Când ar putea intra în scenariul verde școlile din municipiul Bistrița

Cu toate că incidența cazurilor de COVID-19 în municipiul Bistrița a scăzut sub 1 la mia de locuitori, școlile din această unitate administrativ-teritorială nu funcționează încă în scenariul verde, dar acest lucru s-ar putea schimba începând de săptămâna viitoare, potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Mihai Mureșan.

”În ceea ce privește școlile din municipiul Bistrița, întrucât rata comunicată de Direcția de Sănătate Publică depășea ușor 1 la mia de locuitori la data la care a fost elaborată hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud privind scenariile aferente primei săptămâni de reluare a cursurilor, aceste unități de învățământ au rămas în scenariul galben și în această săptămână. Urmează ca vineri (14 mai – n.r.), dacă se păstrează această rată și mergem în continuare pe trend descrescător, să se analizeze posibilitatea ca de lunea viitoare, adică din 17 mai, toate școlile din municipiul Bistrița să intre pe scenariul verde, ceea ce înseamnă că absolut toți copiii, din toate ciclurile de învățământ, se vor întoarce în sălile de clasă”, a declarat Mihai Mureșan.

Potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, la această dată, un număr de 45 de unități de învățământ cu personalitate juridică din județ sunt în scenariul verde și alte 82 în cel galben.

”La nivelul județului nostru este vorba despre funcționarea în scenariul verde a unui număr de 45 de unități cu personalitate juridică și în cel galben a unui număr de 82 de unități cu personalitate juridică. Sigur, dacă am lua în considerare și structurile arondate, atunci sunt mai multe unități de învățământ în cele două scenarii, dar eu m-am referit doar la numărul unităților cu personalitate juridică”, a explicat Mureșan.

Reamintim că, potrivit Minsiterului Educației, scenariul verde presupune participarea zilnică la cursuri a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu se aplică în unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată la 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.

Scenariul galben vizează participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară și participarea zilnică, în sistem on-line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu. Acest scenariu se aplică în unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată la 14 zile a cazurilor este mai mare de 1/1000.

ACTUALIZARE

Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud confirmă că deschiderea școlilor în Bistrița este posibilă de luni, 17 mai.

Intrarea școlilor din municipiul Bistrița în scenariul verde a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul unei ședințe a grupului de lucru din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, întâlnire desfășurată miercuri.

”Incidența în municipiul Bistrița este în scădere, iar acest lucru ne face să credem că o să fie posibilă participarea fizică la cursuri a tuturor elevilor la începutul săptămânii viitoare. Este un obiectiv important pentru noi, întrucât știm cât de importantă este prezența fizică la clasă”, este de părere prefectul Stelian Dolha.

Consiliile de Administrație întocmesc propunerile referitoare la scenariile de desfășurare a orelor de curs în cadrul unităților de învățământ, urmând ca acestea să fie avizate de Inspectoratul Școlar și Direcția de Sănătate Publică și apoi aprobate printr-o hotărâre a CJSU Bistrița-Năsăud.

One comment

  1. Avantajele învăţământului față în față nu pot fi comparate cu învăţământul online sau cu cel hibrid. De aceea, redeschiderea majorității școlilor din România pe 17 mai este o necesitate.
    Totusi, în conditiile actuale de pandemie COVID-19 este nevoie de multă prudenţă si de măsuri care să garanteze redeschiderea în siguranţă a școlilor. Dacă măsura testării rapide a elevilor va fi implementată în şcoli autorităţile trebuie să aibă în vedere faptul că, în prezent, capacitatea cabinetelor şcolare din cadrul unităţilor de învăţământ de a realiza teste rapide este scăzută, dat fiind faptul că multe dintre cadrele medicale şcolare (medici şi asistenţi) sunt, la momentul de faţă, detaşate de către direcţiile de sănătate publică în diferite instituţii. Dar, chiar şi dacă toate cadrele medicale s-ar afla în şcoli la momentul începerii celui de-al doilea semestru, numărul acestora nu este nici pe departe suficient.
    În al doilea rând sunt probleme legate și de situaţia materialelor sanitare din şcoli, in special a măstilor de protectie, ca sa nu mai vorbim de unităţile de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare si care nu se încadrează în standardele actuale privind condiţiile de igienă din şcoli.

error: Content is protected !!