Consiliul Local Bistrița s-a întunit din nou în ședință pentru a dezbate un proiect de hotărâre care prevede acordarea unor facilități fiscale atât bistrițenilor, cât și antreprenorilor locali, proiect inițiat de viceprimarul Cristian Niculae. Deși o parte dintre consilieri nu au susținut acest proiect și au afirmat că este unul care face discriminare între contribuabilii buni platnici și cei răi platnici, în cele din urmă a fost adoptat.
Mai exact, în varianta propusă de inițiator, proiectul prevede:
- Anularea tuturor dobânzilor și penalităților pentru bistrițenii care-și plătesc taxele și impozitele locale restante.
- Reducerea cu 50 % a impozitului anual pentru clădirile nerezidențiale (sedii de firmă, birouri, spații comerciale) pentru perioada 16 martie – 31 decembrie 2020, pentru antreprenorii care au fost afectați de pandemia de coronavirus.
- Scutirea de la plata taxei lunare pe clădirile aflate în propietatea Primăriei Bistrița pentru perioada 16 martie – 31 decembrie 2020 pentru toți cei care au contracte de concesiune, administrare, folosință sau chirie, care au fost afectați de pandemia de coronavirus prin închiderea activității.
- Scutirea de la plata taxei de ocupare a domeniului public pe perioada stării de urgență, pentru toți cei care au fost obligați, potrivit legii să-și întrerupă activitatea economică.
”La nivelul municipiului Bistrița avem 23.350 de persoane fizice care au debite restante la buget și 2.217 persoane juridice. Debitele restante ale persoanelor fizice la 31.03.2020 sunt în cuantum de 8,7 milioane lei, iar majoririle aferente lor ar fi de 2,2 milioane lei. Debitele restante ale persoanelor juridice sunt de 5,3 milioane lei, iar majorările aferente ar fi de 1,5 milioane lei. Practic, ne propunem ca prin această măsură să venim în sprijinul bistrițenilor și să îi încurajăm, prin ștergerea dobânzilor penalizatoare, să își plătească debitele și noi să recuperăm o sumă cât mai mare din totalul sumei de 14 milioane lei datorată atât de persoanele fizice, cât și de cele juridice, renunțând astfel la dobânzi și penalități de 3,7 milioane lei. Dacă încasăm să zic 10 milioane din cele 14 milioane restante, eu cred că va fi foarte bine și pentru bugetul municipiului”, a explicat inițiatorul acestui proiect – viceprimarul Cristian Niculae.
La rândul său, consilierul local Ioan Peteleu a atras atenția că, în opinia sa, acest proiect de horărâre reprezintă o discriminare la adresa cetățenilor onești, care își plătesc la zi dările către stat.
”Nu văd caracterul de urgență al acestui proiect de hotărâre și o să vă spun și de ce. Nu concep ca niște oameni care dorm în papucii statului pe salarii de mii de euro să vină cu proiecte cu caracter de urgență atâta timp cât legea sau mai bine zis ordonanța care se invocă în acest proiect de hotărâre a fost dată în data de 14 mai 2020. Deci vorbim de Ordonanța 69/2020. Domnul Niculae vine și spune că nu a depus mai repede proiectul de hotărâre pentru că a așteptat să promulge președintele României. (…) Deci sunt multe nonsensuri și nu știu ce blestem a căzut pe acest oraș ca la conducerea lui să ajungă asemenea oameni. De domnul primar Crețu ce să mai zic, cunoaștem cu toții aroganța dânsului, dar domnul Niculae – un populist exacerbat pe care nu l-am mai întâlnit niciu la un coleg consilier și nici la un primar al municipiului. Este trist că se întâmplă lucrurile la acest mod. Este trist că veniți cu proiecte de hotărâre de zeci de pagini și ni le puneți în față fără să avem timpul necesar pentru a le analiza în detaliu. (…) Domnul Niculae vine și ne spune că vom șterge datorii, majorări de întârziere la peste 2.200 de persoane juridice și la peste 23.000 de persoane fizice. Domnule Niculae, acest proiect este în primul rând o discriminare. Adică sunt cetățeni onești, care își plătesc la zi toate datoriile, și sunt alții care nu fac asta. (…) Faceți o disriminare între bunii platnici și răii platnici, pentru că, spuneți lucrurilor pe nume, scutirea de la plata acestor majorări nu este doar pentru cei afectați de această criză sanitară, ci este pentru toate debitele restante până la data de 31 martie 2020, ceea ce nu mi se pare corect. Practic, această ștergere de datorii este o creditare mascată”, a spus consilierul liberal Ioan Peteleu.
Însă, viceprimarul a ținut să precizeze că nu consideră că prin acest proiect se face discrimare. ”Cei ce au datorii restante nu întotdeauna sunt rău platnici. Multe firme, multe companii sau persoane fizice pot ajunge, mai ales în această situație de criză în imposibilitatea de a plăti aceste datorii restante. Tocmai în acest sens eu am zis că trebuie să fim solidari, să venim cu un pachet de măsuri care să ajute companiile și persoanele fizice să treacă mai ușor peste această criză”, a spus Cristian Niculae.
În cele din urmă, cu toate discuțiile aprinse, cu 19 voturi pentru și o abținere, proiectul a fost adoptat.
Întreaga ședință în care s-a dezbătut acest proiect poate fi urmărită mai jos: