Secțiile de Boli Infecțioase și de Pneumoftiziologie ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița sunt în plin proces de reabilitare și modernizare, însă proiectele care vizează cele două secții au suferit modificări față de varianta inițială, a anunțat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
”În urma situației pandemice, am învățat multe lucruri. În urma discuțiilor cu managementul SJU Bistrița, Gabriel Lazany și colegii mei din Consiliul Județean au avut o discuție cu finanțatorii noștri, cei de la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest, și s-a stabilit că vom modifica puțin proiectul pentru a putea fi pregătiți pentru alte situații de acest fel”, a precizat Emil Radu Moldovan într-un interviu acordat PRO BN TV.
În ceea ce privește secția de pe strada Alba Iulia, saloanele vor fi regândite, astfel încât în fiecare salon să fie amenajat un grup sanitar.
”Vom crește condițiile hoteliere, vom avea băi la fiecare salon, astfel încât persoanele care vor fi infectate cu virusul sau cele care suferă de o altă boală infecțioasă să poată să fie izolate în cele mai bune condiții. Lucrurile acestea nu erau prinse în proiectul inițial, ci băile erau prevăzute la un grup de saloane”, a mai explicat președintele CJ Bistrița-Năsăud.
Totodată, secțiile externe de pe Alba Iulia și Ghinzii vor avea saloane de Terapie Intensivă.
”De asemenea, vom suporta toate cheltuielile pentru a face două mini-ATI-uri, de câte minim 10 paturi, atât pe Alba Iulia, cât și la secția de Pneumoftiziologie de pe Ghinzii, pentru că trebuie să fim pregătiți pentru astfel de situații. Nu vrem să mai blocăm clădirea principală a spitalului dacă vom avea în continuare de a face cu acest virus sau cu altfel de situații. În mmentul de față, din cauza acestei situații sunt foarte multe persoane cu boli cronice care nu pot fi tratate pentru că mare parte din clădire este ocupată cu zona de COVID. Din acest motiv noi vrem să fim pregătiți”, a mai spus Moldovan.
Sursa citată adaugă că, în urma modernizării, în secția de pe strada Alba Iulia va exista un număr total de 100 de paturi.
”Vom avea aproximativ 100 de paturi pe Alba Iulia, câteva zeci de paturi și pe Ghinzii și vrem să avem și acolo servicii de terapie intensivă, pentru ca în situații de acest gen să ne putem mobiliza într-un timp cât mai scurt și să putem prelua toate problemele pe care le au cetățenii”, a mai completat Emil Radu Moldovan.