Anul acesta, pe data de 16 iunie, Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității a marcat Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuințe. Scopul acestei iniţiative este informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile prin care îşi pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor .
Astfel, specialiştii în prevenirea criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistriţa-Năsăud au organizat o activitate inedită pentru a atrage atenţia cetăţenilor asupra riscurilor pe care şi le asumă atunci când pleacă de acasă pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp şi nu îşi asigură cât mai temeinic bunurile şi locuinţa. Flashmobul organizat în zona B1 Retail Park din Bistriţa, cu sprijinul unui grup de tineri de la Liceul de Arte ”Corneliu Baba” şi Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, a atras atenţia bistriţenilor asupra faptului că oricare dintre noi putem avea de suferit din astfel de motive. Un laptop, o tabletă, un telefon mobil, bijuterii, sume de bani, electrocasnice, aparatură, articole sportive de valoare etc- lucruri uşor de sustras şi care nu sunt voluminoase sunt principalele bunuri vizate de hoţi.
Flashmobul a fost urmat de o activitate de informare şi distribuire de materiale preventive în parcarea şi zona magazinelor centrului comercial. Poliţiştii au discutat cu cetăţenii despre principalele moduri de operare folosite de infractori, tipurile de bunuri vizate de aceștia, riscurile specifice asociate cu perioada vacantei sau concediului.
Prin activitățile desfășurate, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare.
Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabili în fața hoților. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine.
Modalitățile de comitere a faptelor sunt multiple, de la efracție, chei potrivite, escaladare, până la împrietenire.
În cazurile de furt prin împrietenire, autorii se recomandă ca fiind reprezentanți ai unor instituții publice ori de furnizare servicii (primării, asistență socială, electricitate, gaze, apă/canal, etc.) sau firme private (reclame, oferirea spre vânzare a unor bunuri de strictă necesitate la prețuri derizorii, precum și oferirea de pomană).
În mediul rural, sunt situații în care autorii își declară intenția de cumpărare a unor produse alimentare de la persoane fizice – brânzeturi, carne, cereale, băuturi alcoolice produse în gospodării, oferă plata în bancnote mari (100, 200, 500 de lei), urmărind și observând locul în care păstrează banii potențiala victimă, pătrund în locuințe cu acceptul proprietarului și, profitând de neatenția acestuia, îi sustrag bunuri, în general bani sau bijuterii.
Un număr mare de furturi din locuințe vizează apartamentele situate la parterul blocurilor, prin forțarea sistemelor ferestrelor de termopan. De regulă, în cazul acestor modalități, furturile au loc ziua. Bunurile vizate sunt banii, obiecte și bunuri de valoare, care nu sunt voluminoase, dar în ultimul timp, în funcție de amplasamentul locului, se sustrag și bunuri și obiecte mai voluminoase, în principal electrocasnice.