36 de persoane și-au pierdut viața după ce au fost implicate în accidente rutiere petrecute pe șoselele din Bistrița-Năsăud anul trecut. Informația a fost făcută publică de șeful Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, comisarul șef Mihai Ovidiu Lupșa, care a prezentat un bilanț al activității desfășurate în 2017.
Astfel, ”în ceea ce privește siguranța rutieră, la nivelul județului principalele cauze generatoare de accidente rutiere rămân viteza neadaptată la condițiile de drum și traversarea neregulamentară. Cu toate acestea, accidentele mortale din ultima perioadă, au relevat incidența a încă doi factori generatori și anume nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată și neacordarea de prioritate pietonilor. Ca și cauze concurente, trebuie menționate alcoolul, neasigurarea cu centură de siguranță și lipsa unor măsuri de protecție minime, cum ar fi casca de protecție” a precizat comisarul șef Mihai Ovidiu Lupșa.
Astfel, în 2017, în Bistrița-Năsăud s-au înregistrat un număr total de 554 de accidente rutiere, număr identic cu cel din anul 2016. În urma acestora, a rezultat rănirea a 735 de persoane, cu 9 mai multe decât în anul 2016 și decesul a 36 de persoane (cu 7 mai puțin față de perioada similară a anului 2016).
”Pentru a avea o imagine obiectivă cu privire la siguranța rutieră, trebuie să ținem cont de creșterea constantă a volumului de trafic pe DN17 la care se adaugă numărul mare de autovehicule care tranzitează județul Bistrița-Năsăud pe DN 17 care face legătura dintre Republica Moldova și țările din Europa Centrală și de Vest” a mai adăugat șeful IPJ B-N.
Raportat la activitățile desfășurate de către polițiștii bistrițeni în domeniul prevenirii și combaterii faptelor penale și contravenționale din domeniul rutier, analizele efectuate scot în evidență faptul că, în anul 2017, numărul constatărilor penale a crescut cu 4,5%, de la 572 la 598 fapte. De asemenea, a crescut cu 183,33% procentul de persoane față de care s-au dispus măsuri preventive pentru fapte la regimul circulației rutiere (+9).
În activitatea zilnică de supraveghere, îndrumare şi control al traficului rutier, precum şi în cadrul acţiunilor organizate, au fost aplicate peste 38.000 de sancţiuni contravenţionale din care circa 13.400 pentru viteză, 2.085 pentru traversare neregulamentară, 232 au fost aplicate bicicliștilor, restul fiind pentru alte tipuri de abateri.
Totodată, în perioada analizată au fost suspendate un număr de 2.451 de permise de conducere(cu 252 mai multe decât în 2016) şi retrase un număr de 692 certificate de înmatriculare(cu 40 mai multe decât anul trecut). Pentru cumul de puncte penalizare au fost reţinute 53 permise de conducere(cu 8mai mult decât în 2016).