Un tânăr implicat în activități voluntare de ecologizare a fost dat drept exemplu de bună practică de prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, care l-a invitat pe acesta să ia parte la ultima ședință a Colegiului Prefectural și i-a mulțumit public pentru ceea ce face pentru a avea un județ mai curat.
”Mi-a plăcut foarte mult să văd că Vlad, împreună cu echipa lui de voluntari, a reușit în doar o lună și jumătate să facă mai mult decât au făcut alții în ani. În două week-end-uri s-a dus pe malurile râului Bistrița Ardeleană, pe care a și reușit în mare parte să le curețe, pe urmă s-a dus înspre Cetate, apoi înspre Josenii Bârgăului. Ce fac acești tineri? Adună gunoaie după mulți care le aruncă. E o chestie foarte frumoasă. Eu chiar m-am simțit dator să îl invit pe Vlad Grigoraș în ședința noastră de Colegiu Prefectural și să îi mulțumesc pentru ceea ce face pentru județ. Vreau să îl dăm exemplu de bună practică pentru că aceste lucruri trebuie promovate”, a spus prefectul Stelian Dolha.
La rândul său, Vlad Grigoraș a explicat că a decis să se implice în acțiuni de ecologizare și chiar să atragă alături de el și alți voluntari pentru că a văzut că instituțiile aruncă vina una spre cealaltă când vine vorba despre problemele de mediu.
”Nu am vrut să mai așteptăm după nimeni, am decis să începem noi să facem ceva. Am avut nevoie doar de saci, mănuși și cât mai mulți voluntari”, a spus Vlad Grigoraș.
De asemenea, tânărul a precizat că după ce a organizat câteva acțiuni de acest fel a tras o serie de concluzii.
”Problema e la un nivel mult mai mare. Pe sate, de exemplu, mulți primari nu vor să dea amenzi pentru că își strică reputația, dar eu zic că mai au încă trei ani și jumătate până la următoarele alegeri și nu trebuie să își facă griji. Îl pot da exemplu foarte bun pe primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, care s-a pus foarte tare pe ei. Nu știu în ce măsură știe lumea că există termen – până la 1 mai – de la Garda de Mediu. Îmi ofer sprijinul și ajutorul celor care vor și sunt dornici să îi ajutăm să își facă curat. Dacă nu îl cer și spun că își fac singuri, însă acest lucru nu se întâmplă, atunci după data de 1 mai voi trimite personal sesizări la Garda de Mediu. Eu cred că mai mult le-ar conveni să facă o acțiune de ecologizare care nu depășește 1.000 de lei decât o amendă de 50.000 de lei de la Garda de Mediu. Pe noi ne costă 200 de lei maxim o acțiune de acest fel, dar avem și satisfacția că îi ajutăm pe ei și au curățenie. Vrem să pornim și o campanie în școli, ca să îi educăm pe cei mai mici. La cei bătrâni nu prea ai cum să schimbi mentalitatea numai prin amenzi, altfel nu se poate, e deja târziu să mai schimbi mentalitatea”, a mai adăugat Vlad Grigoraș.
Tânărul a completat că va organiza și alte acțiuni de ecologizare în timpul său liber, fiind deschis tuturor celor care vor să i se alăture și a mai transmis faptul că își dorește ca autoritățile locale să se implice mai mult în rezolvarea problemelor privind depozitarea ilegală a deșeurilor.