Procesul de votare a început fără probleme la toate cele 313 secții de votare din județul Bistrița-Năsăud, potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud. Până în acest moment nu au fost sesizate incidente care să afecteze desfășurarea procesului electoral.
Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a procesului electoral în Bistrița-Năsăud, aproximativ 450 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali și reprezentanți ai altor structuri M.A.I. din județ sunt angrenați astăzi în activități specifice cum ar fi: paza secțiilor de votare constituite, asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea unor incidente și evenimente negative. Totodată, forțele de ordine acționează permanent pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Sars-Cov-2.
Pentru intervenția efectivă la incidentele semnalate, polițiștii angrenați în paza și protecția secțiilor de votare sunt sprijiniți de patrulele de poliție și jandarmi, aflate în dispozitivul curent de intervenție care își desfășoară activitatea în zonă și de către echipe operative, pregătite să intervină la nevoie.
”Până la această oră, nu au fost sesizări referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni electorale. Au fost primite două notificări prin SIMPV – Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezentei la Vot, privind neînscrierea pe listele electorale permanente a unor cetățeni. Dintre acestea, una a fost verificată, fiind infirmată, iar cealaltă este în curs de verificare”, a declarat Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.
Polițiștii recomandă tuturor cetățenilor să respecte normele de protecție impuse și să poarte în mod corect masca de protecție.
Alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecție stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat, spre a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşire.
De asemenea, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare și atingerea acelorași obiecte sau materiale.
Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 – de exemplu au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară – pot solicita acces prioritar în localul de vot.
Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Precizez că și tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.