Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei fiecare, un proiect de ordonanță de urgență care prevede acest lucru fiind publicat în transparență decizională de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
„Acordarea în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020 a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar să-şi petreacă concediile în ţară. Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată„, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
De asemenea, potrivit documentului, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi.
Pentru că este o măsură care şi-a dovedit eficacitatea, Guvernul a luat decizia ca aceasta să fie prelungită şi pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021, iar perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada martie – decembrie 2019 a fost prelungită până la 31 mai 2021, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19.
Având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022, mai spun iniţiatorii.
„Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026 (…) va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se mai arată în proiectul lansat în transparență decizională.
Potrivit acestuia, impactul bugetar în cazul acordării voucherelor va fi de 8,65 miliarde de lei, tichetele urmând să se emită doar pe suport electronic. Totodată, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise între ianuarie 2020 şi decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 31 decembrie anul viitor.
Acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar în 2022 a fost principala temă de discuție în cadrul unei întâlniri de lucru pe care ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a avut-o în această săptămână cu reprezentanți ai mediului asociativ de profil.
”Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanță este un exemplu de bună practică și aș menționa o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulației turistice interne, sprijinirea comunității locale, refacerea forței de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar și crearea unor noi oportunități de angajare. Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparență decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu.
La întâlnire au participat membri ai Alianței pentru Turism – Cartel Alfa, Asociaţia Naţională a Staţiunilor Balneare şi Balneoclimatice din România (ANSBBR), Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) și Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET).