Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, joi, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, după o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu, viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol. Reuniunea a vizat măsurile de relaxare a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19.
Astfel, președintele a anunțat că vor exista mai multe etape de relaxare a restricțiilor, în acest sens fiind elaborat un calendar cu privire la măsurile propuse.
”Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare și am dorit să avem un calendar care cuprinde întreaga perioadă de vară. Așadar, ne pregătim de relaxare, însă trebuie să fie o relaxare precaută. Noi vrem să scăpăm de pandemie. Nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim cu restricții în august. Vrem să avem un calendar care ne permite să reluăm multe activități, dar care nu ne expun pericolului revenirii pandemiei în forță. Așadar, vom avea o relaxare pas cu pas. Am elaborat calendarul, care cuprinde acești pași până pe 1 septembrie, urmând ca la sfârșitul verii să avem o reevaluare pentru a stabili măsurile pentru toamnă”, a anunțat Klaus Iohannis.
Acesta a completat să restricțiile sunt condiționate de doi factori importanți – evoluția pandemiei și gradul de vaccinare. ”Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm. Așa de simplu este”, a adăugat sursa citată.
Șeful statului a dat și câteva exemple concrete de relaxare. Astfel, prima etapă a acestui proces va avea loc chiar din data de 15 mai.
Începând cu această dată, potrivit președintelui, se va elimina obligativitatea purtării măștii de protecție în exterior, în spațiile publice deschise, cu unele excepții, precum piețe, târguri sau stații de transport public.
„Din 15 mai se elimină portul măştii în exterior cu câteva excepţii – pieţe, târguri şi staţiile de autobuz. (…) În aer liber se renunţă la mască”, a mai spus Klaus Iohannis
De asemenea, tot de la 15 mai, se vor elimina și restricțiile de circulație pe timp de noapte. Simultan, se elimină și restricțiile asupra programului agenților comerciali, adică magazinele vor reveni la programul normal pe care l-au avut.
Totodată, activitățile în aer liber vor fi posibile cu spectatori, în limita a 25% din locuri ocupate.
Următoarea etapă de relaxare va avea loc la 1 iunie, apoi o altă etapă este programată la 1 iulie și alta la 1 august.
Unele dintre măsuri vizează organizarea nunților, botezurilor sau meselor festive.
”Câteva detalii – avem, bunăoară: nunți, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior, deci în aer liber, începând cu 1 iunie maximum 70 de persoane; nunți, botezuri, mese festive în interior maximum 50 de persoane de la 1 iunie. De la 1 iulie numărul crește, de la 1 august numărul crește. Dar, și aici este foarte important, dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți. Deci, mai concret, dacă, pe 15 iulie, cineva dorește să organizeze o nuntă într-un spațiu închis, în interior, și garantează că toți participanții sunt vaccinați nu se mai aplică restricționarea la un număr de – ar fi atunci – 70 de persoane. Similar, la exemplul sălile de sport, numărul de participanți este restricționat, însă dacă organizatorul, managerul sălii de sport, garantează că toate persoanele care intră sunt vaccinate, numărul de participanți poate să crească. Aceste măsuri sunt gândite, pe de o parte, să ne protejeze, pe de altă parte, să ne reluăm cât de mult viața normală și, evident, încurajează vaccinarea”, a mai spus șeful statului.
Președintele a mai completat că este foarte probabil ca anul şcolar „să se încheie cu toţi elevii în şcoală”.
„O remarcă legată de școli. Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. Deci, avem în continuare scenariul verde, galben, roșu. Aceste lucruri se aplică ca și până acum. Este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde și, în acest fel, majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci, în privinţa școlilor, se aplică normele de până acum, însă relaxările care sunt valabile sunt, evident, valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și este foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați”, a mai declarat sursa citată.
Toate aceste măsuri vor fi enunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și, în final, va exista o Hotărâre de Guvern care impune aceste relaxări.
Șeful statului a subliniat că vaccinarea rămâne în continuare singura soluția de a scăpa din pandemie și i-a îndemnat pe români să meargă să se vaccineze.
”Campania de vaccinare a prins viteză. Avem în fiecare zi peste 100.000 de persoane care se vaccinează și am parcurs deja un drum lung, dar este nevoie de mai mult. Este nevoie de mult mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Nu este altă cale de a finaliza această pandemie cu succes. Pentru asta, în ședința de astăzi am stabilit niște ținte de vaccinare. Aș spicui dintr-un tabel. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate. (…) Aşadar, la final, dați-mi voie să vă spun că vă doresc tuturor multă sănătate – și mergeți la vaccinare!”, a spus președintele.