Directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae, a anunțat că autoritățile fac ultimele pregătiri pentru darea în folosință a noii celule de depozitare a deșeurilor reziduale, care a fost amenajată la Tărpiu.
”Cu o suprafață de peste 23.400 mp, celula 2 va avea o capacitate de depozitare de 271.000 mc de deșeuri, fiind un proiect dezvoltat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și compania Vitalia Servicii Pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL. Să sperăm că prin efortul pe care trebuie să-l facem împreună – autoritățile publice locale, cetățenii județului Bistrița-Năsăud, operatorul de colectare a deșeurilor Supercom și operatorul de tratare al deșeurilor Vitalia – vom depozita în noua celulă de la Tărpiu, cantități cât mai reduse de deșeuri reziduale și să creștem gradul de deșeuri reciclabile colectate selectiv pentru valorificarea eficientă a lor”, a precizat Cristian Niculae.
În plus, pe lângă această investiție, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, împreună cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, lucrează la un nou proiect important de dezvoltare, modernizare și eficientizare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din Bistrița-Năsăud, prin fonduri europene, cu o valoare totală de peste 45 milioane euro.
În cadrul acestui proiect, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud își propun mai multe obiective:
- Achiziția unei stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor;
- Extinderea și modernizarea stației de sortare a deșeurilor reciclabile;
- Introducerea de platforme hidraulice îngropate în zonele de blocuri din orașele Beclean, Năsăud și Sângeorz-Băi;
- Achiziția tuturor categoriilor de recipienți pentru colectarea selectivă în gospodăriile utilizatorilor casnici – pubela albastră pentru fracția hârtie / carton, pubela verde pentru fracția sticlă și pubela maro pentru fracția biodegradabilă din deșeurile menajere.
”Este foarte important pentru mediul înconjurător și pentru viitorul copiilor noștri să ne intesificăm eforturile de colectare selectivă corectă a deșeurilor pentru ca deșeurile reziduale care ajung la depozitare finală pe groapă să fie în cantități cât mai reduse. Iar acest efort trebuie făcut de fiecare locuitor al județului Bistrița-Năsăud”, a completat Cristian Niculae.