Anul acesta, fermierii vor avea la dispoziție un nou program de sprijin – AGRO IMM INVEST, a anunțat deputatul PNL Diana Morar.
”AGRO IMM INVEST va fi cel mai bugetat program prin granturi, cu 1 miliard de lei pentru aproximativ 40.000 de fermieri din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. AGRO IMM INVEST este un subprogram al IMM INVEST, cel mai mare program de sprijin al IMM-urilor din România lansat anul trecut, pentru combaterea efectelor pandemiei. Statul garantează în procent de 80% sau 90% creditele de investiții și creditele/liniile de credit aferente capitalului de lucru contractate de microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii. În eventualitatea în care se va consuma plafonul de 1 miliard de lei, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri poate realoca pentru AGRO INVEST fonduri din plafonul de la IMM INVEST”, a precizat Diana Morar.
Potrivit deputatului, perioada de grație va fi de doi ani, iar rambursarea creditelor se va face în cel puțin două rate pe an. Termenul până la care pot fi emise contracte de garanție/acorduri de finanțare este 30 iunie 2021, plata grantului fiind până la data de 30 iunie 2022.
Suplimentar, prin AGRO IMM INVEST va fi acordat un grant nerambursabil de maximum 10% din valoarea creditului garantat cu condiția încadrării în plafonul de:
- 120.000 euro pentru fiecare întreprindere din sectorul pescuitului și acvaculturii;
- 100.000 euro pentru fiecare întreprindere din domeniul producției primare de produse agricole;
- 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.
În prezent, proiectul de act normativ se află în circuit de avizare și urmează să fie adoptat în scurt timp de Guvern.
Totodată, Diana Morar subliniază că acesta nu va fi singurul program în domeniul agricol, grav afectat de seceta de anul trecut.
”Nevoia de susținere a acestui sector a crescut pe fondul pandemiei. În 2021, continuă sprijinirea financiară a fermierilor, având ca sursă fondurile europene și bugetul național, prin diferite scheme de plată cum sunt cele pe suprafață, pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, pentru tinerii fermieri, pentru micii fermieri, pentru sectorul zootehnic, pentru apicultori”, a mai spus Diana Morar.