Noul manager al Centrului Cultural Municipal Bistrița, Gavril Țărmure, a anunțat că a demarat programul cultural la Palatul Culturii și a ajuns la concluzia că publicul bistrițean este dornic de evenimente și este nerăbdător să îi revadă pe artiști pe scenă.
”Am demarat programul cultural la Palatul Culturii. Am avut, săptămâna trecută, un concert cameral care a fost primit cu încântare de câți oameni au fost acceptați în sala mare a Palatului Culturii. Toți au fost încântați și extrem de recunoscători, ca și cum le-am fi făcut un cadou imens. Publicul este nerăbdător, este plin de dor de evenimente culturale. Același lucru se va întâmpla și în această seară, când în fața publicului va evolua unul dintre artiștii cei mai solicitați din Europa – tenorul Ștefan Pop, împreună cu alți artiști de foarte mare calitate. Pentru acest eveniment s-au vândut toate biletele”, a declarat Gavril Țărmure, miercuri, într-o conferință de presă organizată la Primăria Bistrița.
Totodată, sursa citată a vorbit și despre o serie de priorități pe care le-a stabilit împreună cu primarul Ioan Turc.
”Am pornit de la ideea că un oraş se identifică prin tipul de cultură pe care-l consumă. În acest sens, deşi nu avem instituţii artistice profesioniste – filarmonică, operă, teatru – vom încerca, prin programe, să acoperim şi să facem să nu se simtă aceste absenţe. După discuţiile cu domnul primar am convenit înfiinţarea unui teatru profesionist. Eu nu am pedalat prea tare pe această secţiune întrucât există oficial un teatru de proiecte, înființat în urmă cu câțiva ani, care deocamdată se găsește într-o situație destul de firavă. Acesta va trebui consolidat, adică să angajăm actori, regizori, scenariști, cât să fie necesar pentru un nucleu de teatru profesionist în toată puterea cuvântului. De asemenea, încercăm, printr-o restructurare a angajaţilor, a departamentelor din Centrul Cultural Municipal, să facem să se poată exprima şi alte genuri muzicale. Deocamdată o facem prin programe, dar poate că nu ar fi rău să avem şi angajaţi câţiva muzicieni, să nu fie doar muzicieni de folclor, să fie muzicieni şi de genul precum cel cameral. Dar toate aceste lucruri le vom discuta mai în profunzime, mai în amănunt cu domnul primar. Aşteptăm să treacă această perioadă care încă produce incertitudini și determină anumită reținere”, a adăugat Gavril Ţărmure.
Managerul Centrului Cultural Municipal a adăugat că va încerca să realizeze la Bistrița evenimente culturale care să stea ”sub semnul superlativului”.
”Cultura urbană înseamnă programe susţinute în special de profesionişti şi determinarea unei conştiinţe urbane. (…) Avem în vedere și sperăm să ducem la bun sfârşit această exigenţă ca toate evenimentele să se desfăşoare sub semnul superlativului, adică un eveniment cultural să se constituie și ca un model cultural, indiferent de domeniul artistic pe care îl servește. Dacă e vorba de teatru, să aducem actori dintre cei mai buni şi cei mai performanţi din România, în muzică, de asemenea, în dans, la fel. (…) În perspectivă, până când vom înființa un teatru la Bistrița, vom aduce, sub formă de stagiuni, artiști dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți din România. De exemplu, amintesc de Ada Milea, Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele, Marius Bodochi, Maia Morgenstern și așa mai departe. În momentul în care vom avea teatrul nostru, ne vom gândi şi la unul dintre regizorii cei mai performanți din țară și din Europa – Radu Afrim”, a adăugat managerul Palatului Culturii.
Noul manager al Centrului Cultural Municipal (CCM) ”George Coșbuc” Bistrița- Gavril Țărmure spunea că se impune o echilibrare a ofertei culturale dominate până acum de manifestări tradiționaliste sau, și mai rău, de folclor nou, prin inclinarea balantei spre un tip de cultură urbană care definește comunitatea unui oraș. Aceasta presupune nu doar un șir de evenimente, ci și construirea unei conștiințe urbane și a unui parteneriat între public și autoritățile locale. Chiar dacă momentan nu există instituții artistice profesioniste, conducerea CCM are obligația să pună la dispoziția publicului din oraș mai ales a celui tânăr, posibilitatea de a beneficia de acest tip de cultură urbană. In schimb, primarul Ioan Turc împărtăseste si asteptările celor care doresc un teatru profesionist, permanent la Bistriţa. In acest sens, Ioan Turc a identificat recent si o posibilă locatie pentru viitorul sediu al teatrului bistritean în clădirea fostului cinematograf OMNIA (23 August) care urmează a fi consolidată, refăcută, si adaptată astfel încât să devină spațiu de spectacole teatrale. Totusi, pentru ca „Cinema Omnia” să devină teatru inafară de consolidarea si reabilitarea clădirii este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie atasată o clădire pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare (inclusiv o fosă pentru orchestră). In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii Omnia, ar putea fi extins un foaier prevazut si cu spatii pentru garderobă.