Reprezentanții companiei Vitalia au fost prezenți astăzi la începerea lucrărilor la celula nr.2 a depozitului de la Tărpiu. Directorul Octavian Morariu și vicepreședintele Ioan Țintean au dat câteva detalii despre această investiție.
Celula nr. 2 se va realiza în partea de sus a depozitului existent deja, pe o porțiune de aproximativ 2.3 hectare! În toată țara, reprezentanții Vitaliei au construit 5 celule de depozitare a deșeurilor.
Celula nr. 2 costă 1.300.000 de euro! Costurile se vor amortiza și regăsi în facturile viitoare pe care le vor plăti bistrițenii! Deci, prețul va crește!
Conform contractului de concesiune încheiat pe 20 de ani între Vitalia Servicii pentru Tratarea Deșeurilor și Consiliul Județean Bistrița- Năsăud, investițiile se realizează dintr-un Fond alimentat de Vitalia „depozitare” și Supercom „colectare”. Conform contractului, Vitalia achită o redevență de minim 200.000 de euro pe an!
O a doua linie de finanțare pentru celula nr. 2 reprezintă investiția privată a Vitaliei (900.000 de euro, în cazul de față), bani care se vor recupera ulterior prin creșterea tarifului către cetățean.
386.000 de euro este contribuția Consiliului Județean la construcția celulei nr. 2, bani alocați din Fondul de Dezvoltare a proiectului.
Situație similară există și în cazul colectării, când investițiile privind încasetarea pubelelor, montarea de cartele cu cip sunt suportate de cetățeni, prin tarife majorate ulterior de Supercom.
Celula existentă trebuia ecologizată încă din martie 2019, dar autoritățile județene NU au reușit să se încadreze în acest termen și au obținut o derogare de la termenul inițial. Celula existentă va fi închisă imediat ce va fi finalizată celula nr. 2 .
Celula nr. 2. Date tehnice:
– 5 ani și 4 luni de la inaugurare
– 2.34 de hectare teren
– va fi operațională în 8 luni.
Vitalia dă vina pe oamenii care NU colectează selectiv! De aceea, depozitul arată-n asemenea HAL!
Reporter: – Domnule Morariu, până la celula numărul 2, de care vorbiți, sunteți mulțumit de cum arată celula numărul 1? Așa trebuia să arate o groapă ecologică, adică sortate toate la grămadă… că și celula numărul 1 arată fix așa cum ziceți d-voastră , cu geotextil etc.
Morariu: – Problema de la groapa neecologică este că ea dedesubt nu are nimic!
Reporter: – Arată la fel!
Morariu: – Nu vă uitați cum arată, trebuie să înțelegeți că asta este ceea ce primim noi!
Reporter: – Mai bine de-atât se poate?
Morariu: – Depinde de partea de colectare din amonte! Noi NU putem trata decât ce primim. Și o facem la modul cel mai optim posibil. V-am spus că avem un lanț de echipamente jos, care când va începe să funcționeze va limita toată chestiunea asta. E vorba de ce colectează,ce primim colectat și cum înțelege populația să o facă. La noi vin saci cu deșeu menajer, dar dacă în gunoi menajer găsești așa ceva … și nu-ți vine la poartă ca deșeu reciclabil, îl aduci aici… dar asta NU e de reponsabilitatea noastră.
Ce s-a investit în 6 ani! Aproape nimic! Promisiuni că pe viitor va fi bine!
Președintele Vitaliei, Octavian Morariu a explicat viitoarele proiecte privind depozitul de a Tărpiu, prin punerea în funcțiune a unui echipament ce transformă deșeurile în combustibil pentru fabricile de ciment. A aintit despre realizarea unei benzi transportatoare, care să facă legătura dintre celula nr. 2 și zona de sortare.
În realitate, situația de la Tărpiu e una dezastruoasă și în ultimii 6 ani NU s-au realizat investiții în modernizarea sistemului de depozitare. Capacitatea de electrificare NU era una optimă, iar echipamentele de compostare și valorificare și balotare funcționau din când în când, cu un generator pe motorină!
