Ioan Turc a devenit prim vice-președinte coordonator al PNL și a fost la 2 voturi distanță de a prelua conducerea filialei. Acum candidează pentru un loc în Senatul României și declară că va fi avocatul județului în Parlament.
Alături de Robert Sighiartău, Ioan Turc va da socoteală la București pentru scorul din alegeri sau va defila prin județ odată cu intrarea la Guvernare. Ioan Turc a acordat un interviu pentru Ziar de Bistrița și a vorbit despre planurile sale din poziția de senator,despre revenirea în prim-planul politicii, dar și despre relația cu NAȘUL Teodor Atanasiu.
Reporter: Cum v-ați implicat în campania electorală încât să obțineți locul I pentru Senat?
Ioan Turc: În campania electorală m-am implicat îndeosebi în terioriu, în comunele din județ. Într-o anumită măsură în orașul Sângeorz -Băi, unde am avut o mare satisfacție având în vedere că Traian Ogâgău a devenit primarul orașului-stațiune.
Reporter: Aveați voie să faceți campanie electorală din postura de director la Registrul Comerțului?
Ioan Turc: Știu că s-a vehiculat în presă un posibil conflict de interese. Lucrurile sunt simple: cu toate că sunt director de instituție NU sunt funcționar public, rapoartele mele sunt contractuale. Am dreptul să fac politică la orice nivel, nu am nicun fel de constrângere care ar putea decurge din calitatea mea de director.
Reporter: Gurile-rele spun că aveți o relație specială la București! Sunteți rudă cu Teodor Atanasiu?
Ioan Turc: Nu sunt rudă cu Teodor Atanasiu, sunt prieten cu Teodor Atanasiu! Mă cunosc cu Tase din perioada în care eram parlamentar, mai bine din 2007… îl cunoșteam anterior, dar la un nivel minimal în calitatea pe care o avea atunci… era Ministru al Apărării Naționale… Apropiindu-ne, l-am invitat să fie nașul meu de cununie, iar Tase a acceptat. Aș vrea să clarificăm ceva: această invitație a venit când eu nu făceam politică, la un moment când nici nu mă gândeam și nu aveam orizont de a reveni în viața politică. Da, mi-am dorit să revin dar totul pur și simplu la nivel de intenție, nimic concret!
Reporter: Și nașul Atanasiu ce v-a propus? Să reveniți în politică? Să luați partidul?
Ioan Turc: NU!.. Nu am avut discuții legate de revenirea mea în politică. Prin natura relației am discutat politică la nivel general… ce se întâmplă în România, ce se întâmplă cu PNL-ul, discutam despre contextul geo-politic pentru că în calitate de fost ministru al Apărării Naționale, de președinte al AVAS era și este bine-ancorat în ceea ce înseamnă macro-politică regională.
Reporter: Ați discutat înainte de alegerile locale sau după?
Ioan Turc: A, nuuuu! Acestea sunt discuții pe care le-am avut cu Tase de-a lungul anilor 2009, 2010, 2011… proiectul meu de revenire în PNL NU este legat sub nicio formă de raporturile mele cu Teodor Atanasiu.
Reporter: Deci, NU ați vrut să-i trageți preșul lui Dolha prin această relație cu nașul?
Ioan Turc: Sub nicio formă și nici nu s-a întâmplat așa! Cei care cunosc la nivel de amănunt viața politică din județ știu cum s-a produs revenirea mea. Am revenit în vara acestui an, moment în care atât Cristian Florian cât și celălalt co-proședinte (Stelian Dolha) au demisionat în urma rezultatului de la locale. Partidul a decis să aleagă un președinte-unic… a fost o solicitare de la Biroul Național, un proces care s-a petrecut în toate filialele. Eu nu am făcut decât să mă înscriu într-o competiție internă, alături de Robert Sighiartău și să-mi prezint intențiile și platforma electorală proprie.
Reporter: Deci, nu ați avut un plan malefic de a prelua patidul?
Ioan Turc: Dacă cineva crede că Atanasiu a putut să-i influențeze pe membrii Biroului Permanent Județean încât ei să-mi acorde un număr important de voturi…. reamintesc că scorul a fost extrem de strâns!
Reporter: Câte voturi?
Ioan Turc: La 2 voturi diferență… deci toată această scenarită legată de povestea beneficiul pe care eu l-aș fi avut din relația cu Atanasiu e simplă poveste… o scenarită lipsită de consistență. Oamenii NU pot fi manipulați astăzi! Am venit în fața Biroului Județean cu o platformă.. le-am spus de ce am revenit în politică, de ce candidez pentru funcția de președinte al PNL și mulțumesc lui Dumnezeu i-am convins pe mulți că aș fi persoana potrivită … Chiar dacă am pierdut la mică diferență, i-am făcut pe cei de la București să înțeleagă faptul că la Bistrița lucrurile sunt într-un echilibru de forțe și că atât dl Sighiartău cât și eu este oportun să primim mandat pentru a pregăti partidul de alegeri parlamentare.
