Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din România inclusă în tradiţionalul şi prestigiosul clasament/ranking internaţional al universităţilor Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU), ocupând, în anul 2020, poziţia 701-800.
În lume există aproximativ 30.000 de universităţi, dintre care aproximativ 2000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate, iar 1000 dintre acestea au atins nivelul unei vizibilităţi şi al unui impact internaţional de prestigiu pentru a fi incluse în rankingul Shanghai/ARWU.
Cunoscut şi ca „Clasamentul/Rankingul Shanghai” al universităţilor, Academic Ranking of World Universities este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaţionale ale universităţilor prin prisma indicatorilor de excelenţă de educaţie şi de cercetare folosiţi în analiză, şi anume premii academice de prestigiu pentru angajaţi/absolvenţi (ex. premii Nobel/Fields Medals/Highly Cited Researchers) şi publicaţii de top (Nature/Science/Web of Science – science/social sciences). Indicatorii variază ca dependenţă faţă de profilul şi mărimea instituţiei, oferind o perspectivă echilibrată prin faptul că unii sunt consideraţi esenţiali în rolul şi impactul lor internaţional, indiferent de profilul/mărimea instituţiei, iar alţii sunt adaptaţi la profilului şi mărimea universităţilor.
„Mă bucur şi mă îngrijorez în acelaşi timp. Mă bucur pentru că UBB este acolo, confirmându-şi statutul de universitate internaţională de prestigiu atractivă pentru studenţi (în acest an numărul studenţilor din ţară şi internaţionali la UBB a crescut faţă de anii trecuti), acceptată recent în GUILD, organizaţia exclusivistă a unora din cele mai importante universităţi „world-class” europene. Asta este cu atât mai remarcabil pentru UBB cu cât clasamentul se bazează doar pe componenta de ştiinţe şi ştiinţe sociale, în timp ce UBB are şapte facultăţi în domeniul artelor/ştiinţelor umaniste. Mă îngrijorez în condiţiile în care UBB este acum singura din ţară, deoarece acest ranking arată capacitatea universităţilor de a genera cunoaştere competitivă internaţional, iar faptul că România mai are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea ţării şi pentru forţa ţării în competitivitatea globalizată (ex. Ungaria are 5, Polonia 8, etc.); există mai multe universităţi româneşti cu potenţial în acest sens, iar ministerul de specialitate trebuie să creeze un program dedicat lor (şi am vorbit în multe contexte despre cum trebuie să arate un astfel de program), deoarece susţinerea acestora înseamnă de fapt susţinerea competitivităţii ţării, cu impact apoi asupra bunăstării oamenilor„, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
În clasamentul Shanghai pe domenii, dat publicităţii în luna iunie 2020, UBB a avut de asemenea cele mai multe domenii incluse din ţară (https://news.ubbcluj.ro/programele-ubb-ocupa-locuri-onorante-in-clasamentul-shanghai-2/) şi a ocupat constant prima poziţie în România în clasamentele internaţionale majore ale universităţilor în 2020, incluse în Metarankingul Universitar şi făcute publice până acum (ex. CWUR/Leiden/QS (aici alături de Universitatea din Bucureşti)/Scimago/URAP).
Felicitări si la mai mare! Nu-i prima dată când UBB se situează pe locuri de frunte între cele cele mai prestigioase universităţi din Europa si din lume. Astfel, in anul 2018, conform clasamentului Quacquarelli Symonds (QS) ,România avea patru universități clasate în topul celor mai bune instituții de învățământ superior din Europa Centrală și de Est. Acestea sunt:
-Universitatea din București – locul 42;
-Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași – locul 49 ;
-Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – locul 50;
-Universitatea de Vest Timișoara – locul 64.
Pe primul loc în clasamentul QS Europa Centrală și de Est se situeaza Universitatea de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova .
Iată că de data aceasta conform prestigiosului clasament Shanghai-Academic Ranking of World Universities/ARWU), pe anul 2020, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se situează între primele 1000, din cele 30.000 de universităti ale lumii ocupând pe baza diferitelor criterii poziţii onorabile cuprinse între 701-800.
Incă odată mult succes UBBCluj-Napoca.