Șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Mihai Mureșan, a susținut marți o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre modul în care unitățile de învățământ din județ sunt pregătite pentru deschiderea noului an școlar, dar și despre scenariile în baza cărora va începe școala.
Potrivit acestuia, la nivel județean există 106 unități de învățământ cu personalitate juridică, peste jumătate dintre acestea (63) fiind situate în mediul rural, iar restul în mediul urban (43).
Mihai Mureșan a explicat că în majoritatea unităților au fost deja finalizate pregătirile pentru începerea noului an școlar, în vreme ce în altele acestea vor fi finalizate zilele viitoare. Totodată, șeful ISJ Bistrița-Năsăud a vorbit și despre Ordonanța de Urgență 144/2020 prin intermediul căreia autoritățile locale pot accesa fonduri nerambursabile pentru achiziția de materiale de protecție și chiar dispozitive IT pentru desfășurarea activității didactice:
În ceea ce privește scenariile, Mihai Mureșan a precizat că în acest moment în majoritatea unităților de învățământ se ia în calcul scenariul verde, cu prezența fizică a tuturor elevilor la cursuri, însă există și șase situații în care s-ar impune scenariul galben – hibrid. Însă, situația epidemiologică este în dinamică și se schimbă de la o zi la altă, motiv pentru care lucrurile nu sunt bătute în cuie și pot suferi modificări până la data începerii noului an școlar.
”La această dată suntem în situaţia de a nu avea probleme în absolut niciuna dintre unităţile de învăţământ. (…) În conformitate cu situaţia epidemiologică, vom aplica în marea majoritate a unităţilor de învăţământ scenariul verde şi în şase unităţi scenariul galben. Din acest punct de vedere, în conformitate cu graficul deja cunoscut privind aceste acțiuni care trebuiesc demarate pentru a stabi exact cum va începe anul școlar în fiecare unitate de învățământ, în cursul zilei de astăzi, aşteptăm, din fiecare unitate de învăţământ a judeţului procesul-verbal al Consiliului de Administraţie, în care se hotătăşte exact care dintre scenarii este aplicabil în acea unitate de învăţământ. Aceste hotărâri ale consiliilor de administrație vor fi aduse la cunoştinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care, la rândul său, va hotărî pentru fiecare localitate în parte aplicarea scenariului pe care l-a propus. Sigur că se cunoaște că lucrurile nu sunt bătute în cuie. (…) Fiecare localitate din judeţ este într-o dinamică permanentă din punctul de vedere al numărului de infectări, ca arate, niciun fel de scenariu adoptat pentru ziua de 14 septembrie nu este bătut în cuie în nicio unitate de învăţământ a judeţului. Se va ţine seama de această dinamică în ceea ce privește luarea acestor hotărâri”, a declarat Mihai Mureşan.
Sursa citată a completat că în mai multe unități de învățământ din municipiul Bistrița sunt în plină desfășurare lucrări de reabilitare, dar susține că se vor asigura condițiile necesare pentru începerea noului an școlar în condiții de siguranță.
”Peste tot în aceste unități de învățământ se lucrează la ultimele retușuri de igienizare și nu o să fie niciun fel de problemă pentru ca luni copiii să poată să fie prezenți în sălile de clasă”, a completat Mureșan.
Totodată, șeful IȘJ Bistrița-Năsăud a completat că autoritățile au urmărit ca în sălile în care se vor desfășura cursuri să se poată asigura distanțarea de un metru între elevi. De asemenea, s-a urmărit ca fiecare unitate de învățământ să asigure substanțe dezinfectante și materiale sanitare de protecție, respectiv măști.
În ceea ce privește prima zi de școală, inspectorul școlar general a precizat că nu vor fi organizate festivități.
La conferința de presă organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud au luat parte și subprefectul Eugen Curteanu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, și șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, col. Constantin Florea.
Directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a adăugat că, în prezent, în nicio unitate de învățământ din județ nu se impune aplicarea scenariului roșu , în care cursurile să se desfășoare online.
”În acest moment nicio localitate nu se impune scenariul roșu, deci nu avem niciunde incidență a cazurilor de peste 3 la mia de locuitori. Sunt într-adevăr anumite localități cu incidența de infectați între 1 și 3 la mie, care ar implica aplicarea scenariului galben, dar și aici situațiile sunt discutabile. Este vorba despre acele localități în care sunt centre de vârstnici, iar acolo, după părerea noastră, nu se impune o măsură specială fiindcă sunt persoane izolate care nu au interacționat cu comunitatea. Noi urmărim situația în fiecare zi și în momentul în care apar modificări semnificative vom interveni. deocamdată lucrurile sunt cumva într-un echilibru și sperăm să nu fie mari variații ale acestei incidențe”, a completat dr. Anca Andrițoiu.
Decizia definitivă cu privire la scenariile în baza cărora vor funcționa unitățile de învățământ din județ va fi luată în data de 10 septembrie, potrivit subprefectului Eugen Curteanu.