie 2015 s-a schimbat destinația punctului termic dorit de greco-catolici, iar primarul Crețu a avut o intervenție în care explica modul de concesionare:
Domnul Ovidiu Teodor Creţu – Primarul municipiului Bistriţa: eu vreau doar să precizez că s-a schimbat destinaţia nu destinatarul. Adică e o destinaţie care poate fi ocupată de ortodocşi, de evrei, de oricine. Da, da, adică să ne înţelegem, că pasul în a face o concesiune este un altul, sunt alte proceduri, tot aici vom ajunge. Mai ales că noi şi Biserica greco – catolică avem o clădire asupra căreia ne disputăm. Este vorba de grădiniţa de pe Str. Crinilor care a fost proprietate a Bisericii greco – catolice, care este revendicată şi la ora actuală nu-i rezolvat dosarul, n-au primit despăgubiri, nu avem încă o soluţie finală.
Din punctul meu de vedere se impune că dacă vom acorda acest spaţiu Bisericii greco – catolice, să avem o renunţare pentru clădirea respectivă. Adică putem să ne gândim în această formă la o compensare astfel încât să putem să atribuim Bisericii greco – catolice spaţiul respectiv, pentru că tot lobby-ul acesta pentru asta l-am făcut. Altminteri, la paritate, oricare biserică poate veni să ceară şi n-o să putem refuza pe nimeni să îi permitem să-l transforme punctul respectiv.
În vederea concesionării s-a propus redevenţa de pornire la licitaţie în sumă de 4.157 lei/an, cu pas de supralicitare în sumă de 100 lei/an. Durata estimată a concesiunii este de 20 de ani începând cu data semnării contractului de concesiune.
Ortodocșii vor centru social pe Colibiței, în punctul termic de lângă linia ferată!
Pentru punctul termic de pe Colibiței, ortodocșii doresc să înființeze un centru social.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului – Asociaţia „Filantropia Ortodoxă „ Filiala Bistriţa – Năsăud, solicită concesionarea imobilului în care a funcţionat punctul termic nr.9, în vederea reabilitării construcţiei şi amenajării unui centru de servicii sociale integrate.
Imobilul are 500 de metri pătrați. În vederea concesionării se propune redevenţa de pornire la licitaţie în sumă de 3.800 lei/an, cu pas de supralicitare în sumă de 100 lei/an, iar contractul de concesiune se va încheia cu câştigătorul licitaţiei pe durată de 20 ani. Adjudecătorul licitaţiei va avea şi obligaţia întreţinerii şi exploatării acestuia în vederea susţinerii persoanelor dependente de sprijin permanent şi indirect, a familiilor sau persoanelor care se ocupă de îngrijirea acestora.
Ambele proiecte , cel privind punctul liturgic dorit de greco-catolici și cel privind centrul social dorită de ortodocși vor fi dezbătute în ședința ordinară de joi.
Dacă se trece de votul consilierilor locali, urmează concesionarea prin licitație, deschisă oricărui cult religios, chiar dacă greco-catolicii și ortodocșii au luat inițiativa amenajării acestora.
Dupa care vor deveni beserici goale in tata regula. Apoi sa vezi urbanism.
Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Cretu minte când spune că de când este el primar repartizarea banilor de la bugetul local către biserici s-a făcut fără discriminare. Mai corect era sa spuna ca repartizarea banilor catre biserici s-a facut fără discernamant, favorizata fiind biserica ortodoxa. Ba mai mult, biserica ortodoxa care in mod samavolnic s-a facut stapana pe proprietatile bisericii greco-catolice din Piata Unirii, confiscate de comunisti, mai primeste cadou si 20% din fosta clădire a Liceului de Muzică, aflata in proprietatea primariei. In schimb, greco-catolicii sunt nevoiti sa cumpere unul din punctele termice scoase la licitatie de primarie, pentru ca sa-si poata organiza serviciul religios. Dupa mintea lui Cretu, acesta este un tratament ”nediscriminatoriu”.