Sub 1% din deșeurile depozitate sunt valorificate de Vitalia! E chestiune de management defectuos!
Cantitatea de deșeuri menajere colectată în perioada ianuarie – decembrie 2019 a fost de 69.457,37 tone, din care a fost depozitată în depozitul de la Tărpiu o cantitate de 68.261,52 tone, arată un raport al Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.
Doar 2.000 de tone de gunoi selectiv, iar din acesta doar 528 de tone au fost valorificate! Vitalia Servicii pentru Mediu valorifică doar 1% din totalul deșeurilor depozitate!
Reprezentanții Vitaiei susțin că deșeurile sunt de proastă calitate și acest lucru se datorează cetățenilor care Nu fac sortare.
În 2019, Vitalia a scumpit tarifele de 2 ori: o dată-n septembrie și o dată-n decembrie! Urmează noi scumpiri!
Prima scumpire, în luna septembrie 2019! Tariful de preluare a deşeurilor biodegradabile în vederea compostării se modifică la 203,60 lei/tonă, fără TVA;
2. Tariful de preluare a deşeurilor reciclabile colectate separat în vederea sortării se modifică la 194,63 lei/tonă, fără TVA.
În decembrie a avut loc a 2-a scumpire:
Tarife percepute de Vitalia pe deșeuri municipale: 154,79 lei/tonă, fără TVA.
deşeurile reciclabile colectate separat în vederea sortării costă 205,90 lei/tonă, fără TVA.
Ce zice Țintean despre investițiile viitoare în depozitul de la Tărpiu! Șase ani NU au făcut nimic și-acum promit!
„Ca să putem progresa trebuie să investim. Ca să pună domul președinte instalația aceea, ca să producă, combustibil, pentru fabricile care au nevoie de combustibil, noi trebuia să-i creștem capacitatea de curent. Am făcut-o!
Am introdus în programul de investiții pe anul 2020 o magazie și care o vom costrui, lucru care NU a fost prevăzut. Tot Consiliul Județean are pe lista de investiții. Am purtat discuții cu specialiști din Franța, să discutăm despre calitatea și soarta levigatul concentrat. Să știți că există pe ROmânia o problemă care NU este rezolvată. Suntem și noi în pionierat și am pus p e lista de investiții aproape 500.000 de euro pentru o soluție de îmbunătățire a calității levigatuli concentrat. Ca să NU mai existe riscul de a se produce eveniment, cum știți în istoric că au mai fost!” – a declarat Ioan Țintean.
Radu Moldovan NU a venit la întâlnirea cu presa! Îl evită pe Octavian Morariu și NU vrea să se asocieze cu dezastrul de pe colectare-sortare-depozitare! De menționat că Vitalia colectare, firmă care a reziliat contractul cu ADI Deșeuri se află-n proces și cere daune de 3 MILIOANE de euro! În urma rezilierii, contractul de colectare a fost preluat de Supercom!
Octavian Morariu susține că prețurile vor crește exponențial, odată cu investiția!
„Tarifele cresc anual în funcție de costurile de exploatare. Amortizarea investiției se face din tarif, se face a posteriori… deci noi prima dată investim și după aceeea ne recuperăm. ca să fiu foarte clar. Și există o prevedere specială care spune că orice operator trebuie să aibă un echilibru economic. Și asta se face de comun acord cu autoritatea locală.” – a transmis Octavian Morariu.
Situația deșeurilor din județ este în continuare defectuoasă! Depozitul de la Tărpiu NU arată ca un depozit ecologic, se valorifică doar 3 % din deșeurile depuse pe rampă, colectarea NU se realizează în parametrii optimi.
Tarifele vor crește încontinuu, atât Vitalia „depozitare” cât și Supercom „colectare” vor invoca mereu investițiile obligatorii în optimizarea sistemului! Scumpirile de tarife sunt justificate de documentații tehnico-economice, sunt invocate legi sau paragrafe din contract și de fiecare dată, ADI Deșeuri a acceptat majorările de tarif: atât la colectare, cât și la depozitare, costuri care cresc exponențial factura lunară a fiecărui consumator!