Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației anunță că s-au făcut noi pași pentru construcția primelor creșe care vor fi finanțate din fonduri guvernamentale, acestea urmând să fie situate în mai multe orașe din țară, printre care se numără și Bistrița.
Marți dimineața, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a semnat un ordin prin care a aprobat investițiile, astfel că poate fi demarată procedura de achiziție publică pentru identificarea constructorilor și, în primăvară, când vremea va permite, pot începe lucrările.
Primele 43 de creșe noi vor fi construite în următoarele localități: Aiud, Alba-Iulia, Alexandria, Beiuș, Bistrița, Brăila, Botoșani (două creșe), Calafat, Caracal, Caransebeș, Călărași (două creșe), Câmpina, Câmpulung Moldovenesc, Dorohoi, Drobeta-Turnu Severin (două creșe), Fălticeni, Gherla, Huși, Lugoj, Marghita, Mediaș, Moreni, Motru, Oltenița, Oradea, Petroșani, Pitești (două creșe), Ploiești, Reșița, Salonta, Săcele, Slatina, Sighetu Marmației, Suceava, Tecuci, Târgu-Secuiesc, Târnăveni, Turda și sectorul 2 din Capitală.
”Termenul pentru depunerea cererilor și a documentației justificative a fost prelungit cu 30 de zile, pentru a permite construcția unor creșe noi, moderne, și în municipiile unde administrația publică locală nu a depus cerere în acest sens sau nu a completat documentația necesară”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Ministerul Dezvoltării construiește creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul înconjurător, în care energia necesară va proveni parțial din surse regenerabile, precum panourile fotovoltaice. Clădirile vor avea săli de joacă, dormitoare, bucătărie și spălătorie proprie, o sală pentru festivități, un cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.
Finanțarea construcției creșelor este asigurată, în proporție de 100%, de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.