Pe Dealul Ghinzii se construiește un cartier de BLOCURI. Pentru obținere autorizațiilor de construcție, regimul de înălțime a zonei va fi modificat de la case individuale cu regim maxim P + 2 etaje se ajunge la blocuri cu 6 niveluri: 2D + P + 2E + Etaj retras. Acest lucru este posibil cu girul Serviciului Urbanism și cu aprobarea consilierilor locali. La sediul Primăriei Bistrița este afișat un Plan Urbanistic Zonal prin care se solicită construcția de locuințe colective pe Valea Ghinzii.
Documentațiile sunt depuse pe numele familiei Ponoran, din București (soții Florin Vasile și Mirela Anca Ponoran. În primă fază se va construi un bloc de 3 etaje, cu intrarea dinspre strada Pajiștei, urmând ca treptat pe Dealul Ghinzii să se ridice 6 blocuri, în total.
În Bistrița europeană, legile de urbanism sunt făcute ca să fie încălcate!
Planul Urbanistic General al Bistriței s-a realizat în 2013 și în documentația respectivă s-au trasat direcțiile de dezvoltare a municipiului: zonele istorice, zonele cu potențial, reglementările urbanistice, regimurile de înălțime etc. Acest PUG este frecvent încălcat prin realizarea de Planuri Urbanistice Zonale prin care sunt modificate aspecte vitale care țin de anumite zone. Astfel, se modifică regimul de înălțime, sunt schimbate funcțiunile pentru anumite zone care devin zone de interes local și astfel pot apărea blocuri între case.
Potrivit proiectului, Florin Vasile Ponoran cu domiciliul în București, propune ”schimbarea destinaţiei terenului aflat în intravilan din L2 în L3 şi construirea a șase imobile cu regim de înălţime P(D)+3E”. În acest sens, modificările din Planul Urbanistic General pot fi realizate doar cu acordul Serviciului Urbanism din Primăria Bistrița (subordonat direct primarului). Momentan, conform Planului Urbanistic General aprobat acum câțiva ani, strada Ghinzii are un regim de înălțime limitat la construcții cu 2 etaje!
Blocurile vor avea 6 niveluri. Platoul este amplasat în pantă și după cum se vede în poze, 2 etaje sunt construite sub nivelul solului, la demisol. Urmează parterul + 2 etaje + un etaj retras. TOTAL: 6 niveluri.
6 BLOCURI pe Dealul Ghinzii!
Terenul pe care ar urma să se construiască nu mai puțin de șase imobile cu regim de înălțime P(D) + 3E are o suprafață de 14.201 m2 și se află în spatele blocului „lui Duca”, parţial în intravilanul municipiului Bistriţa şi parţial în extravilanul municipiului Bistriţa (o suprafață de 1.621 m2). Suprafaţa de teren din intravilan are funcţiunea L2 – subzonă de locuire individuală cu regim de construire discontinuu cu înălţimea maximă de P+2 E. Pentru această suprafață de teren se propune schimbarea destinației din funcțiunea L2 în L3 – locuinţe colective în regim maxim de înălţime P+3E şi funcţiuni compatibile funcţiunilor de locuire individuală şi colectivă. Este prevăzută o suprafață S=4259 m2, respectiv 30% din teren, spațiu verde.
Strada Pajiștei prinde asfalt: cu dedicație pentru cartierul de 6 blocuri de pe deal!
Pe strada Ghinzii NU există deocamdată niciun bloc și zona este predominată de vile. Încă de pe vremea lui Ceaușescu, zona Ghinzii a fost considerată zonă rezidențială a municipiului printre puținele zone unde existau case cu etaj.
După Revoluție, strada Ghinzii și Valea Ghinzii (prelungirea străzii) au cunoscut o amplă dezvoltare imobiliară, motiv pentru care la întocmirea Planului Urbanistic general s-au trasat anumite restricții și reguli a regimul construcțiilor. Singura excepție de la regulă o reprezintă așa-zisul bloc a lui Duca, aflat în construcție la intersecție cu Drumul Județean 173 C, care duce spre Jelna). Strada Pajiștei este amplasată la intersecție și duce spre platoul unde urmează a se construi cartierul de blocuri. În primă fază, investitorii vor construi un bloc de 3 etaje, cu acces din strada Pajiștei. Este o stradă care deservește un număr redus de locuințe, dar interesul îl reprezintă cartierul ce urmează a fi construit.
Primăria Bistrița a eliberat autorizația de construcție pentru aceste lucrări și în plus, proiectul a fost scos la licitație pentru a se găsi firma care va moderniza strada Pajiștei. Valoarea totală a lucrărilor se estimează că se va ridica la circa 346.000 de lei.
Strada Pajiștei este prevăzută a se amenaja ca stradă de categoria III, cu lăţimea de 9 m, având două benzi de circulaţie şi două trotuare.
Lungimea totală a străzii este de 200 de metri.
Planul Urbanistic Zonal se află în etapa de dezbatere publică și cei interesați să propună modificări o pot face în scris adresându-se Serviciului Urbanism, până în 15.02.2018. Aprobarea acestui PUZ poate trece lejer de Consiliul Local, deoarece consilierii PSD dețin majoritatea (11 voturi din 20). Este procedura prin care se modifică regiul de înălțime și o zonă preponderent „de case” cu regim maxim P + 2 se transformă în zonă de blocuri cu regim 2 D +P + 2 E + etaj retras (6 niveluri).
După eliberarea acestui PUZ , urmează eliberarea autorizației de construcție, după care investitorul are mână-liberă să ridice cartierul de 6 blocuri de pe Dealul Ghinzii! Modul în care se dezvoltă orașul este unul haotic și NU conferă siguranță celor care doresc să-și construiască o casă într-o zonă rezidențială, cu restricții de înălțime. Asta deoarece Planul Urbanistic General este modificat sistematic și zonele de case sunt transformate în zone de blocuri, sub argumentul că orașul se dezvoltă.
Sub supravegherea primarului Crețu, Serviciul Urbanism face jocurile dezvoltatorilor imobiliari și deocamdată Primăria Bistrița NU impune restricții majore pe anumite zone, ba din contră, lasă portițe deschise ușor de speculat de arhitecți. Se preferă un cadru general, ușor de modificat prin diferite artificii și hârțogăreli, lucru care mutilează anumite zone rezidențiale ale orașului, transformate peste noapte în cartiere de blocuri.
pana la urma care-i problema? ca se face? fiecare investitor e interesat sa-si valorifice si sa-si multiplice banii…asa ca voi,astia, alde Bojor,Balan…ce va fute grija?
E evident ca nu le pasa de interesul public. Serviciul Urbansim are alte interese si acest lucru e demult vizibil.
Foarte elocventa fotografia cu Cretu .
Blocurile trebuiau facute in locul zonei industriale, insa am facut noul Leoni si o zona de gunoaie…
Case si vile sunt peste tot si pe toate dealurile.Unde ai putea construi blocuri ca sa nu-i deranjezi pe cei cu case?Consider ca sunt necesare si aceste blocuri,pentru ca nu toata lumea are bani de vila,unii se multumesc si cu un mic apartament.Iar planurile urbanistice nu-s batute in cuie,se mai pot adapta dupa nevoi,legal bineinteles.
Stat sa vedeti cate mai urmeaza adica blocuri intre case. Dezvoltatori imobiliari fac legea in urbanism. Credeti ca este singurul dezastru.
D-le ziarist. Atentie la exprimare. Poate ati vrut sa spuneti HURBANISM ! La ei toate-s cu curu-n sus !