Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat luni, în ședință extraordinară, cotizația anuală pe care o va plăti în calitate de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea integrată a deşeurilor municipale (ADI Deșeuri) în judeţul Bistriţa-Năsăud, aceasta fiind în sumă de 195.000 de lei, circa 40.000 de euro.
Administrația județeană precizează că anul acesta cotizația a fost majorată deoarece ADI Deșeuri a anunțat că intenționează să înființeze un Corp de control care va urmări respectarea regimului deșeurilor și a legislației în acest domeniu, precum și a regulamentului de salubrizare al județului Bistrița-Năsăud.
”Propunerea cu privire la înființarea Corpului de control a făcut-o primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, care este cel mai implicat primar în această bătălie cu toți cei care nu respectă legea, nici semenii și nici mediul. Această propunere de a înființa un Corp de control la ADI Deșeuri este a domnului primar al orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău. Avem cu toții o problemă foarte mare legată de modul în care se aruncă deșeuri pe toate sursele de viață, pe toate cursurile de râu. Adunarea generală a ADI Deșeuri, formată din primari și reprezentanți ai comunităților, a luat această decizie cu o majoritate covârșitoare de voturi și ne-a cerut tuturor celor 63 de membri ai ADI Deșeuri o cotizație pentru a putea acoperi aceste lucruri. Cei de la Garda de Mediu se plâng că sunt foarte puțini. Eu cred că fără a face un front comun – Garda de Mediu, Jandarmeria, Poliția, Primăria, cu un potențial Corp de control al ADI Deșeuri, dacă el va fi validat de majoritatea consiliilor locale, va fi foarte greu să depășim această situație”, a spus Emil Radu Moldovan în timpul ședinței extraordinare a CJ Bistrița-Năsăud.
Șeful administrației județene a mai adăugat că a solicitat ca organizarea concursului să se facă într-un mod transparent și chiar a propus directorului ADI Deșeuri, Cristian Niculae, ca partea de interviu să fie publică și comisia să fie alcătuită din primari din toate grupurile politice din județ.
”Eu cred că avem un interes comun cu toții – să încercăm să îi sancționăm pe toți cei care nu respectă nici pe concetățeanul lui, nici mediul, nici legea”, a mai completat Moldovan.
Într-o notă transmisă CJ Bistrița-Năsăud, ADI Deșeuri a precizat că are nevoie de aproximativ 600.000 de lei/an pentru a asigura funcționarea noului Corp de control.
”Pentru ca activitatea Corpului de control să se poată desfășura într-un mod cât mai eficient, se preconizează următoarele cheltuieli:
- Fondul de salarii alocat noilor angajaţi în cuantum de 490.000 lei/an;
- Cheltuieli cu combustibilul în suma de 60.000 lei, aferent utilizării a trei maşini necesare pentru corpul de control;
- Suplimentarea cheltuielilor privind primele de asigurare (Casco+RCA), aferente celor trei autoturisme pe care Corpul de control le va utiliza și care vor fi în sumă de 7.000 lei;
- Achiziţionarea a trei aparate foto şi trei laptopuri necesare pentru activitatea prestată de corpul de control, în valoare aproximativă de 13.000 lei;
- Achiziţionarea unui echipament special pentru inspectorii care fac parte din corpul de control si care urmează să desfăşoare munca pe teren, în valoare aproximativă de 14.000 lei;
- Cheltuielile de întreţinere şi reparaţii ale mașinilor utilizate de corpul de control vor fi aproximativ în suma de 6.000 lei;
- Cheltuieli cu piesele de schimb aferente autoturismelor utilizate de corpul de control, vor fi în, aproximativ, în sumă de 6.000 lei;
- Pentru buna și eficienta desfășurare a activității Corpului de control, respectiv a activităților de monitorizare și control, pe lângă cele două autoturisme deja achiziționate în anii precedenți, se vor achiziționa încă 2 autoturisme.
Astfel, valoarea cheltuielilor suplimentare pentru înființarea și activitatea Corpului de Control vor fi în cuantum de 596.600 lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.
Proiectul privind aprobarea cotizației anuale a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a fost adoptat cu 21 de voturi ”pentru” și 9 ”împotrivă”.
Din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea integrată a deşeurilor municipale în judeţul Bistriţa-Năsăud fac parte cele 62 de unități administrativ-teritoriale din județul Bistrița-Năsăud (58 de comune și 4 orași) și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.