Reporter: Ați venit la 2 voturi de domnul Sighiartău. Veți mai candida în februarie pentru funcția de președinte al filialei județene?
Ioan Turc: Este prematur și v-aș ruga să credeți că .. NU ard etape în politică. Politica se face pas cu pas. Fiecare obiectiv politic trebuie luat sub beneficiul temporal al importanței. Acum ne pregătim de parlamentare… vedem ce se va întâmpla, îmi doresc un scor foarte bun. Dacă voi candida cu siguranță colegii mei, opinia publică o va ști la momentul oportun.
Reporter: Deci NU este vorba de o luptă internă între aripa Sighiartău și aripa Turc?
Ioan Turc: Nu există aripa Ioan Turc și aripa Sighiartău. NU sunt în conflict, sunt într-o competiție cu Sighiartău. E colegul meu: el e președinte eu sunt co-președinte. Obiectivul comun este ca PNL să obțină ce mai bun scor posibil! UN scor bun ne ajută pe amândoi pe termen mediu și lung, după cum un scor slab ne limitează pe amândoi în cariere și în aspirații.
Reporter: Ce înseamnă un scor bun?
Ioan Turc: Un scor bun este cela care permite PNL BN să trimită în Parlament 2 deputați și 1 senator!
Reporter: Și dacă NU, cine va răspunde?
Ioan Turc: Va răspunde conducerea filialei, adică Robert Sighartău și cu mine. De aceea NU există o competiție între noi. Împreună răspundem de bunul-mers al filialei și de scorul electoral. Împreună vom deconta un scor bun, la fel cum împreună vom avea de dat explicații pentru un scor sub așteptările colegilor și al electoratului liberal.
Ioan Turc, primar de Bistrița? Cam devreme! Vezi ce zice despre această teorie!
Ioan Turc: Agenda mea va cuprinde doar proiecte ce pot fi realizabile. Am spus că avem nevoie de Parc Indusitrial și am venit cu acest proiect. Ce se întâmplă în parc mă nemulțumește complet. Am spus că avem nevoie de un Campus pentru Învățământul Universitar Tehnic, pentru ca marile firme să poată să impună o agendă pentru specializări care se cer pe piața muncii, să poată să susțină tinerii. Un oraș cu studenți este un oraș viu, are perspectivă.
Am fost la L’aquila, care e la 100 km sud de Roma. Un oraș mic, dar care datorită portfoliului de studenți este un oraș viu, care crește și care se dezvoltă.
Reporter: Vorbeați de un oraș care se dezvoltă . Dl primar Ovidiu Crețu anunța că NU mai candidează. Vă tentează funcția de primar?
Ioan Turc: Mă voi gândi foarte bine peste 3 ani…
Reporter: … pentru că discursul d-voastră se apropie de un discurs de primar.
Ioan Turc: Poate pare așa datorită faptului că sunt aplicat pe prioritățile locale. Mă interesează foarte mult cum se dezvoltă mediul economic în județ și în Bistrița . Mă interesează ce se va întâmpla cu tinerii din municipiu. Mă interesează cum vom valorifica resursele naturale pe care acest județ le are cu prisosință și care sunt absente din portofoliul acestui județ. NU vreau să merg în Parlament pentru a intra în competiții de vorbe, principii și luări de poziții sterile. Vreau să fiu avocatul județului în Parlamentul României de aceea încerc să-mi structurez discursul cât mai aplicat pe nevoile județului și ale municipiului.
Planurile lui Turc pentru Bistrița: Universitate, școli profesionale, agricultură ecologică și turism! În teorie sună… perfect!
Reporter: Cu ce veți ajuta județul din poziția de senator, având în vedere că sunteți pe un loc eligibil?
Ioan Turc: NU vreau să merg în Senat pentru a NU sta acasă, NU vreau să fiu un cărăuș între Bistrița și București și nici invers. Vreau să reprezint județul la modul ideal. Cred că acum cunosc mai bine care sunt particularitățile județului, într-o țară care se globalizează și vreau să fiu un avocat de succes al județului în Parlament. Cred că trebuie să venim cu acte care să stimuleze inițiativa locală, să dea forță economiei locale.
