Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, susține că administrația locală nu a renunțat la ideea de a ieși din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri, o astfel de posibilitate fiind analizată de specialiștii Primăriei.
Într-o conferință de presă susținută vineri, Ioan Turc a fost întrebat dacă va ieși sau nu municipiul Bistrița din ADI Deșeuri, primarul oferind următorul răspuns: ”Cel mai probabil, da! Nu vreau să dau un răspuns diplomat. (…)
Suntem într-o etapă de analiză. Eu sunt obligat să iau decizii corecte pentru oraș, iar ADI Deșeuri pentru Bistrița nu a adus decât ceea ce se vede în stradă. (…) Orașul este mai curat, și cred că nimeni nu poate să conteste acest lucru, dar acest lucru se datorează măsurilor pe care le-am luat după ce ne-am instalat la Primărie. Încă sunt multe alte lucruri de făcut”.
Pe marginea acestui subiect privind ieșirea municipiului Bistrița din ADI Deșeuri și-a exprimat punctul de vedere și noul director al acestei asociații, Cristian Niculae. Prezent într-o emisiune a postului local de televiziune, Niculae a precizat că ieșirea din ADI Deșeuri nu este deloc simplă.
”Din ADI Deșeuri se poate ieși numai cu acordul majoritar al celorlalți membri, acord exprimat prin hotărâri ale consiliilor locale. Mai mult decât atât, niciun UAT nu poate să iasă fără a returna toți banii care s-au investit în infrastructura privind deșeurile din UAT-ul respectiv”, a spus Cristian Niculae.
În opinia directorului ADI Deșeuri, niciun UAT nu ar trebui să ia în considerare o astfel de posibilitate – de a ieși din ADI Deșeuri.
”Nu cred că este fezabil pentru niciun UAT să iasă din ADI. Costurile care ar reveni unui UAT pentru gestionarea în viitor a managementului deșeurilor ar fi mai mari decât dacă ar rămâne în UAT. Gândiți-vă că noi dezvoltăm sistemul, gestionăm integrat deșeurile”, a completat sursa citată.
Din ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud fac parte cele 62 de unități administrativ-teritoriale din județ și Consiliul Județean.