Administrația Crețu a decis anul trecut să prelungească Zilele Bistriței și astfel, ediția din acest an durează 10 zile! Cost: 550.000 de lei, bani care se alocă din bugetul local.
Cap de afiș sunt Delia și Ștefan Bănică jr. concerte care vor avea loc pe Pietonal iar în Viișoara se desfășoară bâlciul și concertele de muzică populară.
Tot ce face Casa de Cultură ne costă peste 2 MILIOANE de euro pe an: salarii + evenimente! Banii se alocă din bugetul local!
Centrul Cultural Municipal cheltuie 6.6 milioane de lei pe funcționare . La această sumă se adaugă 3 milioane de lei pentru evenimente. TOTAL: aprox. 10 MILIOANE de lei pe an, adică peste 2 MILIOANE de euro pe an!
Centrul Cultural Municipal este coordonat de Dorel Cosma, managerul aflat de 13 ani la conducerea instituției. Evenimentele culturale din municipiu sunt subvenționate din bugetul local, pe baza unei agende culturale concepute de managementul Centrului Cultural Municipal.
Cele mai scumpe evenimente!
În 2018, cele mai scumpe evenimente sunt cele legate de Zilele Bistriței, unde Primăria a alocat 550.000 de lei. Caravana Marii Uniri costă 200.000 de lei, Nunta Zamfirei costă 95.000 de lei, Festivalul Bistrița Medievală costă 80.000 de lei. Pentru concertele de la Sinagogă s-au alocat 100.000 de lei. La expozițiile de la Casa cu Lei s-au alocat 95.000 de lei.
La aceste sume se adaugă cheltuielile cu salarizarea personalului și cu funcționarea instituției. Lunar, susținerea fenomenului cultural din bugetul local costă aproximativ 200.000 de euro!
Salarii nesimțite la Casa de Cultură! Există angajați care cumulează salariul cu pensia. În plus de asta, au BONUS 50% la pensie, deoarece sunt scriitori sau jurnaliști, membrii ai Uniunii Ziariștilor sau ai Uniunii Scriitorilor!
Pe 2018,evenimentele concepute de Dorel Cosma costă bugetul local 2.907.000 lei, adică 650.000 de euro! Este o sumă mai mică decât cea alocată în 2017, când s-au alocat 800.000 de euro… dar în schimb au crescut salariile personalului contractual.
Dorel Cosma are 13.300 de lei salariul de încadrare, șefii de serviciu au 10.400 salariul și referenții au 6.600 de lei încadrare. Pensionarii angajați cumulează salariul și pensia. La mijloc mai este o șmecherie legală: angajații care sunt membrii ai Uniunii Scriitorilor Dorel Cosma) sau ai Uniunii Ziariștor Profesioniști (Zorin Diaconescu) au PENSIA majorată cu 50%, conform legilor în vigoare. Deci, au salariul + pensia + pensia majorată!
Rețeaua de pensionari și neamuri din Casa de Cultură!
Dorel Cosma va împlini 68 de ani în 2018 și are contract de management până în 2020. În cadrul instituției activează sora acestuia și fiica acestuia. Fiiind vorba de personal contractual (Nu de funcționari publici) în cazul rudeniilor de gradul întîi NU poate fi vorba de conflict de interese sau de incompatibilități în raportul de muncă dintre rude.
Dorina Petrovici e sora directorului Dorel Cosma și are funcția de șef serviciu – administrativ. Doamna e pensionară și primește pensia pe card, dar e în continuare angajată a Centrului Cultural “George Coșbuc”.
Susana Marișca – e contabila instituției, de asemenea pensionară dar în continuare semnează documentele instituției.
Petre Petruse e referent pe probleme de folclor, de asemenea pensionar păstrat în rândul angajaților instituției. Iulia Petruse e nora acestuia și se ocupă de contabilitate. În cadrul centrului Cultural George Coșbuc activează și Doris Cosma, fiica lui Dorel Cosma, angajată pe funcția de coregraf al trupei D-Fantasy, după ce trupa Sincron s-a desființat. Cu toate că are vârsta pensionării, Dorel Cosma (68 de ani) a obținut o prelungire de mandat până în 2020 în urma unei analize de management care a avut loc în 2016.
În ultimii ani au mai fost angajați 2 pensionari: Zorin Diaconescu este angajat al Centrului Cultural și se ocupă de imaginea instituției. Vasile Jimborean e și el pensionar-angajat și se ocupă de propriul fond documentar.
Poetul Cristian Miloș a prins și el o angajare la Casa de Cultură.
Salarizarea tuturor este asigurată din bugetul local.
Cum s-a DUBLAT numărul de angajați ai instituției: au format un Ansamblu Folcloric, zis-profesionist… care de fapt e finanțat din bugetul local! TOTAL: 33 de posturi!
Prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 183 din 2016, organigrama Centrului Cultural Municipal s-a modificat și s-a înființat un ansamblu folcloric! Practic, s-a DUBLAT numărul de angajați ai instituției. Pe Organigrama Centrului Cultural Municipal sunt prinse 70 de posturi (1 post de director + 69 de posturi de execuție, din care 33 posturi reprezintă cele rezervate dansatorilor din Ansamblul Folcloric înființat în 2016).
2 MILIOANE de euro pe an și niciun eveniment care să pună Bistrița pe hartă!
Centrul Cultural Municipal are un buget exorbitant și cheltuie 2 MILIOANE de euro pe an, iar impactul evenimentelor culturale este discutabil. Municipiul Bistrița NU a reușit să se impună nici măcar la nivel regional cu vreun eveniment care să atragă turiști și majoritatea spectacolelor se adresează unui număr redus de spectatori. Rețeaua de pensionari-angajați cheltuie sume enorme pe salarii, iar în cadrul instituției există o rețea de rudenii și neamuri de gradul 1.
Marele Târg al Bistriței varianta de 10 zile ne costă 550.000 de lei… și cu toate că sumele alocate din bugetul local au crescut treptat, de 10 ani încoace, Bistrița bate pasul pe loc la capitolul cultură…