Primarul Bistriței, Ioan Turc, nu este mulțumit de modul în care operatorul serviciului de salubrizare din municipiu – Supercom SA – își face datoria. Edilul spune că va invita reprezentanții acestei companii la discuții și le va cere să facă o reevaluare a modului în care asigură serviciile de colectare a deșeurilor și de curățenie în oraș. Dacă nu se vor conforma, Ioan Turc nu exclude posibilitatea de a rezilia contractul cu Supercom.
”Am avut discuții referitoare la curățenia din oraș. Aici nu sunt mulțumit, categoric nu sunt mulțumit. În urmă cu mulți ani de zile, am văzut orașul mult mai curat decât este acum. Dacă atunci s-a putut, nu înțeleg de ce nu se poate și acum. Avem atât de multe soluții sofisticate la dispoziție. Principiile curățeniei în Bistrița sunt puse pe baze greșite. Ce reproșez eu actualului sistem sau care sunt nemulțumirile mele din acest punct de vedere? În primul rând, acestea sunt de natură organizatorică și juridică. Primăria municipiului Bistrița este prestator de servicii pentru o firmă privată – pentru Supercom – în sensul în care încheie contracte. Consiliul Local Bistrița a acceptat, odată cu intrarea în ADI Deșeuri, ca datoria persoanelor fizice și juridice către societatea de salubritate să fie considerată taxă specială. Acest lucru ce presupune? Faptul că Primăria Bistrița încasează banii, după care îi predă, îi transferă prestatorului de servicii. Păi, iertați-mă, voi cere situații comparative”, a declarat primarul Ioan Turc în emisiunea ”Punct și de la capăt” de la postul de televiziune Sângeorz TV.
Sursa citată precizează că se va interesa cu privire la modul în care alte orașe din țară au rezolvat această problemă.
”Am început discuții cu primari din orașe mari pentru a vedea cum au gândit sistemul de curățenie în orașele lor, în așa fel încât să regândim și noi acest lucru”, a mai spus Turc.
De asemenea, edilul Bistriței spune că va invita reprezentanții companiei Supercom SA la discuții și le va cere să facă o reevaluare a modului în care asigură serviciile de colectare a deșeurilor și de curățenie în oraș. Dacă nu se vor conforma, Ioan Turc nu exclude posibilitatea de a rezilia contractul.
”Voi avea o întâlnire cu Supercom. În urma unei discuții pe care am avut-o cu directorul Direcției de Servicii Publice din Primărie, Ioan Crețiu, am convenit că vom invita reprezentanții Supercom la Primăria municipiului Bistrița pentru o discuție cu privire la modul în care se face curățenia, la modul în care gândim sau cu privire la modul cum se văd ei ca parte a contractului cu Primăria. Dar nu avem multe soluții. Fie se reevaluează și își revizuiesc comportamentul din punct de vedere tehnic, revizuind totodată și metodologia, fie ne despărțim. Atâta timp cât nu se face curățenie așa cum trebuie, atâta timp cât rampele pentru colectarea gunoiului menajer arată cum arată, atâta timp cât nu se face colectare selectivă, eu nu văd cum aș putea să merg pe aceeași linie. Avem cele două componente – ridicarea gunoiului menajer pentru persoane fizice și juridice și partea de curățenie a orașului. Ambele trebuie să le revizuim. Nu suntem un oraș mare, dar suntem un oraș frumos, cu potențial. Nu putem gândi o îmbunătățire a calității vieții din municipiul Bistrița fără ca acest indicator al curățeniei, pe care toată lumea pune preț astăzi, fără ca indicatorul legat de ecologie – respectiv colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor, să devină realitate”, a mai spus Ioan Turc.
Întrebat dacă există posibilitatea de a schimba contractul cu actualul operator de salubritate, Ioan Turc a recunoscut că foarte greu se poate face acest lucru, dar a subliniat că nimic nu este imposibil.
”Jurist fiind, știu ce se poate și ce nu se poate. E greu, dar nimeni nu mă poate obliga să accept că un lucru care nu este bun trebuie să rămână așa”, a adăugat Ioan Turc.
Va rog puneți coșuri de gunoi pe str. Cerbului pe partea dintreCRINILORsi ISPIRESCU