La nivelul județului Bistrița-Năsăud este în plină desfășurare o campanie de vaccinare antirabică a carnasierelor domestice (câini şi pisici), a anunțat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud. Campania se desfășoară până în luna februarie 2022.
”Proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligaţia identificării acestora prin microcipare, în conformitate cu prevederile Ordinului ANSVSA nr. 1/15.01.2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân. Câinii nou-născuţi se identifică în primele 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice al acestora”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Bistrița-Năsăud.
Dozele de vaccin necesare desfăşurării campaniei au fost deja achiziționate și sunt oferite gratuit medicilor veterinari de liberă practică, de la circumscripţiile sanitare veterinare de asistenţă din judeţ. Costul identificării prin microcipare se suportă de către proprietarii de animale.
Proprietarii şi deţinătorii de câini şi pisici au următoarele obligaţii:
- de a se prezenta la sediile circumscripţiilor sanitare veterinare de asistenţă în a căror rază îşi au domiciliul, în vederea luării în evidenţă şi a catagrafierii;
- să prezinte animalele pentru efectuarea vaccinării antirabice;
- să deţină un carnet de sănătate al animalului, în care să se evidenţieze acţiunile imunoprofilactice antirabice şi tratamentele efectuate;
- să respecte dispoziţiile Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, privind interdicţiile de mişcare a câinilor în afara curţilor;
- să anunţe imediat medicului veterinar orice muşcătură produsă la om de către câinii aflaţi în proprietatea sau îngrijirea lor, precum şi orice modificare a comportamentului acestora.
Nerespectarea dispoziţiilor cu referire la vaccinarea obligatorie a carnasierelor domestice şi microciparea câinilor, prevăzute de legislaţia în vigoare, se sancţionează contravenţional cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei. Pentru neconformităţile constatate în urma controalelor oficiale efectuate în cursul anului 2021 au fost aplicate un număr de 3 sancţiuni contravenţionale în valoare de 9000 lei şi 8 avertismente.
În cursul campaniei de vaccinare 2020-2021 au fost vaccinaţi un număr de 39.725 câini şi 9.672 pisici.