Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a efectuat o vizită la compania RAAL din Bistrița, agent economic care a anunțat că intenționează să disponibilizeze 800 de angajați. Reprezentantul Guvernului în teritoriu și conducerea RAAL au încercat să găsească soluții pentru a evita disponibilizarea angajaților.
Stelian Dolha a precizat că a fost extrem de îngrijorat de faptul că una dintre marile companii din județ a fost afectată economic de pandemia cauzată de coronavirus.
”Am fost îngrijorat de faptul că una din cele mai mari companii din județul nostru, furnizori pentru Continental, Porsche, Samsung, John Deer, Northvolt – o companie care lucrează cu Tesla și multe altele, a fost afectată economic de pandemia cauzată de coronavirus. Forța de muncă pe care a creat-o RAAL nu este deloc neglijabilă, iar posibilitatea disponibilizării atâtor persoane a fost un șoc, drept pentru care am fost de îndată la RAAL pentru a discuta ce se poate regla din acest punct de vedere”, a spus Stelian Dolha.
Sursa citată completează că, în urma discuțiilor, a fost găsită o alternativă cu care se pare că a fost de acord și conducerea companiei RAAL. Aceasta vizează reducerea timpului de lucru pentru o parte dintre angajații companiei.
”Personalul format din meseriași care corespund o să fie bătuți în cuie, restul vor fi împărțiți în două grupe – o săptămână la muncă, o săptămână acasă. 40% din personal rămâne angajat permanent, restul vor lucra jumătate din program. Aceasta este soluția pe care am găsit-o împreună cu Paul Ilieș, directorul general al marii companii bistrițene producătoare de sisteme de răcire și schimbătoare de căldură, RAAL”, a mai declarat prefectul Stelian Dolha.
Prefectul a completat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale oferă o mână de ajutor în situații precum cea cu care se confruntă compania RAAL.
”Ministerul Muncii și Protecției Sociale a dispus o măsură prin care statul oferă o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul initial și salariul de după modificarea programului de lucru. Este un colac de salvare pentru acești angajați, dar și pentru firme, pentru perioada asta, care sper eu că e una de tranziție spre o perspectivă mai bună, în care pandemia cauzată de CoVid-19 va fi o amintire”, a completat Stelian Dolha.
Compania bistrițeană RAAL are o experiență de peste 30 de ani în producerea de sisteme de răcire şi schimbătoare de căldură din aliaje de aluminiu şi oţel inoxidabil.
Fabricile RAAL din Bistriţa şi Prundu Bârgăului produc sisteme de răcire şi componente ale acestora, radiatoare, răcitoare de ulei, răcitoare de aer şi condensatoare pentru climă (fabricate din aliaje de aluminiu sau oţel inox) pentru utilaje agricole şi de construcţii, aplicaţii industriale, auto, comerciale, instalaţii hidraulice.
Printre clienţii RAAL se numără și companii precum Manitou, John Deere, Class, Carrier, Liebherr, Kaiser, Continental Germania sau Renault Truck Defence din Franţa și multe altele.