Circa 30 de șantiere sunt deschise în prezent în municipiul Bistrița, a anunțat primarul Ioan Turc. Prezent într-o emisiune la AS-TV, edilul Bistriței a vorbit despre câteva dintre lucrările care sunt în plină desfășurare în oraș, dar și despre investițiile viitoare pe care municipalitatea le va demara.
”Avem în jur de 30 de șantiere deschise. Spre exemplu, lucrăm la Linia Verde, la pistele pentru cicliști în Viișoara – Unirea, am dat dispoziție pentru începerea lucrărilor și pentru reabilitarea străzii General Grigore Bălan. Aici vom interveni secvențial în așa fel încât disconfortul pentru participanții la trafic, pentru oameni, să fie unul cât mai mic. Trebuie să ținem cont de faptul că avem pe Grigore Bălan o școală mare, avem o grădiniță, sunt niște instituții, bănci, și, una peste alta, Grigore Bălan este parte a unei axe de mobilitate destul de importantă pentru municipiu. De asemenea, finalizăm un drum secundar în Sigmir. Până la finalul lunii va fi integral finalizat. În momentul de față se lucrează pentru amenajarea spațiilor verzi, a acostamentului, anul viitor intenționăm să continuăm asfaltările în Sigmir. De asemenea, lucrăm și pe strada Simfoniei și, dacă vremea permite, ne propunem ca până la finalul anului și aceasta să fie gata. Am dispus ca, pe străzile unde sunt amenajate piste pentru cicliști, să fie frezat stratul de asfalt și să fie așternut un nou covor de asfalt în așa fel încât și din punct de vedere al imaginii, și din punct de vedere funcțional, bistrițenii să aibă o satisfacție în urma acestor lucrări”, a declarat primarul.
Sursa citată a mai completat că se lucrează și la reabilitarea unor școli din oraș.
”La Școala Gimnazială nr. 1 se fac lucrări de mare amploare, inclusiv o nouă sală de sport, la Gimnazială 4 lucrările sunt aproape gata. Intervenim acum pentru sistematizarea pe orizontală, adică într-o săptămână, zece zile, lucrările vor fi integral finalizate”, a mai precizat primarul Ioan Turc.
Parcare cu 126 de locuri în Subcetate
Totodată, municipalitatea derulează lucrări pentru amenajarea unei parcări în cartierul Subcetate. ”Este o lucrare nouă. Vom pune la dispoziția locuitorilor din cartierul Subcetate 126 de noi locuri de parcare”, a explicat primarul.
Blocuri sociale în Viișoara și blocuri ANL în Subcetate
De asemenea, sursa citată a mai precizat că Primăria Bistrița a încheiat un contract pentru construcția unor noi blocuri sociale la Viișoara.
”Un prim bloc va fi început în acest an. Vom ține o presiune pe Ministerul Dezvoltării în așa fel încât și banii să vină ritmic și în anii următori să reușim să construim și alte blocuri. Cererea din acest punct de vedere este destul de mare. De asemenea, este posibil, dacă ne vom mișca bine, prin Agenția Națională de Locuințe, să construim un bloc ANL în cartierul Subcetate. Două noi asemenea blocuri vor fi construite, aici lucrurile sunt destul de clare. Am solicitat ca proiectul să fie unul modern, care să șină cont de tendințe. Vechile proiecte sunt mai multe decât depășite”, a mai spus Ioan Turc.
Trei noi creșe în Subcetate, Unirea și Viișoara
Primarul a vorbit și despre lucrările efectuate pentru amenajarea unui noi creșe. ”Am finalizat un spațiu pentru o creșă nouă, într-o clădire care urmează să intre într-un proces de modernizare, dar ținând cont de deficitul de locuri din creșe, aceasta a fost singura soluție imediată ca să putem suplimenta numărul de locuri din creșe. În această materie, îi pot asigura pe bistrițeni că vom investi în 3 noi creșe mari – una în cartierul Subcetate, alta în Unirea și sper una în Viișoara. Spun sper pentru că este nevoie și de achiziția unui teren. Noile modele de creșe pe care Ministerul Dezvoltării le promovează și le finanțează țin cont de ultimele reglementări în materie. Sunt foarte mari, discutăm de suprafețe generoase, așa că și suprafața de teren trebuie să fie mare”, a completat Ioan Turc.
În scurt timp vor începe lucrările pe străzile Năsăudului, Andrei Mureșanu, Gării și Bulevardul Decebal
În plus, în curând se va semna contractul pentru modernizarea străzilor Năsăudului, Andrei Mureșanu, Gării și a Bulevardului Decebal.
