Primarul Ioan Turc: ”O importantă componentă a bugetului merge spre studii de fezabilitate și proiecte. Dorim să obținem finanțare europeană pentru noi investiții”

ioan turc

În vederea obținerii de fonduri europene pentru derularea unor noi investiții, administrația locală din municipiul Bistrița a alocat sume importante de bani din bugetul local pe anul 2021 pentru întocmirea unor studii de fezabilitate și a unor proiecte, a anunțat primarul Ioan Turc.

”O importantă componentă a bugetului merge spre studii de fezabilitate și proiecte tehnice, în așa fel încât să putem depune documentații mature în momentul în care se vor deschide liniile de finanțare. Cine are proiecte, primește și bani. Cine nu are, nu poate să primească bani”, a spus primarul într-un interviu pentru Sângeorz TV.

Acesta a enumerat și câteva dinte proiectele pentru care Primăria Bistrița va încerca să obțină finanțare europeană, fie prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fie prin intermediul noului exercițiu financiar al Uniunii Europene 2021 – 2027 sau chiar prin bani care pot veni prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Ne dorim un culoar de mobilitate, care înseamnă de fapt o arteră, dar de-a lungul acestei artere vom avea funcțiuni, facilități, amenajări multiple. De la DN 17 – Unirea, prin zona Cocoș și de-a lungul râului Bistrița, până la Sărata. Este foarte important acest proiect pentru că, în primul rând, deschide o nouă axă de mobilitate. În al doilea rând, implicit, dezvoltarea zonei sau a întregului areal prin care acest drum va trece este deja asigurată prin realizarea unei asemenea investiții. Trei, vom regenera perimetre importante, cum ar fi, de exemplu, zona cuprinsă între Podul Jelnei și Podul Budacului, pe care bistrițenii și-o doresc ca zonă de promenadă. Împreună cu Pădurea Codrișor, care și ea va face obiectul unui studiu, și cu Parcul Municipal, vom deschide o zonă generoasă de agrement pentru bistrițeni”, a explicat primarul.

Sursa citată a adăugat că un alt proiect pe care Primăria Bistrița îl are în vedere se referă la extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public. ”Aici avem în vedere și bani care pot veni pe Administrația Fondului de Mediu, nu doar prin PNRR”, a completat Turc.

Primarul a mai spus că regândirea sistemului de gestiune a deșeurilor în municipiul Bistrița reprezintă, de asemenea, o prioritate.

”Ca sursă de finanțare, cel mai probabil, vom merge pe Administrația Fondului pentru Mediu sau prin PNRR. Dorim înlocuirea budanelor semi-îngropate cu platforme îngropate hidraulice, exact după modelul pe care l-am amplasat deja pe strada Petre Ispirescu. Bistrițenii se vor putea exprima pe marginea acestei soluții. Nu am dorit ca oamenii să opteze pentru o anumită soluție fără să o vadă sau fără să înțeleagă cum funcționează. De aceea am montat acel sistem pe Petre Ispirescu. Nu vom face în Bistrița investiții fără să ne consultăm cu oamenii, fără să întrebăm opinia publică”, a mai declarat primarul.

Totodată, un alt proiect pe care Ioan Turc îl consideră extrem de important este cel legat de realizarea de noi locuri de parcare, mai ales în condițiile în care, prin implementarea unor proiecte europene, vor fi eliminate peste 3.000 de locuri de parcare din oraș.

”Cum vom rezolva această problemă? În primul rând, vom amenaja cu cheltuieli minime câteva spații din municipiu care acum sunt fie lăsate de izbeliște, adică nu au o funcțiune clară. Fac și o trimitere – Piața Independenței Nord, unde avem o zonă generoasă ocupată de mese, dar care nu sunt folosite. Am dat deja dispoziție ca cea mai mare parte a meselor să fie ridicate și să rămână doar patru șiruri de mese. Vor fi ridicate chioșcurile în care nu se mai întâmplă nimic. Pe perimetrul respectiv, până când zona va intra într-un amplu proces de regenerare și reconfigurare urbană, să amenajăm parcări. De asemenea, pe strada Trandafirilor am amenajat dintr-un spațiul al nimănui un spațiu de parcare. Vom demola, vom dezafecta o serie de puncte termice și vom amenaja spații de parcare. Vom realiza și parcări rezidențiale, adică pentru oamenii care locuiesc la bloc, dar și parcări nerezidențiale care vor deservi funcțiuni publice – centrul istoric, piață – pe diferite soluții – fie pe varianta clasică, pe structură metalică sau zidărie, fie vom merge pe modele mai sofisticate, precum parcările cu lift, cele etajate, pe soluții deja folosite în occidentul Europei, dar și în alte orașe din România”, a explicat Turc.

Totodată, potrivit primarului, administrația locală va veni cu investiții majore și pe zona de agrement și sport. ”Nu s-a întâmplat niciodată acest lucru. Vom cumpăra un patinoar sintetic de 600 de metri pătrați. Va fi unul dintre cele mai mari din România și va putea fi folosit 12 luni din 12. Vom cumpăra un pumptrack, vom moderniza o sumedenie de locuri de joacă din oraș și vom amenaja altele noi. Adică ne apucăm de treabă, așa cum se cuvine!”, a mai spus sursa citată.

Primarul a subliniat că bugetul pe anul în curs este unul orientat spre dezvoltare, filosofia acestuia fiind una cât se poate de clară – de a a atrage cât mai mulți bani europeni.

Edilul Bistriței i-a asigurat pe bistrițeni că, pentru fiecare leu plătit prin taxe și impozite, administrația aduce doi lei din fonduri europene.

2 comments

  1. Mai bine mai târziu decât niciodată. Ioan Turc i-a asigurat pe bistrițeni că, la bugetul pe acest an pentru fiecare leu plătit prin taxe și impozite, administrația aduce doi lei din fonduri europene.
    Oradea a stabilit un standard în planul multiplicării investițiilor stimulate cu fonduri europene și politici de atragere a capitalului privat. Accesarea fondurilor europene a permis orasului de pe Crișul Repede să-și tripleze volumul de investiții. Infrastructura de transport a orașului este astăzi printre cele mai moderne și eficiente din România. Banii europeni au făcut din Oradea un oraș atractiv atât pentru oameni cât și pentru companii. Zonele industriale de la marginea orașului au adus, în 11 ani, investiții de 400 de milioane de euro și au creat peste 7000 de locuri de muncă.
    Un alt exemplu este cel al municipiului Cluj-Napoca. Dacă în 2020, la fiecare leu plătit de clujeni ca taxe și impozite locale, administrația locală atrăgea 2,5 lei din fonduri europene, pe anul 2021, la fiecare leu Primăria își propune să atragă 3 lei din fonduri europene, după cum a anunțat primarul Emil Boc.
    Este de apreciat intentia primarului Ioan Turc de a orienta cu prioritate bugetul Bistitei pe anul 2021 spre proiecte de dezvoltare cu atragerea de fonduri europene. Important este ca aceste proiecte să contribuie la cresterea standardului de viată a bistritenilor si nu să continue fantasmagoriile inutile din perioada administratiei Cretu.

  2. Cu auditul ala intern cum ramane? Incet incet demonstrati ca sunte-ti la fel de competenti ca si ceilalti sau mai rau…

error: Content is protected !!