Platformele de colectare a deșeurilor nu sunt utilizate cum trebuie de către cetățeni, susține directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae.
”Platformele de colectare cu containere semi-îngropate sunt destinate EXCLUSIV deșeurilor reciclabile. Fiecare container semi-îngropat este semnalizat cu tipul de DEȘEU RECICLABIL care poate fi depozitat în aceste recipiente. Locuitorii din zonele de case trebuie să aducă la aceste platforme deșeurile reciclabile din sticlă și hârtie / carton, iar pentru zonele de blocuri sunt și containere semi-îngropate pentru plastic / metal. Din păcate, în foarte multe din aceste platforme sunt depozitate deșeuri menajere care nu au ce căuta aici”, explică Cristian Niculae.
Pe pagina personală de pe o rețea de socializare, directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a postat o serie de imagini cu platforma de colectare a deșeurilor reciclabile pentru fracțiile de sticlă și hârtie / carton din zona Spitalului TBC. În imagini se observă cum arăta platforma dimineața și cum arată aceeași platformă seara.
”Operatorul de salubritate curăță platformele de containere semi-îngropate aproape în fiecare zi, dar aceste tipuri de deșeuri menajere apar mereu acolo. Mai mult decât atât, mulți cetățeni lasă deșeurile reciclabile lângă platforme, deși în recipienți este suficient spațiu de depozitare. Soluția la această problemă va fi introducerea de colectare la poarta casei pentru 4 fracții de deșeuri – sticlă, hârtie / carton, plastic / metal și menajer, pentru toți cei care locuiesc la case, precum și instalarea de camere de supraveghere pentru platformele de containere semi-îngropate din zona de blocuri, printr-un proiect pe fonduri europene. A venit momentul ca locuitorii comunităților noastre să-și schimbe mentalitatea cu privire la deșeuri”, a mai precizat Nicuale.
În opinia directorului ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, cetățenii trebuie să privească deșeurile reciclabile ca o resursă economică și să înțeleagă că fiecare deșeu reciclabil colectat selectiv contribuie direct la reducerea poluării naturii.