Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, susține că instituția pe care o conduce nu mai are resurse pentru a plăti salariile angajaților Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud, cheltuieli care se ridică în fiecare lună la suma de 4,2 milioane lei. În plus, Moldovan afirmă că și alte județe se confruntă cu o astfel de problemă.
Într-o conferință de presă susținută la București, Moldovan a explicat că bugetele consiliilor județene au fost diminuate anul acesta cu aproximativ 25 la sută faţă de anul trecut și instituțiile au avut cheltuieli suplimentare.
”Între timp a venit peste noi situația COVID-19 și a trebuit să cumpărăm RT-PCR-uri, echipamente, ventilatoare mecanice, a trebuit să extindem secții și așa mai departe. Am înțeles că se decontează, am depus documente la minister, vom vedea de unde recuperăm banii cheltuiți. Însă, am ajuns în luna a 11-a, în care foarte mulți dintre noi ne blocăm pentru că ne-a fost diminuat cu 25% bugetul și a trebuit să facem cheltuieli suplimentare care nu erau prevăzute la începutul anului”, a explicat Moldovan.
Potrivit acestuia, o problemă foarte gravă este la direcțiile de asistență socială și protecția copilului, unde administrațiile județene nu mai pot asigura salariile. Moldovan dă exemplu situația din Bistrița-Năsăud.
”Domnul Cîțu, la negocierile cu structurile asociative ale autorităților locale, a angajat că 90 la sută din cheltuieli cu DGASPC-ul vor fi suportate de la Guvern, prin Ministerul Muncii, și 10 la sută vor trebui să fie suportate de către autoritățile locale, avem și documentul necesar. Ei bine, am primit cam 22-23% din necesarul de sume, am mai primit la o rectificare din august încă un milion de lei, în condițiile în care doar în Bistrița-Năsăud, un judeţ mic, costurile lunare sunt de 4,2 milioane lei. Am mai primit ceva la amendarea unei ordonanțe de rectificare de la Parlament, dar în momentul de faţă suntem puşi în situaţia de imposibilitate de plată”, a mai spus Emil Radu Moldovan.
Președintele CJ Bistrița-Năsăud acuză Guvernul că nu își face datoria și că nu asigură fondurile pentru funcționarea unor instituții care se ocupă de oameni și copii cu handicap foarte grav.
”Domnul ministru Cîțu și doamna Violeta Alexandru continuă cu populisme. Doamna Alexandru spunea că dacă președintele CJ și-a primit salariul, înseamnă că sunt bani și pentru DGASPC. Dacă doamna Violeta Alexandru mă învață pe mine cum pot să acopăr cheltuiala lunată de 4,2 milioane de lei a DGASPC cu cei 12.000 de lei cât am eu salariu, sunt dispus să renunț la salariul meu pentru acești oameni care sunt și ei în prima linie și lucrează în condiții critice. Guvernul nu își face datoria minimă de a asigura funcționalitatea unor instituții în care sunt îngrijiți oameni foarte bolnavi, copii cu handicap, cu handicap foarte grav. Dacă ne uităm acum și dacă vrem să manipulăm, vedem că și eu am bani în conturile Consiliului Județean, pe investiții, unde am obligația să cofinanțez proiectele europene, precum Masterplanul de apă și canalizare, cele privind infrastructura de drumuri sau extinderea UPU. Am angamente și contracte pe care trebuie să le cofinanțez. Sunt bani de investiții. Eu nu pot să iau banii de la investiții, să blochez proiectele, să pierd toți banii și să îi dau în locul Guvernului la DGASPC. Nu îi aduc de la mama de acasă. Până astăzi, deși aveam obligație să punem 10 la sută, noi am pus 60 la sută și Guvernul a pus cam 30 la sută. Dar astăzi nu mai am de unde să îi pun”, a mai spus Moldovan.
Președintele CJ Bistrița-Năsăud susține că dacă Guvernul nu va asigura aceste fonduri, există riscul major ca, începând din luna noiembrie, majoritatea județelor să nu aibă resurse pentru achitarea drepturilor salariale ale angajaților DGASPC.
”Pericolul cel mai mare este în momentul de față lipsa totală de dialog. Cu noi nu vrea să stea de vorbă nimeni. Trebuie să ne stabilim prioritățile. Trebuie să avem grijă de sănătate oamenilor și trebuie să avem grijă să asigurăm resursele financiare necesare pentru cei care în județul Bistrița-Năsăud îngrijesc de peste o mie de copii și alte sute de bătrâni și oameni foarte bolnavi. Lucrul ăsta este general, cu mici excepții, în toată țara”, a completat sursa citată.
Dar bani de întreținere pârtie ski neutilizabila mai mult de 2 săptămâni pe an, aveți!