Luni, în prima zi de muncă după minivacanța de Revelion, bistrițenii au luat cu asalt sediul unuia dintre furnizorii de energie electrică de la nivelul județului Bistrița-Năsăud, fiind vorba despre filiala locală a companiei Electrica S.A..
Încă de la primele ore ale dimineții, la sediul sucursalei din Bistrița s-au format cozi, potrivit unui cititor al ziarului:
În contextul în care, de la 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate s-a liberalizat complet, mulți dintre cetățenii care au ales să se adreseze companiei au dorit să afle mai multe informații cu privire la condițiile în care își pot schimba contractele, în vreme ce alți bistrițeni aveau de plătit facturi. Ținând cont de contextul epidemiologic actual și de normele impuse pentru limitarea răspândirii infecțiilor, la sediul companiei s-au format cozi, spre nemulțumirea celor care aveau de așteptat.
Reamintim că 1 ianuarie a adus cu sine și liberalizarea completă a pieței de electricitate, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).
Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, consumatorii casnici de electricitate ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa liberă, unde găsesc preţuri mai mici decât ar plăti dacă rămân cu vechile contracte.
„Există piaţa concurenţială (liberă – n.r.), care este mai ieftină decât piaţa universală (vechea piaţă reglementată – n.r.) şi există Hidroelectrica, care are un preţ mai mic de la 1 ianuarie. Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preţuri, şi să-şi aleagă oferta cea mai bună. Eu am spus acum vreo două săptămâni, în momentul în care Hidroelectrica a anunţat o ieftinire cu 4% a preţului la energie electrică de la 1 ianuarie, că oricine nu este mulţumit de furnizorul actual îşi poate alege un furnizor din piaţa concurenţială, respectiv poate să se mute la Hidroelectrica, care până acum oferă cel mai mic preţ şi de la 1 ianuarie mai mic decât preţul de anul acesta şi mai mic decât preţul reglementat care este până la 31 decembrie. (…) Dacă nu optezi pentru piaţa concurenţială, automat legea nu te lasă să rămâi fără curent electric şi atunci treci în piaţa universală, iar în piaţa universală furnizorii au profitat de acest aspect şi preţul este mai mare faţă de piaţa concurenţială. Evident că orice consumator casnic trebuie să se intereseze şi să-şi caute furnizorul cu preţul cel mai mic„, a declarat ministrul, citat de Agerpres.
El a menţionat că ANRE a obligat furnizorii să notifice toţi clienţii pe care îi au în portofoliu, în cursul lunii decembrie, că pot opta în cursul anului 2020 pentru un furnizor de piaţa concurenţială sau dacă nu, rămân în piaţa universală cu preţul care este mai mare.
ACTUALIZARE
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată.