Primăria Bistrița a lansat procedura de achiziție publică a serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivului de investiții ”Regenerare urbană a spațiilor publice degradate – zona Andrei Mureșanu”.
În caietul de sarcini al licitației se arată că multe dintre zonele adiacente blocurilor vechi din municipiu sunt degradate și sunt afectate de numărul mare de autoturisme, motiv pentru care este necesară o reamenajare a acestor spații.
”Municipiul Bistriţa, ca majoritatea oraşelor mari din România, se confruntă astăzi cu disfuncţii majore la nivel de mediu construit, ca urmare a unor procese de transformare cu caracter radical (cu efecte şi asupra ţesutului urban tradiţional valoros) suferite de ţesutul urban în perioada anterioară anului 1990. Spaţiile publice din cartierele de blocuri sunt de o calitate scăzută. Chiar dacă atunci când au fost concepute a existat o abordare coerentă în definirea acestor spaţii, de-a lungul anilor aceste spaţii au fost alterate/modificate fără a ţine seama de peisagistica zonei. Au fost plantaţi copaci şi arbuşti, s-a plantat gard viu, s-au plantat flori şi s-a adăugat mobilier stradal într-un mod ad-hoc fără a avea o ideea clară legat de ce se potriveşte în contextul dat. Multe cartiere au acum spaţii verzi neîntreţinute, alei pietonale deteriorate şi mobilier urban absent sau de proastă calitate. Zonele adiacente blocurilor vechi din municipiu, care cuprind aleile carosabile, parcările de reşedintă, locurile de joacă, punctele gospodăreşti şi nu în ultimul rând spaţiile verzi, sunt degradate şi sunt afectate de circulația auto şi parcarea maşinilor. În acest moment, în municipiul Bistrița se remarcă o utilizare excesivă a autoturismelor individuale pentru deplasare, nivelul emisiilor de CO2 rezultate din utilizarea autoturismelor individuale, precum şi congestia traficului auto în aceste zone impunând aplicarea unor măsuri de revitalizare în spiritul regenerării urbane, concept de actualitate orientat către identificarea şi prezervarea valorilor comunitare, cu intervenţii inteligente asupra mediului construit existent, ca premisă a perenităţii şi identităţii urbane”, se arată în caierul de sarcini al licitației.
Astfel, prin proiectul ”Regenerare urbană a spaţiilor publice degradate – zona Andrei Mureşanu”, municipalitatea propune realizarea unui spaţiu public care, prin calitatea dezvoltării sale arhitecturale, estetice, peisagistice şi funcţionale, să satisfacă nevoile şi exigenţele locuitorilor municipiului Bistriţa.
”Se doreşte îmbunătăţirea calității vieţii şi a factorilor de mediu în cartierele cu mari ansambluri de locuit construite în intervalul 1960-1989 în municipiul Bistriţa printr-o reamenajare a spaţiilor verzi, a zonelor pietonale, a străzilor, a locurilor de joacă, a punctelor de colectare a deşeurilor, a zonei comerciale şi a parcărilor”, se mai arată în documentația anexată licitației publice.
În urma proiectului de regenerare urbană se vor contura următoarele funcţiuni:
- zone de tip „shared space” prin reamenajarea/ reconfigurarea străzilor urbane/ aleilor: Fântânele, Ineu, Heniu, Rotundă, Tihuţa. Acestea vor fi transformate în zone de tipul „shared space” pentru circulaţia bicicliştilor şi a pietonilor şi accesul motorizat, situaţii de urgenţă, aprovizionare, inclusiv marcaje pentru persoanele cu dizabilități. Zonele shared space vor avea acelaşi nivel de calcare, se vor elimina diferenţele de nivel între spaţiul exclusiv pietonal (trotuare) şi spaţiul pe care este permisa circulaţia auto.
- zone pietonale (troturare), se vor include măsuri pentru persoanele cu dizabilităţi (dale tactile pentru ghidare şi orientare nevăzători) – piste de biciclete şi garaje semideschise, cu acoperis și/sau faţade verzi şi cu panouri fotovoltaice – zona verde de loisir şi relaxare adaptate pentru diferite tipuri de utilizatori — copii, adolescenţi, adulţi, vârstinici, persoane cu dizabilități;
- zonă de adunare/ adăpostire — sub forma unor construcții pavilionare de mici dimensiuni, acoperite;
- zone de agrement — diferite sporturi nedistructive — fitness, jogging, jocuri, ciclism – zona de joacă pentru copii — se doresc instalații de joacă creative, incluzive şi ecologice;
- zonă pentru animale de companie;
- zonă de colectare a deşeurilor/ gospodărească/ administrativă.
De asemenea, în vederea transformării municipiului Bistrița într-unul de tip „green&smart”, vor fi analizate şi propuse componente de mobilier inteligent şi alte dotări/ echipamente cu tehnologii de tip „smart city” şi vor fi incluse principiile economiei circulare.
Companiile interesate să participe la licitația organizată de Primăria Bistrița au termen până la data de 20 decembrie 2021 să depună oferte. Valoarea totală a contractului pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivului de investiții ”Regenerare urbană a spațiilor publice degradate – zona Andrei Mureșanu” este de circa 171.000 de lei.
Primarul Ioan Turc a vorbit incă din campania electorală despre intentia sa de a amenaja un parc la standarde europene în fața blocului Lamă, precum și foarte multe mici oaze de verdeață în întreg orașul, combinate cu elemente de modernitate: prize USB și de încărcare a trotinetelor și bicicletelor electrice, Wi-Fi, becuri LED etc., cum există deja în majoritatea orașelor din Ardeal.
Totusi, in Bistrita există multe alte zone care pot fi puse in valoare printr- un proces de regenerare urbană. Un exemplu este chiar in apropierea scolii gimnaziale nr. 4 din spatele blocului Lamă. Este vorba despre o suprafată generoasă de teren situata in prelungirea Strazii Eroilor pe care a functionat fosta “Gara de Est” si care in prezent a devenit un fel de maidan, ocupat de linii ferate secundare dezafectate, peste care cresc tot felul de balarii, dând un aspect dezolant zonei respective. Aici ar trebui să rămana doar linia ferată principala care duce spre Bistrita Bargaului si care ar putea fi mascată de un gard viu pe ambele parti, iar pe restul de suprafată ar putea fi amenajat un parc . Acesta ar putea fi chiar “Parcul Eroilor”, unde să fie construită o biserică monumentală cu hramul “Inaltarea Domnului” si care să fie piesă dominantă a parcului unde să de desfăsoare procesiunile militar-religioase de ziua eroilor.
Felicitari primarului european IOAN TURC care se straduieste sa invete lectia VERDE atat de necesara unei planete bolnave cu oameni suferinzi din cauza afectarii MEDIULUi .
Bolile respiratorii sunt pe locul doi in privinta deceselor in Romania.