”Într-un termen foarte scurt urmează să semnăm contractul pentru axa Năsăudului – Andrei Mureșanu – Decebal – Gării. (…) Practic, vom da o nouă față acestei zone pentru că, pe lângă lucrările de infrastructură la drumuri și trotuare, avem în vedere și modernizarea iluminatului public, îngroparea firelor de înaltă tensiune și a celor de telefonie. De asemenea, venim și cu proiecte finanțabile din bani europeni pentru regenerare urbană. De exemplu, zona Andrei Mureșanu, cu blocul Lama va fi supusă unui asemenea proiect prin care esplanada generoasă din fața blocului Lamă va fi transformată într-un parc”, a mai spus primarul.
Urmează să fie demarate lucrările și pe strada Tărpiului
”Pentru strada Tărpiului, o stradă destul de frecventată, (…) lucrurile vor sta cu mult mai bine în curând. Discutăm de această stradă începând de la sensul giratoriu care merge spre Leoni. (…) Lucările încep prin amenajarea sistemului de ape pluviale, se va continua cu sistemul de iluminat public și apoi asfaltare. Bineînțeles, ne vom preocupa să asigurăm în continuare finanțare. Deocamdată, printr-un amendament la legea bugetului, am reușit să atragem sume de bani pe care eu le apreciez ca fiind considerabile și pe care le-am alocat pentru strada Tărpiului, pentru strada Valea Jelnei și pentru sistemul de preluare a apelor pluviale de pe strada Mihai Viteazul”, a mai spus Ioan Turc.
O mie de locuri de parcare noi în Bistrița
Primarul a vorbit și despre amenajarea a circa o mie de locuri de parcare într-un termen relativ scurt.
”Intenționez ca, într-un termen scurt, și când spun scurt mă raportez la faptul că nu s-a făcut nimic niciodată pe această componentă ca să fiu frust, să edificăm parcări. Dispar din municipiul Bistrița câteva mii de locuri de parcare. Am rămas neplăcut impresionat de faptul că nu exista în Primăria nicio evaluare a numărului de parcări care dispar în urma investițiilor care se fac pe axele de mobilitate. (…) Am identificat perimetrele unde putem construi parcări. Din păcate, municipiul Bistrița este destul de aglomerat cu construcții și este motivul pentru care, spre deosebire de alte municipii, cum ar fi Cluj-Napoca, nu avem terenuri libere în suprafețe îndestulătoare și necazul este că nu doar Primăria nu are asemenea terenuri, nu există nici terenuri private care ar putea fi cumpărate și pe ele să fie demarate investiții, dar, chiar și în aceste condiții vom construi parcări rezidențiale și nerezidențiale, nu mai puțin de o mie. Din toate discuțiile pe care le-am avut cu compartimentul tehnic și în urma solicitărilor pe care le-am făcut colegilor mei, soluția este aceasta: vom construi aproximativ 1.000 de noi locuri de parcare”, a adăugat Turc.
Extinderea sistemului de iluminat public pe cât mai multe străzi
”Le spun celor care ne urmăresc și locuiesc pe strada Compozitorilor că ne străduim ca, până la finalul anului, această stradă să aibă iluminat public. De asemenea, George Enescu și altele. În anii următori vom rezolva această problemă prin extinderea rețelei pe minimum 5 km în fiecare an. Asta înseamnă că până în 2024 vom avea circa 20 de km de străzi cu iluminat public suplimentar”, a completat Ioan Turc.
Edilul a vorbit și despre asfaltarea străzilor de pământ, dar primarul a făcut apel la locuitorii de pe aceste străzi să fie de acord să transmită în domeniul public suprafețele de pământ pe care le dețin în proprietate și care se suprapun cu drumurile. ”Primăria Bistrița nu are voie să intervină decât pe străzi aflate în domeniul public și intabulate. Întâlnim probleme mari din acest punct de vedere. Am solicitat Serviciului de Comunicare să elaboreze scrisori pentru toți oamenii care locuiesc pe aceste străzi. Putem asfalta într-un termen decent aceste străzi. Discutăm despre Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” și de fonduri din bugetul local. Nu discutăm despre fonduri europene pentru că nu se dau bani pentru asfalt. (…) Noi ne pregătim de un amplu proces de asfaltare la nivelul municipiului, ceea ce nu s-a mai întâlnit până acum”, a menționat Turc.
Întrebat dacă va reuși să ducă la bun sfârșit aceste obiective până la finalul mandatului, primarul a răspuns: ”Categoric! Sunt lucrări care vor fi finalizate până în 2024, unele dintre ele începute, altele vor începe. O serie de lucrări vor începe în actualul mandat, iar alte lucrări vor începe din 2024. De ceea ce pot să îi asigur pe oameni este că orașul va arăta cu totul diferit în anul 2024”, a încheiat Ioan Turc.
Întreaga emisiune de la AS-TV poate fi urmărită mai jos: