Asociația Municipiilor din România și Ernst & Young România, în parteneriat cu Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor și Coaliția pentru Economia Circulară, au organizat, marți, 7 decembrie, workshop-ul în sistem hibrid ”Finanțarea sectorului deșeurilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență – oportunități, provocări și perspective’’.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților publice locale, ai asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, ai asociațiilor profesionale reprezentative, respectiv specialiști cu experiență relevantă în domeniul managementului deșeurilor și al accesării fondurilor europene.
La eveniment a participat și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc.
”Workshop-ul a vizat îmbunătățirea modului de înțelegere a măsurilor de investiții propuse în cadrul PNRR și a mecanismelor instituționale de implementare, cu scopul creșterii gradului de conștientizare la nivelul entităților și organismelor responsabile la nivel local. În intervenția mea, am arătat faptul că în Primăria Bistrița se lucrează la tema de proiectare pentru un studiu de fezabilitate care vizează schimbarea variantei actuale (pubele semi-îngropate) cu soluția platformelor îngropate hidraulice sau electrice. Mi-am exprimat convingerea că oamenii vor colecta selectiv deșeurile într-o pondere mult mai mare, dar cu două condiții: subiectiv – dacă vor avea încredere că procesul reciclării funcționează corect în toate etapele sale – și obiectiv – dacă vor avea beneficii concrete de pe urma colectării selective. Pe fond, problema va fi soluționată atunci când gunoiul va deveni cu adevărat o marfă într-o economie circulară”, a declarat Ioan Turc.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de dezbateri unde au fost adresate întrebări, au fost împărtășite bunele practici și au fost identificate cele mai bune soluții privind accesarea finanțării disponibile prin PNRR privind Componenta nr. 3- Managementul Deșeurilor.