Consiliul Local Bistrița a dezbătut miercuri, în ședință extraordinară, proiectul de hotărâre care a prevăzut ca Parcul Municipal să poarte numele Regelui Mihai. Cu toate că au existat discuții pe marginea acestui proiect, consilierii PSD și PMP propunând amânarea dezbaterii proiectului și retragerea lui de pe ordinea de zi, în cele din urmă acesta a fost supus votului și a fost adoptat. Astfel, Parcul Municipal din Bistrița se va numi ”Parcul Regele Mihai I al României”.
La începutul dezbaterilor pe marginea proiectului de hotărâre, bistrițeanul Ion Lucian Petraș, cel care a inițiat o petiție prin care a solicitat Primăriei Bistrița să renunțe la această propunere și să analizeze posibilitatea ca Parcul Municipal să poarte numele poetului George Coșbuc, a avut o intervenție. Acesta a precizat că petiția sa a fost semnată de peste 250 de bistrițeni și a cerut administrației locale să țină cont de părerile cetățenilor prin organizarea unei dezbateri publice pe această temă. În plus, Ion Lucian Petraș a atras atenția administrației locale că, dacă proiectul va fi adoptat de Consiliul Local, va ataca hotărârea în instanță.
”Aici nu e o luptă între un poet și un rege. E o luptă a bistrițenilor care vor să se facă auziți, care vor să fie consultați, să știe ce se întâmplă în orașul lor și vor să fie implicați în buna administrare a orașului, iar ceea ce vedem e că administrația ne ignoră. Credem că a trecut vremea în care aleșii locali fac doar ceea îi taie capul, fără transparență, fără consultare, fără asumarea responsabilității. Asta nu e guvernare în slujba cetățeanului. Noi credem că Bistrița nu e un sat fără câini, că orașul nu se conduce pe persoană fizică. Noi, ca cetățeni, avem drepturi. Avem și obligații, dar ne cunoaștem drepturile și știm legislația. (…) Primăria are obligații tot așa cum avem și noi și are obligația să reprezinte toți cetățenii, indiferent de culoare sau opțiune politică, indiferent de religie sau culoarea pielii. Are obligația să asigure transparență decizională, să informeze cetățenii și să organizeze dezbaterea publică a proiectelor de hotărâri. Din punctul nostru de vedere, această hotărâre, dacă se adoptă astăzi, nu este legală. Noi o vom ataca în instanța de contencios administrativ pentru lipsă de transparență și nerespectarea prevederilor Legii nr. 52/2003. Vă propunem să faceți un circ din această acțiune, care ulterior să păteze memoria regelui și să organizați cum se cuvine acest proces deliberativ și legislativ”, a precizat Ioan Lucian Petraș.
Ulterior, președintele de ședință, consilierul Florin Urîte, a solicitat secretarului municipiului să precizeze dacă proiectul de hotărâre a respectat circuitul legal.
Astfel, secretarul Floare Gaftone a spus: ”Proiectul de hotărâre este avizat de legalitate și are raport favorabil din partea a trei direcții din cadrul Primăriei Bistrița. Are și avizul favorabil al Comisiei de atribuiri, comisie care este formată din specialiști, inclusiv istorici, specialiști în arhivistică. Avizul a fost favorabil, cu o singură observație – aceea ca denumirea corectă să fie Parcul Regele Mihai I al României”.
De asemenea, în timpul dezbaterilor a dorit să intervină și consilierul PMP Ștefania Stere. Aceasta a solicitat Consiliului Local să amâne dezbaterea proiectului de hotărâre și a cerut Primăriei să organizeze și un sondaj de opinie.
”Ca urmare a faptului că am fost abordată de mai mulți cetățeni care nu își doresc ca Parcul Municipal să poarte această denumire, revin cu propunerea de amânare a acestui proiect de hotărâre. Nu înțeleg de ce această grabă, în condițiile în care Parcul Municipal poartă de 30 de ani aceeași denumire. Pe de altă parte, dacă nu se poate amânarea lui, atunci propun retragerea de pe ordinea de zi a proiectului. Din punctul meu de vedere și al cetățenilor pe care îi reprezint, există posibilitatea ca acest parc să poarte denumirea unei personalități locale. De asemenea, cel mai înțelept ar fi ca această denumire să vină ca urmare a alegerii cetățenilor acestui oraș. Pentru că avem un singur parc municipal, oamenii ar trebui să fie implicați în acest proces. (…) Astfel, pentru că avem instrumente în mediul online, propun organizarea unui sondaj foarte rapid. Faptul că avem un centenar peste câteva zile nu înseamnă că ne pune în poziția de a lua o decizie pe repede înainte. Acest centenar se va ține și dacă Parcul Municipal nu poată denumirea Regelui Mihai. Așa că propunerea mea este de amânare a acestui proiect, de organizare a unui sondaj în așa fel încât denumirea să vină ca urmare a dorinței bistrițenilor”, a spus Ștefania Stere.
Totodată, consilierul PSD Alexandru Bria a precizat că grupul consilierilor social democrați susțin propunerea Ștefaniei Stere și solicită amânarea discutării proiectului și realizarea unei consultări publice pe această temă.
Ulterior, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a avut o intervenție, explicând că proiectul de hotărâre promovat a respectat toate prevederile legale, urgența adoptării acestuia fiind dată de faptul că la data de 25 octombrie 2021 se vor împlini 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României. În aceste condiții, primarul a propus consilierilor să marcheze centenarul prin două gesturi – atribuirea denumirii ”Regele Mihai I al României” Parcului Municipal și amplasarea unui bust al suveranului în această locație.
Edilul Bistriței a mai explicat că asemenea inițiative au existat și în alte orașe din țară și din străinătate.
”Vă invit să facem un gest normal de apreciere pentru tot ceea ce reprezintă Regele Mihai pentru România și pentru comunitatea bistrițeană. Dacă oameni din alte orașe din Europa și din lume au apreciat personalitatea foștilor suverani ai României, cred că și noi putem să facem acest lucru”, a spus Turc.
În ceea ce privește bustul care ar urma să fie amplasat în Parcul Municipal, primarul i-a asigurat pe consilieri că acesta va fi realizat de un important sculptor român – Alexandru Păsat.
Ioan Turc a adăugat: ”Din fericire, bistrițenii sunt oameni cu un enorm bun simț. Am convingerea că nu vătămăm pe nimeni. Republicani sau monarhiști, cu toții putem aprecia faptul că Regele Mihai este o personalitate de netăgăduit, iar gestul pe care îl facem la 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai este unul de bun simț”.
În cele din urmă, în ciuda tuturor dezbaterilor, președintele de ședință a supus la vot propunerea de amânare a proiectului de hotărâre, dar aceasta a fost respinsă. Ulterior, a fost supus la vot proiectul în forma prezentată de inițiator, acesta fiind adoptat cu 13 voturi pentru, 3 abțineri și 3 împotrivă.
Ședința extraordinară a Consiliului Local Bistrița poate fi urmărită integral mai jos: