Festivalul Usturoiului se desfășoară weekend-ul viitor, la Tihuța. În aceeași perioadă (29-31 iulie) la Bistrița se desfășoară Nunta Zamfirei, aflat la a 21- a ediție. Ambele evenimente finanțate din bani publici sunt axate cam pe același target și urmăresc promovarea folclorului.
Festivalul Internațional de folclor ,,Nunta Zamfirei” – ,,Mai aproape de folclor” ediția a XXI a (26-31 iulie) – a fot suplimentat cu 40.000 de lei în urma rectificării de buget și ajunge la un total de 125.000 lei. Un festival exorbitant, ce se desfășoară pe aceeași rețeră de ani buni: ansambluri folclorice de amatori, veniți din diferite țări. Evenimentul este brand-ul personal al lui Dorel Cosma, managerul Casei de Cultură.
„Festivalul Usturoiului” – primește bani pubici pe filieră județeană și anul trecut a primit 100.000 de lei. În 2016 s-au prins doar 15.000 pe bugetul Centrului Județean de Cultură. Desigur, sumele vor fi suplimentate din pix, la fel cum data acestui festival a fost mutată și în acest an coincide cu „Nunta „Zamfirei.
Cartea Recordurilor = vrăjeală de prostit lumea
Organizatorii folosesc denumiri pompoase pentru a justifica unele evenimente îndoielnice, de Cartea Recordurilor. În acest sens am avut manifest. Zadia, eveniment care a implicat un dans al zadiilor pe stadionul Jean Pădureanu, care a durat aproximativ 20 de minute. Esența evenimentului a fost promovarea zadiei la nivel național, printr-o manifestație inedită, contemporană. Societatea de Concerte a pus la dispoziție o parte din zadii, dar majoritatea fetelor au împrumutat acest obiect vestimentar.
Manifest. Zadia a costat 1 miliard de lei (100.000 de lei) și s-a folosit de sintagma Cartea Recordurilor pentru un maketing eficient, dar cu impact zero pentru publicul larg.
Similar a fost și cazul evenimentului „Roata de la Runc”, unde s-a folosit sintagma Cartea Recordurilor – cel mai mare dans în costum popular. De fapt, niciun reprezentant de la Cartea Recordurilor NU a fost prezent la acest eveniment organizat de Asociaţia de Promovare a Turismului „Turist în Bistriţa-Năsăud”, deținută de Claudia Andron și Felicia Szucz. Pentru „Manifest pentru creația vestimentară tradițional românească”, pe 2016 Centrul Județean pentru Cultură a prins în buget 30.000 de lei.
Fără o consultare în prealabil, pe alocuri, agenda culturală se dublează cu evenimente similare. Cele două instituții care gestionează banul public, Centrul Județean pentru Cultură și Centrul Municipal pentru Cultură organizează evenimente care se suprapun pe același target și au loc în aceeași dată, cum este și cazul Nunții Zamfirei organizată de Dorel Cosma și Festvalul Usturoiului (organizat de jurnalista Claudia Andron).
1 milion de euro pe cultură! Cu toate astea, Bistrița NU are nici măcar un singur eveniment cu IMPACT național!
Casa de Cultură coordonată de Dorel Cosma și Centrul Județean pentru Cultură condus de Gavril Țărmure cheltuie împreună 1 milion de euro pe an pentru evenimente culturale. Cu toate astea, Bistrița NU are niciun eveniment major, de impact care să aducă renume județului și absolut toate încercările se învârt în jurul folclorului românesc.
Bugetul Casei de Cultură pe 2016: 2.35 milioane de lei
Bugetul Centrului Județean pentru Cultură pe 2016 : 2 milioane de lei
Citiți și:
http://www.ziardebistrita.ro/prohodul-zamfirei/
Excelent articol. La momentul defata se fura cei mai multi bani in cultura si nimeni nu face verificari. De aceea avem spectacle inutile la tot pasul