Începând de astăzi, 10 martie, 73 de cabinete noi au devenit operaționale pentru programarea în vederea imunizării cu vaccinul produs de compania Moderna, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
Într-un comunicat de presă, CNCAV precizează că procesul de vaccinare va începe din data de 15 martie, iar capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet
va fi de 60 de persoane pe zi.
Astfel, în aceste cabinete se pot vaccina zilnic peste 4.300 de persoane. Distribuția celor 73 de fluxuri la nivel național se va face în 24 de județe din țară și în municipiul București, astfel: Arad (5), Argeș (3), Bacău (4), Bihor (3), Bistrița-Năsăud (3), Botoșani (3), Brașov (2), Caraș-Severin (2), Constanța (4), Covasna (1), Dâmbovița (2), Galați (3), Giurgiu (2), Harghita (1), Hunedoara (3), Ialomița (2), Ilfov (4), Neamț (2), Olt (2), Prahova (2), Satu Mare (2), Suceava (4), Timiș (5), Tulcea (1), Vrancea (3) și în municipiul București (5).
Acestea funcționează atât în centrele de vaccinare deja existente, cât și în alte locații identificate de către autoritățile locale/județene.
Programarea se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidențe cu boli cronice, cu vârsta minimă de 18 ani, persoane încadrate într-un
grad de handicap, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea.
Modalitățile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin aparținători sau prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei informatice, a medicului de familie/ curant, cât și prin call center sau la numărul unic 021.414.44.25.
În ceea ce privește județul Bistrița-Năsăud, cele trei noi centre ar urma să funcționeze în orașul Beclean (în cadrul Spitalului Orășenesc Beclean) și în localitățile Teaca (clădirea UAMS) și Maieru (în cadrul Policlinicii).
Potrivit autorităților, reprezentanții Instituției Prefectului și ai Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud fac ultimele pregătiri pentru ca aceste centre să devină funcționale începând cu data de 15 martie.
În plus, noile locații sunt disponibile și pe platforma destinată programării în vederea imunizării împotriva COVID-19.
Totodată, la nivel local se pregătește logistica pentru începerea etapei a treia a campaniei de vaccinare, care, conform Strategiei Naționale de Vaccinare, va fi demarată în luna aprilie. Detaliile pentru această etapă vor fi stabilite și comunicate ulterior.
Reamintim că, în etapa a III-a s este prevăzută vaccinarea populației generale.