Indiferent de efortul pe care va trebui să îl facă, Primăria Bistrița va reabilita clădirea fostului cinematograf ”23 August”, susține primarul

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, dă asigurări că, indiferent de efortul pe care va trebui să îl facă, administrația locală va reabilita clădirea fostului cinematograf ”23 August”.

”Vom reabilita clădirea fostului cinematograf Omnia și îi vom da destinația de teatru. Am avut discuții la București pentru ca transferul să se facă cât mai grabnic către municipalitate, ținând cont și de starea avansată de degradare a acestei clădiri. Să sperăm că vom identifica și soluții pentru finanțarea reabilitării din bani europeni”, a precizat primarul Ioan Turc.

În ultima ședință a Consiliului Local Bistrița a fost adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea preluării imobilului fostului cinematograf din proprietatea Statului Român şi administrarea R.A.D.E.F. ”România Film”, în domeniul public al municipiului Bistrița.

Reamintim că administrația locală a reușit să ajungă la o înțelegere cu Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) România Film în ceea ce privește clădirea în care a funcționat în trecut Cinematograful ”23 August”. Potrivit primarului, RADEF România Film va transmite acest imobil către Primăria Bistrița.

2 comments

  1. Petraș Ion Lucian

    Din fericire primarul Ioan Turc a ales să rămână în istoria orașului ca primarul care a înființat primul teatru spre deosebire de varianta în care alegea demolarea și urma sa fie cunoscut ca primul primar al municipiului care a demolat o instituție de cultură! Restul e politica! Și precizarea de mai sus a făcut-o la solicitarea mea! Nu am nevoie de publicitate, doar asa de amorul artei jurnalistice.

  2. Primarul Ioan Turc spunea că după preluarea de la R.A.D.E.F. ”RomâniaFilm” a construcției și teren aferent, ”Cinematografului „23 August”, de pe Bulevardul Republicii nr.39, va reabilita clădirea fostului cinematograf indiferent de efortul financiar necesar. Chiar dacă initial intentia primarului Turc era demolarea clădirii pentru a face loc unei parcări, se pare că acest lucru nu este posibil deoarece Legea nr.303/2008, in baza căreia se face transferul prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective, iar acestea sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Prin urmare, conform legii primarul Ioan Turc si să vrea nu are altă alternativă decât să reabiliteze clădirea. El a identificat ca o posibilă destinatie a clădirii fostului cinematograf 23 August care după ce va fi consolidată, refăcută, si adaptată să devină sediu pentru teatru permanent la Bistrita.
    Totusi, pentru ca „Cinema 23 August” să devină teatru inafară de consolidarea si reabilitarea clădirii este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie construită o clădire pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare , inclusiv o fosă pentru orchestră, dar si cabine pentru actori. In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii actuale, ar putea fi extins un foaier pentru public prevazut si cu spatii pentru garderobă.

error: Content is protected !!