Ioan Turc: Reforma adminsitrativ-teritorială trebuie gândită să-i ajute pe toți, altfel riscăm o polarizare. Vreau să gândim cu toți factorii: cu Primăria, cu Cons. Județean, cu toate primăriile, cu mediul intelectual, politici care să ofere o bună perspectivă: e nevoie e profesionalism, de curaj…. Modul în care a pornit regionalizarea nu e cel mai fericit. Administrațiile locale trebuie să aibă pârghii pentru a decide elementele ce vizează viața oamenilor pe care îi reprezintă. Priorități asumate de partide, de autorități, de mediul de afaceri de mediul intelectual: – strategia de încurajare a economiei județului, strategii legate de învățământ: – Universitate la Bistrița pentru a-i ține pe tineri acasă, – adaptarea mediului profesional la cererile mediului de afaceri, – oferirea de burse studenților și a celor care vor opta pentru mediul profesional, – încurajarea fermierilor pentru o agricultură ecologică. În Europa există o cerere mare de produse ecologice. Trebuie să ne gândim la un BRAND pentru a încuraja turismul și trebuie să încurajăm breslele.
Reporter: Vedeți că și Dolha a promis acele depozite de fructe și se poate ca un proiect neîndeplinit să vă coste peste ani!
Ioan Turc: EU nu resping proiectele pe care Stelian Dolha le-a avut. Eu vreau să am o discuție cu Stelian și proiectele care îmi vor atrage atenția le voi prelua. Niciodată lumea NU începe cu tine și se termină cu tine. Trebuie ca inclusiv la nivel politic ca proiectele noastre să fie asumate… sunt deschis și sunt gata să dezvolt o nouă cultură în interiorl PNL… o cultură comunitară. Toți care facem politică, să ne asumăm proiectele și să fim complementari unii cu alții și niciodată să intrăm în competiție cu colegii de lângă noi. Mai mult decât atât eu nu mă simt în raport de adversitate cu PSD-ul. Sunt în competiție cu PSD-ul. Odată ajuns în Parlament sunt obligat să colaborez cu primarul Bistriței, cu președintele Cons. Județeam, cu toți oamenii!
Reporter: Concret ce ați putea face?
Ioan Turc: discutăm despre palierul strict legal: parlamentul adoptă legi. Din punct de vdere al acestei atribuții există oportunități: vorbeam de reforma administrativ-teritorială, o reformă a învățământului care să țină cont de o strategie pe care să o aibă învățământul pe trmen mediu și lung, încurajarea economiei locale. Toate pot fi susținute din punct de vedere legislativ. Nu ne putem substitui administrațiilor locale, dar putem colabora cu administrațiile. Un parlamentar bun poate aduce în spațiul public teme importante, din a căror dezbatere să rezulte teme importate asumate de autoritățile în drept, să le aplice.
În partea a II-a a interviului, Ioan Turc vorbește despre viziunea sa în cadrul partidului și relația sa cu primarii lui Radu Moldovan, în eventualitatea intrării la Guvernare a PNL-ului..
Un om contestat e un om puternic
Un om politic cu multzi dusmani mai ales din interior. Cei din PSD se bucura si pun paie pe foc.
Postacii psd sunt in actziune.
Poate imi joaca mie feste gramatica limbii romane, dar cum adica unu e presedinte (unic) si altul copresedinte? :)) Copresedinte la ce?
Gargara de 2 bani. Cine din judetul asta nu stie cum a ajus el la carmele PNL? Ca si de intrebati pe cineva din Silivasu de Campie stie sa va spuna. Desi poate prima data intreaba cine e. Nu de alta, dar sa il cunoasca lumea..
Nasul Tase a venit în 2014 sa-l cunune si in 2015 sa-i boteze fiul. Evident ca au avut discutii principiale despre politica globala, Rusia, Putin, Statul Islamic si cate si mai cate. Sigur ca la intalnirile largite cu fanii lui turc, PNL-ul frustratilor care aveau loc inainte si dupa ceremonii, n-a participat nasu mare, a participat Atanasiu in calitate de sef mare al PNL. Si nu in calitate de naș le-a promis tuturor ca-i vine de hac lui Dolha. Si cum presa a fost harnica atunci cu poze, ia uitati ce frumoase discutii despre Putin vedeti in pozele astea de la botez
http://observatorbn.ro/articol.php?categorie=41&articol=9360
A fost parasutat in functia de presedinte si candidat. Restul declaratiilor, gargara.
Nu, nasu Tase, cum îi zice el nu l-a ajutat cu nimic pe Turc. Doar in 2015 a venit in Bistrita pregatit sa-l inlocuiasca pe Stelian Dolha cu finul Turc. Scrie presa centrala asta, daca marturiile celor care-si amintesc de prin Bistrita ce dimensiuni a avut complotul nu-s suficiente. La vremea aceea filiala judeteana a PNL si interventia lui Blaga care nu avea nevoie de trepadusi pe aici a facut ca Turc sa nu fie uns sef. Daca nu credeti cititi in evenimentul zilei:
http://www.evz.ro/scandalul-stenogramei-un-complot-local-a-aruncat-in-aer-pnl-pdl.html
Are o atitudine potrivita avand in vedere situatia actuala a partidului