Autoritățile din Bistrița-Năsăud vor apela la o echipă mobilă de vaccinare pentru a asigura administrarea serului împotriva COVID-19 în comunele fără medic de familie din județ, a anunțat directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu.
Într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, șefa DSP Bistrița-Năsăud a precizat că echipa mobilă va veni de la Spitalul Militar Cluj.
”Vom mai avea o altă posibilitate de vaccinare, dar deocamdată așteptăm ca autoritățile locale să facă o estimare cu privire la numărul de persoane care doresc să se vaccineze. Va fi o echipă mobilă de la Cluj, de la Spitalul Militar Cluj, care va veni să vaccineze în localitățile unde nu există medic de familie”, a spus dr. Anca Andrițoiu.
Potrivit acesteia, în Bistrița-Năsăud sunt 7 comune în care nu există medic de familie titular.
”În aceste 7 comune sunt puncte de lucru ale altor medici care asigură asistența medicală. Am rugat primarii să estimeze câți doritori ar fi și, în funcție de asta, o să vină echipa de la Cluj și să vaccineze și în acele localități”, a mai spus directorul DSP Bistrița-Năsăud.
Cele 7 comune sunt Poiana Ilvei, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Runcu Salvei, Monor, Chiochiș și Ciceu Mihăiești.
”Locuitorii din Poiana Ilvei s-au cam vaccinat. Deși are locuitori destul de mulți – 1.400, se pare că lumea a mers să se vaccineze la centrul din Maieru. Astfel, probabil că la Poiana Ilvei nu o să meargă deocamdată echipa. Miceștii de Câmpie o să îl combinăm cu Sânmihaiu de Câmpie pentru că sunt aproape. La Runcu Salvei așteptăm lista cu persoanele doritoare. Și am mai avea câteva localități, dar acolo nu îndrăznim încă să aducem echipa pentru că sunt cazuri multe și nu vrem să riscăm să prindem pe cineva în perioada de incubație. În această situație se află Ciceu Mihăiești, care e pe primele locuri la incidență, dar și Monor sau Chiochiș. În aceste localități mai temporizam lucrurile”, a mai precizat dr. Anca Andrițoiu.
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că 20 de centre mobile de vaccinare vor acționa la nivel național, începând de miercuri, 21 aprilie, în sprijinul autorităților locale, în localități izolate sau greu accesibile, la propunerea și solicitarea Direcțiilor de sănătate publică județene.
Echipele care vor asigura vaccinarea sunt formate din personal medico-sanitar din cadrul MApN (medici și asistenți medicali) și paramedici din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență.
Centrele mobile de vaccinare sunt organizate în containere asigurate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, iar echipele mobile își desfășoară activitatea în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și asigură, la nevoie, vaccinarea persoanelor nedeplasabile la domiciliu.
Totodată, MApN va asigura transportul echipamentelor și materialelor necesare procesului de vaccinare, precum și transportul vaccinurilor pentru fiecare echipă de vaccinare.