Dacă Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu va fi dezbătut în Parlamentul României, parlamentarii din partea Partidului Social Democrat ar putea intra în grevă, susține senatorul Ioan Deneș.
”Sâmbătă, echipa de conducere a PSD va avea o întâlnire în care se vor discuta două subiecte. Primul este legat de alegerile parțiale din iunie 2021, când vom avea alegeri în 33 de localități, 28 de comune și 5 orașe din România. Al doilea subiect va fi legat de măsurile sau pârghiile pe care le are la dispoziție PSD în situația în care Executivul va avea în continuare această abordare de opacitate în dezbaterea PNRR la nivel de Legislativ. Drept urmare, mâine, probabil, în discuțiile care vor fi în echipa de conducere a PSD, se va discuta și ipoteza ca parlamentarii PSD să intre în grevă parlamentară dacă nu se va discuta PNRR în Parlament”, a spus, vineri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, senatorul Ioan Deneș.
Potrivit acestuia, parlamentarii PSD nu vor primi indemnizații pe perioada în care s-ar putea afla în grevă.
”Greva parlamentară are reguli. Ca și în orice instituție, iei indemnizația dacă ești la serviciu. Orice absență din plen este sancționată diminuând salariul pe care îl ia un parlamentar. (…) Adică nu vom lua salariu pe perioada cât vom fi în grevă parlamentară”, a spus Ioan Deneș.
În ceea ce privește PNRR, senatorul PSD a adăugat că președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut o discuție cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, cel din urmă recomandând ca PNRR să fie dezbătut în Parlamentul României.
”Zilele trecute, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut o discuție cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a spus-o foarte clar că acest PNRR trebuie să fie discutat în Parlamentul României, pentru că Parlamentul este forul cel mai reprezentativ al României, parlamentarii fiind aleși de către cetățeni”, a adăugat sursa citată.
Totodată, în opinia senatorului PSD, PNRR este un document extrem de important pentru România.
In primul rând trebuie să stii ce vrei. Planul national de redresare si rezilientă (PNRR) pentru Europa are ca obiectiv general să contribuie la repararea daunelor economice și sociale cauzate de pandemia de COVID-19. In acest sens Comisia Europeană, Parlamentul European și liderii UE au convenit asupra unui plan de redresare care să ajute la ieșirea din criză și pună bazele unei Europe moderne, mai durabile.
Există şase direcţii în care pot fi folosiţi aceşti bani alocati din PNRR si anume:
Pilonul I. Tranziția Verde;
Pilonul II. Transformarea Digitală;
Pilonul III. Creștere inteligentă;
Pilonul IV. Coeziune socială și teritorială;
Pilonul V. Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională;
Pilonul VI. Politici pentru generația următoare, copii și tineri;
Proiectele pregătite care se incadrează in unul din cei 6 piloni si pentru care există studii de fezabilitate, dar care nu sunt finanţate din alte fonduri europene pot fi trecute pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dacă aceste lucrări se fac în viitor sau dacă au fost demarate începând cu 1 februarie 2020. Orice investiţie din aceşti şase piloni prezentată şi inclusă de guvern în planul depus la Comisia Europeană poate fi decontată, dacă a început după 1 februarie 2020, adică după începutul pandemiei, cu conditia să fie finalizate până in anul2026.
Spre exemplu, la Pilonul V. Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, ar fi putut să fie actualizat proiectul existent incă din anul 2009 când ministrul sănătătii era liberalul Eugen Nicolaescu, in guvernul Emil Boc, referitor la construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest proiect spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi.
Cu toate astea, „desteptii” din conducerea judetului obisnuiti cu improvizatiile au cumpărat cu bani din bugetul CJ hotelul Krone inghesuit intre blocuri , unde vor să extindă extindă unele sectii spitalicesti.
PSD-istii din parlament in loc să de gândească la solutii se gândesc la grevă, fiindcă atâta îi duce capul.